x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Ceremonii de instalare si contraatacuri dure

Ceremonii de instalare si contraatacuri dure

09 Ian 2005   •   00:00

POLITIC
INVESTIRE - Unii prefecti si-au luat postul in primire in ciuda nemultumirilor locale Majoritatea prefectilor numiti joia trecuta de Guvern au fost instalati in acest week-end in functie, in ciuda nemultumirilor existente in randul unor lideri de filiale locale ale PD si PNL. Intre timp, a inceput si batalia pentru cele sase prefecturi ramase vacante in urma refuzului PUR de a mai face nominalizari pentru posturile de prefecti.
GABRIELA ANTONIU

BUCURESTI. Noul prefect al Capitalei, Silvian Ionescu, a fost instalat, sambata, in functie in prezenta vicepremierului Adriean Videanu (stanga) si a ministrului Internelor si Administratiei, Vasile Blaga (dreapta)
Cele sase functii de prefecti (Valcea, Botosani, Calarasi, Braila, Mehedinti si Vrancea) ramase vacante vor fi impartite intre PNL, PD si UDMR. Liderul UDMR, Marko Bela, a declarat, sambata seara, la Targu-Mures, ca Uniunea va analiza oportunitatea numirii unui prefect in judetele ramase neocupate deocamdata, dupa ce va studia ce oameni si ce reprezentare are UDMR in aceste judete, informeaza Mediafax. "Trebuie sa se acopere, bineinteles, functiile de prefect vacante. Nici nu m-am uitat care sunt cele cinci judete care nu au prefect", a declarat Marko Bela, la finalul ceremonei in care l-a investit in functie pe noul prefect de Mures. "Nu mi-ar placea daca s-ar crea impresia ca ne repezim sa impartim functiile ramase vacante", a declarat Marko Bela.

Si la Botosani, organizatiile PNL si PD au nominalizat persoane pentru ocuparea functiei de prefect al judetului, loc ce fusese rezervat pentru PUR, care insa a renuntat la posturile de prefecti, informeaza Mediafax. Presedintele organizatiei judetene Botosani a PD, deputatul Radu Dragus, a declarat ca modul in care se vor imparti, intre PD si PNL posturile de prefect din tara neocupate de PUR se va decide la nivel central.

Daca PD va obtine postul de prefect la Botosani, atunci in functie va fi numit avocatul Dan Humelnicu, iar daca acesta va reveni PNL, va fi numit inginerul Ion Diaconu.

COVASNA. In ciuda scandalului izbucnit pe plan local in sanul coalitiei din cauza numirii unui prefect maghiar, instalarea lui Ervin Gyory in fruntea judetului a avut loc sambata. Cu acest prilej, presedintele UDMR, Marko Bela, a declarat ca nu crede ca tensiunea creata in Covasna intre UDMR si Alianta D.A., in urma numirii unui prefect maghiar, va influenta colaborarea la nivel central a celor doua formatiuni, transmite Mediafax "Organizatiile judetene au sperat sa obtina, printre altele, si postul de prefect, iar cand au vazut ca trebuie sa renunte la aceasta functie, atunci au gasit un pretext, dupa parerea mea nefericit, de a pune sub semnul intrebarii apartenenta etnica a prefectului. In 2005 nu se mai poate vorbi despre astfel de lucruri intr-o Romanie care vrea sa adere in Uniunea Europeana", a adaugat Marko. El a spus ca in prezent toata lumea trebuie sa il accepte pe noul prefect.

Cum liderii Aliantei PNL-PD Covasna, Gheorghe Baciu (PD) si Ioan Balan (PNL), si-au anuntat vineri dupa-amiaza demisiile din functiile detinute in cele doua partide, deputatul UDMR Antal Andras a declarat corespondentului Mediafax ca acestia au demonstrat ca nu reprezinta comunitatea romaneasca din judet. "Toata isteria creata de liderii Aliantei D.A. i-au speriat pe investitorii straini si va fi destul de greu sa ii convingem sa vina in Covasna. Astfel, nu numai maghiarii vor pierde, ci si romanii", a spus Antal Arpad Andras, care crede ca, daca liderii locali ai Aliantei PNL-PD reprezentau cu adevarat comunitatea romaneasca din judet, ar fi raspuns invitatiei la dialog lansata de UDMR. Astfel, spune deputatul Uniunii, s-ar fi putut rezolva problema prefectului pe plan local prin gasirea unui numitor comun. "Sper ca, in urma demisiei celor doi presedinti, in fruntea PD si PNL Covasna sa fie numiti oameni tineri care vor reusi sa colaboreze in spirit european cu UDMR, in perspectiva dezvoltarii judetului", a spus reprezentantul UDMR.

