x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Ce urmează după demisia lui Boc. Ponta şi Antonescu spun că vor vota căderea a două guverne pentru a se ajunge la anticipate

Ce urmează după demisia lui Boc. Ponta şi Antonescu spun că vor vota căderea a două guverne pentru a se ajunge la anticipate

de Veronica Micu    |    06 Feb 2012   •   09:38
Ce urmează după demisia lui Boc. Ponta şi Antonescu spun că vor vota căderea a două guverne pentru a se ajunge la anticipate

Demisia premierului Emil Boc a deschis procedura parlamentara pentru numirea unui nou Guvern. Pasul urmator este ca presedintele Traian Basescu sa vina cu o propunere pentru un nou premier, in urma consultarilor cu partidele parlamentare. Fiecare partid va veni cu o propunere, iar presedintele Traian Basescu va avea propriul nume pentru noul premier.

In urma consultarilor, presedintele trebuie sa anunte numirea sa pentru noul premier. Acesta va avea la dispozitie 10 zile pentru a-si alcatui noul Cabinet, cu care se va prezenta in fata Parlamentului pentru a obtine votul de incredere.

In cazul in care Parlamentul da votul de blam noului Cabinet, se reiau negocierile, iar presedintele va avea din nou o optiune. Daca si de aceasta data propunerea presedintelui este refuzata de Parlament, acesta are optiunea constitutionala de a cere dizolvarea Parlamentului.

Dizolvarea Parlamentului inseamna automat alegeri anticipate si formarea unei noi majoritati parlamentare, iar procedura de numire a unui nou Cabinet se reia.

Parlamentul nu poate fi dizolvat decat o singura data pe parcursul unui an de zile.

Liderii USL, dupa demisia lui Boc: Vom vota caderea a doua guverne pentru a ajunge la alegeri anticipate

Dupa demisia lui Emil Boc, Crin Antonescu si Victor Ponta au declarat ca Opozitia va vota pentru caderea a doua guverne consecutive pentru a se putea ajunge legal la alegeri anticipate.

"Vom vota pentru caderea a doua guverne consecutive pentru a se putea ajunge legal la alegeri anticipate. Astazi am asistat odata cu demisia Emil Boc, la falimentul guvernarii Basescu. Emil Boc a fost doar papusa cazuta a unui guvern condus de Basescu. PDL si Traian Basescu au investit tot in acest Guvern. Acum 48 de ore, Traian Basescu spunea ca Emil Boc a fost, este si va fi partenerul sau de incredere. Nu avem decat o singura solutie: cetatenii sa spuna daca aceasta guvernare a lui Traian Basescu prin intermediul lui Emil Boc a fost benefica pentru Romania si pentru ei si daca este nevoie de o alta majoritate parlamentara. Nu mai putem accepta un nou guvern impus de Traian Basescu", a spus liderul PNL Crin Antonescu.

La randul sau, Victor Ponta a declarat ca, deocamdata, nu se stie ce va face presedintele Traian Basescu, insa este clar ca s-a intrat intr-o noua faza a vietii politice romanesti.

"Trebuie un nou Guvern care sa se pregateasca mult mai bine. Vom discuta din nou dupa intalnirea de la Cotroceni. Suntem o corabie in deriva pe o mare extrem de agitata. S-a intrat intr-o alta faza a vietii politice romanesti, trebuie sa fim responsabili si sa ajungem la alegeri intr-un mod care sa nu insemne distrugerea totala a ceea ce a ramas din Romania. Ce ne facem daca in iunie, dupa alegerile anticipate, o sa avem o tara eliberata ca de armata sovietica. Avem nevoie de responsabilitate. Nu stim ce va face presedintele. Este ideal sa ne intalnim dupa ce iesim de la consultari", a declarat Ponta.

×