x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică CCR a aprins fitilul scandalului între Guvern şi Legislativ

CCR a aprins fitilul scandalului între Guvern şi Legislativ

de Monica Iordache Apostol    |    Aniela Nine    |    15 Noi 2010   •   09:52
CCR a aprins fitilul scandalului între Guvern şi Legislativ
Sursa foto: Marin Raica/Jurnalul Naţional

137544-mr-20100607161755046.jpgParlamentul trebuie să rezolve azi scandalul asumării Legii educaţiei, în contextul în care motivarea de­ci­zi­ei Curţii Constituţionale a Ro­mâ­n­iei (CCR), publicată vineri în Monitorul Oficial împreună cu opiniile se­pa­ra­te ale judecătorilor, nu a făcut alt­ceva decât să pună paie pe focul de­cla­ra­ţiilor războinice aruncate dinspre Parlament către Guvern şi vice­ver­sa.

Cum judecătorii CCR au admis că pro­cedura asumării este ne­cons­ti­­tu­ţională, având în vedere că pro­ce­du­­rile parlamentare de adoptare a Le­gii educaţiei erau în desfăşurare şi nu se justifica caracterul urgenţei adop­tă­rii prin asumare, dar au sta­tuat în decizie că CCR nu are atribuţii să oblige Gu­ver­nul să renunţe la asumare, cele două instituţii aflate în conflict, Gu­vernul Boc şi Parlamentul, au fost lă­sa­te să se descurce singure.

Situaţia amorsată de CCR şi-ar putea găsi o re­zolvare azi, cel puţin din punctul de ve­de­re al Parlamentului, căci pre­şe­din­tele Senatului a anunţat că va pro­pune Birourilor reunite ale celor două camere să adopte o decizie "de cons­ta­tare a decesului operaţiunii de asu­mare". "Decizia CCR este extrem de clară şi în acest moment este clar că Guvernul şi majoritatea, şi în mod special UDMR, nu vor să aibă o ru­şi­ne suplimentară şi să-şi retragă dânşii an­gajarea şi aşteaptă Birourile Per­ma­nente să se întrunească şi să cons­tate decesul acestei operaţiuni şi in­clu­siv faptul că moţiunea de cenzură este caducă, nu mai are obiect. Proba­bil că birourile reunite se vor întâlni într-un orizont oarecare şi vom con­s­tata decesul operaţiunii", anunţa în week-end Geoană la Realitatea TV.

El a adăugat că argumentul lui Emil Boc potrivit căruia conflictul con­stitu­ţional s-a stins chiar înainte de de­ci­zia CCR este neadevărat, pre­şedintele Senatului amintind că el a cerut "cu gura lui" celor din PDL să aş­tepte decizia CCR şi să nu stabi­lească o şedinţă pentru angajarea răs­punderii. "În orice stat normal, Gu­ver­­nul spune: «îmi pare rău, am gre­şit, îmi iau jucăria şi plec acasă». Din punctul meu de vedere, într-o ţară nor­mală probabil demisiona şi primul mi­nistru, îşi lua şi jucăria", a mai spus Geoană. După ce i s-a pus în vedere că PDL va insista pentru reluarea pro­cedurii, Geoană a subliniat că în con­ducerea Parlamentului majorita­tea o are opoziţia. "Există o majorita­te în birourile reunite PSD-PNL, deci nu văd o dificultate. Nu ajungem în plen pentru că nu e de plen", a conchis el.

De altfel Mircea Geoană i-a tri­mis în acest sens o scrisoare premierului Emil Boc încă de vineri, cerându-i oficial să retragă Legea educaţiei din traseul legislativ, explicând că interpretarea corectă a deciziei CCR este aceea că asumarea răspunderii Gu­ver­nului pe acest proiect este necon­s­ti­­­tuţională. Premierul Boc nu pa­re însă deloc convins, declarând vi­neri că, dacă a existat un con­flict con­stituţional între Guvern şi Parlament, acesta s-a stins odată cu ac­cep­­tarea de Legislativ a citirii asu­­mă­­rii şi odată cu depunerea mo­ţi­u­nii, ast­­fel că procedura asumării răs­­pun­de­rii nu poate fi oprită, fiind în de­rulare.

Stenograma şedinţei comune a Parlamentului din data de 28 oc­tom­brie arată că Puterea a solicitat conti­nu­area traseului asumării răspunderii pe Legea educaţiei cu argumentul că procedura nu poate fi întrerup­tă, dar poate fi invalidată ulterior de o decizie nefavorabilă a Curţii Con­s­ti­tu­ţionale. Cel puţin asta a susţinut se­na­torul UDMR Gyorgy Frunda, de la tribuna Parlamentului.

