x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Ce averi fac politicienii din nunţi şi cumetrii

Ce averi fac politicienii din nunţi şi cumetrii

de Marius Gîrlașiu    |    Maria Alifantis    |    04 Mar 2016   •   15:21
Ce averi fac politicienii din nunţi şi cumetrii

Pus sub învinuire pentru trafic de influenţă, spălare de bani în formă continuată şi influenţarea martorilor, deputatul PSD Cristian Rizea poate câştiga lejer titlul de cel mai fericit tată din lume. Într-un singur an, Rizea a scos peste 190.000 de euro din două evenimente de familie: botezul şi tăierea de moţ a fiului său. Informaţiile apar negru pe alb în declaraţia de avere.

Procurorii DNA au cerut avizul Parlamentului pentru reţinerea şi arestarea deputa¬tului Cristian Rizea, într-un dosar în care candidatul PSD la Primăria Sectorului 5 este acuzat că ar fi primit 300.000 de euro mită de la omul de afaceri Lucian Colţea pentru a interveni la RA-APPS şi Primăria Chiajna în legătură cu două terenuri. Comisia juridică a Camerei Deputaţilor are termen până luni să dea un raport în privinţa cererii DNA, astfel că, cel mai probabil, procurorii vor afla săptămâna viitoare dacă au acceptul depu¬taţilor pentru reţinerea şi ares¬tarea lui Rizea. Timp suficient ca deputatul PSD să-şi amin¬tească evenimentele fericite din viaţa de familie. Botezul şi tăierea de moţ a fiului său i-au adus lui Rizea o adevărată avere: în total 192.500 de euro. Sumele sunt trecute de Rizea în ultima declaraţie de avere, din 15 iunie anul trecut. Conform deputatului, creştinarea lui Rizea junior, din noiembrie 2013, a fost un dar de la Dumnezeu: i-a adus în conturi 91.500 de euro, „sumă rezultată în urma botezului fiului meu”. Potrivit declaraţiei de avere, banii sunt păstraţi de Rizea într-o formă echivalentă de economisire, ca active financiare. Tot la botezul de acum trei ani, depu¬tatul PSD a primit bijuterii, tablouri şi icoane în valoare de 42 de mii de euro. La mai puţin de un an, în august 2014, Rizea a dat în cinstea fiului său o altă paranghelie, prilejuită de tăierea moţului. Evenimentul a fost şi el unul extrem de profitabil. „Tăierea de moţ a fiului meu” a adus familiei Rizea 42.500 de euro bani gheaţă şi bijuterii, tablouri şi icoane de 16.500 de euro. Per total, din botez şi tăierea moţului, deputatul PSD a încasat în bani sau cadouri suma de 192.500 de euro.

Stilul Cristi-Ferrari
Pe lângă traficul de influ¬enţă la RA-APPS şi Primăria Chiajna pentru cele două tere¬nuri, procurorii îl acuză pe Rizea şi de influenţarea decla¬raţiilor martorilor. DNA susţine că anul trecut în decembrie, Rizea i-a contactat pe doi dintre martori şi le-a cerut să nu spună adevărul în faţa anchetatorilor. În schimbul tăcerii, deputatul PSD le-a promis că le va da gratis un spaţiu comercial din zona Cotroceni în cazul în care ar fi devenit primarul Sectorului 5. Ca să ascundă mita de 300.000 de euro primită în două tranşe de la omul de afaceri, deputatul ar fi întocmit patru contracte de împrumut false, explică procurorii. Stilul lui Rizea a devenit faimos în 2011, când Agenţia Naţională de Integritate a constatat că diferenţa dintre venituri şi averea reală a deputatului atinge 300.000 de euro, sumă pe care pesedistul nu o putea justifica. La acea vreme, secre¬tarul general al ANI, Horia Georgescu, dezvăluia că şoferul lui Rizea ar fi preluat leasingul făcut de deputat pentru o maşină Ferrari. „E greu de spus cum o persoană care are venituri extrem de modeste poate să preia un leasing pentru un Ferrari de peste 200.000 de euro”, explica şeful ANI acum cinci ani.
Deputatul PSD are propria sa variantă pentru cei 300.000 de euro despre care procurorii spun că i-ar fi luat mită pentru traficul de influenţă. Rizea susţine că a primit banii, în două tranşe, una de 200.000 şi cealaltă de 100.000, de la o persoană pe care ar fi cunoscut-o când aştepta la coadă la dentist. În replică, DNA a transmis că „împrumutul” s-ar fi făcut, coincidenţă, în aceeaşi perioadă în care deputatul ar fi încasat mita de la Lucian Colţea.

EBA: juma’ de milion de euro la nuntă
Alţi politicieni au făcut averi şi mai mari din nunţi, botezuri şi cumetrii. În 2012, Elena Băsescu a strâns o jumătate de milion de euro „doar” din darul de nuntă oferit de cei 800 de invitaţi, ceea ce înseamnă o medie de 625 de euro/invitat. Suma a fost trecută în declaraţia de avere a fiicei lui Băsescu şi depusă de cuplul „EBA-Sida” în patru conturi bancare. În 2014, fostul şef al CJ Iaşi, Cristian Adomniţei, a câştigat din botezul fiicei sale 49.800 euro şi 181.200 lei.

100.000 € pentru Zgonea

Preşedintele Camerei Depu¬taţilor, Valeriu Zgonea, s-a însurat pentru a doua oară în viaţă pe 4 iulie anul trecut. Gurile rele susţin că ar fi rămas cu 100.000 de euro după marele eveniment, însă ultima declaraţie de avere a fost depusă în iunie 2015, înainte de nuntă. Valoarea darului va fi dezvăluită abia la următoarea declaraţie de avere. Fost preşedinte al Camerei Deputaţilor, Robera Anastase s-a umplut de valută după nunta din 2013. A strâns bani frumoşi după ce s-a strigat darul: 55.000 de euro, 10.000 de dolari şi 17.000 lei, sume menţionate în declaraţia de avere.

300.000 de euro ar fi mita primită de deputatul PSD Cristian Rizea, susțin procurorii DNA.
 

×