x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Cazul Antenelor, dezbătut în Parlamentul European

Cazul Antenelor, dezbătut în Parlamentul European

24 Feb 2016   •   22:34
Cazul Antenelor, dezbătut în Parlamentul European
Sursa foto: Sebastien BOZON

Cazul somaţiei date de ANAF televiziunilor din trustul Intact, de a evacua clădirile în care funcţionează în termen de cinci zile, a fost dezbătut, miercuri, în Parlamentul European. Eurodeputatul Ioan Mircea Pașcu a prezentat cazul în plenul instituţiei, precizând că vede în acţiunea Fiscului „o demonstraţie de forţă” şi o problemă privind libertatea de exprimare. Eurodeputatul Viorica Dăncilă a prezentat, la rândul ei, cazul în Comisia pentru Libertăţi Civile şi Justiţie, precum şi colegilor din grupul parlamentar.

Vicepreşedintele Parla-mentului European, Ioan Mircea Paşcu, a vorbit, ieri, în plenul forului, despre cazul instituţiilor media din Grupul Intact. Europarla-mentarul a atras atenţia că este o problemă care ţine de libertatea de exprimare, arătând că media din ţara noastră se află în situaţia unui abuz prin „demonstraţie de forţă” a Fiscului. „Aş vrea să informez Parlamentul despre o problemă privind libertatea de exprimare în România. În urmă cu doi ani, deţinătorul Intact Media Group, format din cinci posturi de televi-ziune, două posturi de radio şi două ziare, a fost condamnat la 10 ani de închisoare. În consecinţă, bunurile sale, inclusiv sediul Intact Media Group, au fost confiscate şi intabulate ca proprietate a statului”, a arătat Paşcu în timpul discursului. „În urmă cu câteva zile, într-o demon-straţie clară de forţă, Fiscul a descins la sediul Intact ca să înmâneze un ordin de evacuare într-o perioadă complet nerealistă de cinci zile. Pentru informarea dumneavoastră, Intact Media Group nu a fost niciodată parte a acestui proces, nu are nicio datorie faţă de stat şi a fost ignorat când a încercat să clarifice situaţia. Consider acest lucru inacceptabil”, a declarat europarlamentarul.

Situaţia trustului Intact a fost discutată la Bruxelles şi de europarlamentarul Viorica Dăncilă. Aceasta a cerut instituţiilor europene să vegheze la respectarea libertăţii de exprimare şi a libertăţii presei. „Am explicat ce se întâmplă cu trustul de presă Intact, un trust de presă care efectiv trebuie să evacueze în cinci zile locul de unde emite. Am adus în atenţia colegilor din Grupul Socialiştilor şi Democraţilor Europeni tot ce s-a întâmplat, i-am informat de dreptul Antena Group la preempţiune şi modul în care s-a procedat de către ANAF”, a declarat Dăncilă.

Europarlamentarul a adă-ugat că a discutat situ-aţia şi cu preşedintele Comi-siei pentru Libertăţi Civile şi Justiţie, Claude Morales. „Preşedintele Comisiei pen-tru Libertăţi Civile şi Justiţie a menţionat faptul că va aduce problema celor cinci televiziuni în comisia pe care o conduce. De asemeni, dacă lucrurile nu se clarifică, atunci va fi o dezbatere în cadrul Parlamentului European”, a spus Viorica Dăncilă. „Libertatea presei este un drept fundamental al unei societăţi democratice. Colegii şi-au arătat toată susţinerea în a rezolva această problemă”, a adăugat europarlamentarul.

Potrivit europarlamentarilor români, Grupului Socialiştilor şi Democraţilor Euro-peni ar putea cere o dezbatere în Parlamentul European legat de situaţia Antenelor

ANAF a depus la Judecătoria Sectorului 1 o cerere în care solicită evacuarea instituţiilor media din Grupul Intact din imobilele în care funcţionează. Cererea se va judeca pe 17 martie. Acţiunea a fost introdusă după ce trustul Intact a arătat că nu există o decizie în instanţă privind evacuarea posturilor.
 

×