În debutul şedinţei, Opoziţia a cerut întreruperea procedurii pe motiv că trebuie aşteptată decizia CCR în legătură cu existenţa unui conflict între Legislativ şi Exe­cutiv provocat de decizia de asumare a răspunderii guvernamentale pe un proiect de lege aflat deja în dezbatere parlamentară. Pu­terea a refuzat însă să întrerupă procedura şi s-a impus cu mai multe vo­turi, atât în Birourile Permanente re­u­nite, cât şi în plen.

În acest context, Gyorgy Frunda a pledat pentru a i se acorda permisiunea premierului Emil Boc de a-şi prezenta în plen motivele pentru care doreşte să promoveze ur­gent Legea educaţiei, cu precizarea că, dacă "decizia Curţii este nefavora­bilă, asumarea ar cădea". "Întrebarea este: poate oare o se­si­za­re la Curtea Constituţională să sus­pende un parcurs legislativ normal? Răs­pun­sul este inechivoc: nu. Dacă aş ac­c­epta ideea posibilităţii suspendării dez­baterii legislative pentru o sesizare la Curtea Cons­ti­tu­ţi­o­nală, înseamnă că nu numai pre­şe­din­tele Senatului, dar oricare deputat sau senator ar avea dreptul ca, având un număr de sem­nături, să se adreseze Curţii Con­s­­ti­­tu­ţionale şi să blocheze un proces le­­gis­­lativ. (...) Nu am, domnilor colegi, de ce să aştept răspunsul Curţii Cons­­ti­­tu­ţionale. Cei care ştiţi drept, ştiţi că, în situaţia în care Curtea Cons­titu­ţională ar aduce o decizie ne­fa­vorabilă posibilităţii adoptării legii prin asu­marea răspunderii Gu­ver­nului, toa­tă asumarea ar cădea, şi am reintra în circuitul normal. Aceasta este re­la­ţia normală dintre Legis­la­tiv şi ju­ri­dic: nu suspendarea dezba­te­rilor, ci respectarea deci­ziilor Curţii Cons­ti­tu­ţionale".

În ciuda acestui lucru, udemeristul Cseke Attila, a declarat sâmbătă că, "pentru noi, proiectul Legii edu­ca­ţi­ei este foarte important. S-a dat acea decizie a Curţii Constituţionale, dar noi credem că asumarea răspunderii Guvernului poate continua, pen­tru că două erau problemele ridicate de preşedintele Senatului: prima - existenţa unui conflict con­s­ti­tu­ţ­i­o­nal între Parlament şi Guvern şi a doua - întreruperea procedurii de asu­mare a Guvernului, ceea ce nu intră în competenţele Curţii Constituţionale. (...) Din acest punct de vedere, credem că asu­marea răspunderii poate să continue".
"CCR trebuia să oblige Guvernul să renunţe la asumare"
Publicarea în Monitorul Oficial a mo­ti­vării deciziei Curţii Cons­ti­tu­ţi­o­nale împreună cu opiniile separate ale unor judecători confirmă faptul că votul decisiv i-a aparţinut ju­de­că­to­rului numit de preşedintele Traian Băsescu, Petre Lăzăroiu. În opinia exprimată, Lăzăroiu spune că asumarea Guvernului pe Legea educaţiei este neconstitu­ţi­o­nală ­nu ca act în sine al angajării răspunde­rii, ci ca urmare a "mo­da­li­tă­ţilor con­crete şi a împrejurărilor concrete în care acest act a fost ex­primat", ju­decătorul CCR făcând astfel re­fe­ri­re la faptul că, la mo­men­tul an­ga­jă­rii răspunderii, pro­iec­tul Legii edu­ca­ţiei naţionale fu­se­se adoptat de Camera De­pu­ta­ţi­lor, iar la Senat o parte importantă a procedurii fuse­se parcursă.

Lăzăroiu îşi exprimă de­zacordul faţă de par­tea din motiva­rea CCR care a lăsat Guvernului o por­tiţă deschisă pentru a continua cu asumarea (Curtea nu poate obli­ga Guvernul să anuleze procedura asumării, neavând astfel de atri­bu­ţii, iar Gu­ver­nul şi Parlamentul trebuie să se în­ţe­leagă asupra acestei situaţii). Astfel, a susţinut Lăzăroiu în şe­din­ţa în care s-a judecat asu­ma­rea, Curtea trebuia să se pronun­ţe asu­pra cererii Preşedintelui Sena­tului de a  soluţiona conflictul jur­i­dic de natură constituţională dintre Parlamentul României, pe de o par­te, şi Guvern, ca autoritate publică a pu­terii executive, pe de altă parte.

