ALEGERI ● Ostaficiuc mai vrea un mandat la CJ Timiş
Numele preşedintelui Consiliului Judeţean Timiş, Constantin Ostaficiuc,
apare pe lista informatorilor recrutaţi de fosta Securitate ale căror
dosare au dispărut şi nu au mai fost găsite cu prilejul unor verificări
realizate în decembrie 1990.
ALEGERI ● Ostaficiuc mai vrea un mandat la CJ Timiş
Numele preşedintelui Consiliului Judeţean Timiş, Constantin Ostaficiuc, apare pe lista informatorilor recrutaţi de fosta Securitate ale căror dosare au dispărut şi nu au mai fost găsite cu prilejul unor verificări realizate în decembrie 1990.
Un proces-verbal cu antetul SRI Timiş, cu menţiunea strict secret, intrat în posesia Jurnalului Naţional, arată că preşedintele CJ Timiş şi candidat pentru un nou mandat, Constantin Ostaficiuc (PD-L), se află pe lista informatorilor Securităţii ale căror dosare nu au mai fost găsite la verificările din decembrie 1990. Potrivit documentului intrat în posesia Jurnalului Naţional, la verificările de acum 18 ani, au fost găsite lipsă 908 dosare de informatori. Numele lui Constantin Ostaficiuc apare la poziţia 282, avînd numărul de dosar 27103. Procesul-verbal cu numărul de înregistrare 0040128 din 29.12.1990 este semnat de şeful Biroului SRI Timiş de la acea vreme, lt. col. ing. Nicolae Zarcula.
ZVONURI ŞI NOTE. Chiar înainte de a începe campania electorală, în momentul în care s-au aflat numele candidaţilor, desemnaţi de partidele politice pentru a intra în cursa pentru preşedinţia Consiliului Judeţean Timiş, persoana lui Constantin Ostaficiuc a creat cele mai mari controverse. Practic, în decurs de circa o săptămînă, Timişoara a fost invadată de o serie de "note informative", trei la număr, inclusiv una cu o fotografie scanată a candidatului, pe colţul unui document. Una peste alta, toate informările către publicul larg au adus în discuţie presupusa colaborare a preşedintelui CJT, Constantin Ostaficiuc, cu Securitatea Timiş, încă de pe vremea cînd acesta lucra în cadrul Cooperativei de Consum, în funcţia de şef al Oficiului de Calcul Timişoara. În ciuda acuzaţiilor, Ostaficiuc a negat tot timpul că ar fi avut vreo legătură cu vreun ofiţer de Securitate sau că ar fi fost recrutat de forţele Ministerului de Interne. Printre altele, aceleaşi "note informative" au mai pus pe tapet o serie de "afaceri oneroase" în care ar fi fost implicat actualul preşedinte al CJT, printre care şi afacerea Interporto, publicată şi de Jurnalul Naţional.
SOLICITARE FĂRĂ RĂSPUNS. "Sîntem în campanie electorală. Această informaţie, cum că aş fi fost colaborator al Securităţii, apare fix după ce un contracandidat de-al meu la CJ Timiş, dl Ilie Sîrbu, a fost nominalizat în lista lui Turcu. Sînt de 12 ani în administraţia judeţeană şi am respectat legea, în întregul ei. Am cerut, atît în 2000, cît şi în 2004 şi chiar şi acum instituţiilor statului să se pronunţe vizavi de presupusa mea colaborare cu Securitatea. Nu am primit nici un răspuns. O să aştept să se pronunţe cei îndreptăţiţi, ca să ştiu cum să reacţionez. Am mai declarat de atîtea ori: voi face o campanie electorală decentă şi nu am de gînd să intru în mizerii. Şi nici nu sînt genul de om care să răspundă la astfel de provocări. Am treburi mult mai importante de făcut. Conştiinţa mea e curată", ne-a declarat Constantin Ostaficiuc. La rîndul său, şeful biroului SRI Timiş, Nicolae Zarcula, neagă că şi-ar fi pus semnătura pe aşa ceva. "Nu cred că există un asemenea document cu numele meu. E o prostie. Nici nu m-am ocupat de aşa ceva. E o făcătură ordinară. Ştiţi cum e? E campanie electorală şi noi, foştii ofiţeri de Securitate, sîntem pe post de sperietori. Nu îl cunosc pe dl Ostaficiuc decît după nume. Nu am avut tangenţă cu domnia-sa, în viaţa mea. Aveţi grijă că circulă tot felul de hîrtii pe piaţă. Să nu greşiţi. Ar fi păcat", ne declară Zarcula.
Citește pe Antena3.ro