x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Canalul Bistroe - Ucrainenii ne incearca rabdarea

Canalul Bistroe - Ucrainenii ne incearca rabdarea

21 Iul 2004   •   00:00

Autoritatile de la Kiev nu se dezmint si continua sa isi arate ipocrizia.

LAVINIA TUDORAN

Dupa ce s-au aratat dispuse sa permita oficialilor si presei din Romania sa mearga in zona unde sunt efectuate lucrarile de constructie a canalului ucrainean Dunare-Marea Neagra pe bratul Bistroe, s-au razgandit, chipurile, "din cauza programului incarcat", se arata intr-un comunicat al Ministerului de Externe de la Bucuresti. Nici un reprezentant al ambasadei Romaniei la Kiev nu a reusit sa puna piciorul in zona, in ciuda mai multor demersuri pe langa Administratia Regionala Odessa. Ieri, la Kiev, s-au desfasurat primele negocieri romano-ucrainene legate de construirea canalului navigabil, despre care organizatiile ecologiste sustin ca va distruge Delta.

CONTRA MONOPOLULUI ROMAN. Cu toate demersurile si nemultumirile Romaniei, ale Uniunii Europene sau ale Statelor Unite, exprimate de la inceperea, pe 11 mai, a lucrarilor la canal, putini se asteapta ca Ucraina sa renunte la proiectul sau. Acesta ii va aduce foarte multi bani si, in plus, Kievul nu va mai fi nevoit sa plateasca Romaniei taxe pentru ca navele ucrainene sa ajunga la Marea Neagra pe bratul Sulina. De altfel, adjunctul ministrului ucrainean de Externe Oleksandr Motik a fost luni, cu doar o zi inainte de inceperea consultarilor cu expertii romani, foarte clar: "Nu vad nici un motiv care ar putea impiedica Ucraina sa refaca un parcurs pentru navele sale. Daca Ucraina opreste aceasta constructie, vecinul nostru roman isi va pastra monopolul asupra transportului intre Dunare si Marea Neagra si porturile noastre, desigur, vor pierde".

MAI SI MINT

In ciuda avertismentelor primite de la mai multe state si organizatii internationale, Oleksandr Motik nu s-a sfiit sa declare intr-o conferinta de presa ca "doar Romania" contesta acest proiect. El a dat asigurari ca poluarea va fi "infima" in zona. Aceasta in contextul in care colegii sai de la Kiev nu au transmis partii romane - cu care, de altfel, imparte Delta Dunarii - nici macar o informare ca au inceput constructiile la canal, daramite vreun detaliu despre proiect si consecintele dezvoltarii acestuia. Mai ales ca noua cale navigabila trece cativa kilometri prin rezervatia naturala a Deltei Dunarii, inscrisa in patrimoniul UNESCO. Lucrarile se vor finaliza la 24 august si tot luna viitoare canalul va fi tranzitat de primele nave, au mai anuntat demnitarii ucraineni.

×
Subiecte în articol: politic