PROTESTE IN PNL. Nemultumirile generate de numirea prefectilor exista si la Iasi. De data aceasta este insa numai vorba despre tensiuni izbucnite in interiorul coalitiei. Astfel, unii dintre liberalii ieseni sunt nemultumiti de numirea in postul de prefect al judetului Iasi a consilierului local Radu Prisacaru, acesta neintrunind majoritatea de voturi ale membrilor PNL Iasi la intocmirea listei de propuneri pentru aceasta functie. Eugen Ticau, cel care a fost preferat de majoritatea liberalilor pentru fotoliul de prefect al Iasului, sustine insa ca situatia in PNL Iasi este exploziva. "Sa vedem cum o sa reuseasca el sa controleze situatia, pentru ca toti colegii din teritoriu, peste 90% dintre ei, cei care m-au votat pe mine, sunt revoltati, vor sa se urce in autocare si sa tina o sedinta de consiliu teritorial la Bucuresti, in fata lui Tariceanu. Nu inteleg de ce a iesit domnul Radu Prisacaru, eu aveam mult mai multe atuuri, fac master in administratie publica, aveam sustinerea consiliului teritorial al membrilor PNL Iasi, chiar nu inteleg", a declarat liberalul Eugen Ticau, "invinsul" in lupta pentru Prefectura Iasi. Daca liberalii ieseni au amenintat cu venirea la Bucuresti, colegii lor din Teleorman au si facut-o. Inca de vineri dimineata, ei au sosit la Palatul Victoria pentru a protesta fata de numirea lui Ionel Izina, tot liberal, in functia de prefect al judetului Teleorman. Liberalii nu au fost primiti insa de seful lor de partid, ci de Cristian David, ministru pentru controlul fondurilor comunitare, de la care au obtinut promisiunea ca un reprezentant al BEx PNL va veni astazi la Alexandria. Tot astazi este programata si instalarea in functie a lui Izina.

AMENINTARI LA PD. Nici in PD situatia nu e tocmai roz. Un prim semnal a venit de la Giurgiu, din partea liderului organizatiei judetene. "Sunt total dezamagit de modul in care s-au negociat functiile de prefect si de aceea ma gandesc foarte serios sa ma retrag definitiv din viata politica", a declarat sambata pentru Rompres Popa Ionel, presedintele organizatiei judetene a PD si copresedinte al Aliantei D.A. la Giurgiu.

"Daca am ajuns sa numim prefectii pentru ca sunt fini, nasi, rude sau prieteni cu primarul, pe mine nu ma mai intereseaza viata politica", a adaugat Ionel Popa. "Cred ca PD la Giurgiu nu va obtine nici macar conducerea unor servicii descentralizate si, oricum, nu ma mai intereseaza. Voi astepta sa fie instalat in functie noul prefect, dupa care voi iesi din viata politica. Nu voi face acest gest inainte sa nu fie considerat o rautate la adresa noului prefect. Noi am muncit mult in teritoriu si meritam functia de subprefect", a afirmat Ionel Popa. PD propusese pentru functia de subprefect al judetului Giurgiu pe Dinu Elena, medic de profesie si presedinte al organizatiei municipale a PD Giurgiu. Norut Stanisteanu a fost propus pentru functia de prefect din partea PNL de Lucian Iliescu, presedintele organizatiei judetene a PNL Giurgiu si primar al municipiului Giurgiu.

SUBPREFECTUL UDMR, LA BUCURESTI
Lume multa s-a adunat sambata la Prefectura Capitalei pentru a participa la ceremonia de investire a noului prefect al Capitalei, democratul Silvian Ionescu. Vicepremierului Adriean Videanu (in centru), fostul prefect Dan Darabont, primarul general interimar al Capitalei, Razvan Murgeanu, colegi de partid, primarul Sectorului 2, Neculai Ontanu, consilieri municipali, directori din cadrul Primariei Capitalei, toti au tinut sa-l felicite pe Ionescu pentru functia primita. "Voi face tot ce sta in puterile mele pentru ca programul de guvernare al Aliantei PNL-PD sa se aplice ad literam si la timp pentru ca nivelul de trai al bucurestenilor sa creasca si legea sa fie aplicata pe tot teritoriul Capitalei", a spus Ionescu. El a infirmat informatiile aparute, declarand ca nu a facut politie politica. Silvian Ionescu a subliniat insa, in acest context, ca presa "trebuie sa stea cu ochii pe noi ca pe butelii". In asteptarea echipei negociate tot la nivel politic, ieri prefectul bucurestenilor incerca sa dezluseasca dosarele lasate mostenire de vechea conducere. Cei doi subprefecti insa nu au fost numiti. Dar se pare ca unul va fi ales din randurile PNL si celalalt, din cele ale UDMR. (Monica C. Andrei)

REVOLTA
"Peste 90% dintre ei, cei care m-au votat pe mine, sunt revoltati, vor sa se urce in autocare si sa tina o sedinta de consiliu teritorial la Bucuresti, in fata lui Tariceanu"
Eugen Ticau sustinut de PNL Iasi pentru postul de prefect

DEZINTERES
"Daca am ajuns sa numim prefectii pentru ca sunt fini, nasi, rude sau prieteni cu primarul, pe mine nu ma mai intereseaza viata politica"
Ionel Popa liderul PD Giurgiu
×
Subiecte în articol: politic pnl declarat iasi giurgiu udmr prefect