Mai mult, consideră Lăzăroiu, Curtea trebuia să se pronunţe chiar în dispozitivul deciziei şi pe solici­ta­rea preşedintelui Senatului formulată în finalul sesizării, de a constata conflictul juridic şi de a obliga Gu­ver­nul să renunţe la asumare. "So­li­ci­tarea, chiar dacă nu figura ca un capăt distinct de cerere, nu pu­tea fi ignorată, citez: «rog Curtea Constituţională să constate existenţa conflictului juridic de natură cons­ti­t­u­­ţio­nală între Guvernul Ro­mâ­niei şi Par­la­ment cu privire la proiectul Legii educaţiei naţionale şi să oblige Guvernul să renunţe la pro­cedura angajării răspunderii»", a spus Lăzăroiu. Prin urmare, a con­clu­zionat judecătorul Petre Lă­ză­ro­iu, din compararea celor două texte rezultă că soluţionarea conflictului presupune, pe de o parte, cons­ta­ta­rea existenţei conflictului şi, pe de altă parte, obligarea Guvernului de a renunţa la procedura angajării răspunderii.
Aniela Nine


Băsescu, ameninţat iar cu suspendarea
Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat că preşedintele Traian Bă­ses­cu va risca suspendarea din func­ţie dacă va promulga Legea edu­caţiei naţionale în condiţiile în care Guvernul va continua procedura de angajare a răspunderii pe aceas­tă lege.

Liderul liberal conside­ră că decizia Guvernului de a conti­nua procedura angajării răspunderii pe Legea educaţiei naţionale este o acţiune împotriva statului de drept. "Este o decizie împotriva Curţii Constituţionale, aşa că mergem pe ca­lea procedurilor şi ajungem la pre­şe­dinte, care nu trebuie să promul­ge legea, iar, dacă o va face, ur­mă­torul pas normal este suspen­da­rea", a ameninţat Antonescu.

"Am încredere că preşedintele nu riscă o suspendare, deci nu va promulga legea", a completat el. Preşedintele a primit aceeaşi ameninţare şi în le­gă­tură cu Legea pensiilor, adoptată prin fraudă în Camera Deputaţilor. Şeful statului a retrimis legea în Parlament, nepromulgând-o, ce­rând rediscutarea articolelor privind vârsta de pensionare. În mod paradoxal, deşi articolele respective prevedeau egalizarea vârstei de pensionare, lucru pe care el însuşi l-a cerut de multe ori, preşedintele a solicitat Parlamentului să separe vârstele de pensionare obligatorii pentru femei şi bărbaţi.
Monica Iordache Apostol

Invitaţie în Coaliţie tratată cu refuz
Liderul PNL Crin Antonescu a invitat azi toate partidele parlamen­ta­re şi pe re­pre­zen­tanţii grupului minorităţilor naţionale la o în­tâl­ni­rea pentru găsirea unui "dialog care să ge­ne­reze un plan comun pentru ieşirea României din criza economică şi instituţională".

PDL a refuzat invitaţia, chemându-l însă pe An­to­nescu la o şedinţă a Coaliţiei.  An­tonescu a refuzat însă şi el. "Regret faptul că PDL nu vine la aceste consultări. A fost o in­vi­ta­ţie lansată către partide nu către Guvern, şi invitaţia din par­tea Gu­ver­nului şi a coaliţiei de gu­ver­na­re o puteam rezolva foarte bine da­că veneau şi ei la această dis­cu­ţie. Oricum o parte din gu­ver­nare vor fi la consultările ini­ţ­i­a­te de noi. Deci nu mergem", a con­chis liderul PNL.

Week-endul a fost însă marcat de un şir de de­cla­ra­ţii din partea PDL şi replici ale PNL, privind o eventuală guver­na­re PDL-PNL. Din declaraţia lui Crin Antonescu cum că nu exclude o guvernare cu PDL, ci "PDL se ex­clu­­de de la orice construcţie se­ri­oa­să", Emil Boc a înţeles că  lide­rul liberal a ajuns "la o judecată mai raţională"  în legătură cu ide­ea unei guvernări comune. "Dacă şi domnul Boc are o judecată ra­ţi­o­na­lă trebuie să abandoneze spe­ran­ţa că PNL se va duce să intre în actuala guvernare. Asta a fost şi rămâne exclus", a declarat An­to­nes­cu. Şi senatorul  liberal Puiu Haşotti exclude orice guvernare a liberalilor alături de PDL cel puţin până în 2012.

Monica Iordache Apostol

 

×