x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Cioloş: Crearea unui tribunal internaţional împotriva terorismului - un mesaj că se poate acţiona la nivel multilateral

Cioloş: Crearea unui tribunal internaţional împotriva terorismului - un mesaj că se poate acţiona la nivel multilateral

17 Iul 2016   •   11:17
Cioloş: Crearea unui tribunal internaţional împotriva terorismului - un mesaj că se poate acţiona la nivel multilateral

Premierul Dacian Cioloş a declarat, în contextul Summitului ASEM care a avut loc vineri şi sâmbătă în Mongolia, la Ulan Bator, că prin crearea unui tribunal internaţional împotriva terorismului, o iniţiativă propusă de România şi Spania, se va da un mesaj clar că se poate acţiona la nivel multilateral şi folosind instrumente mai puternice decât declaraţiile politice.

"Aceste două zile de reuniuni au fost marcate de evenimentele din Franţa şi, în consecinţă, s-a discutat şi despre modul în care să abordăm terorismul cu nişte mecanisme mai clare şi mai ferme decât declaraţiile politice. S-au făcut şi declaraţii politice şi, de altfel, a existat o declaraţie a liderilor care au participat la acest Summit legat de evenimentele din Franţa, dar şi din alte părţi din lume, unde au avut loc atentate în ultima perioadă. Iar astăzi, la discuţia informală, pe care am avut-o, eu am reiterat un punct de vedere al României, o propunere a României, împreună cu Spania de altfel, să mergem dincolo de declaraţiile politice şi să găsim mijloace prin care să întărim capacitatea comunităţii internaţionale de a reacţiona în astfel de situaţii. Noi am propus crearea unui tribunal internaţional împotriva terorismului, în care să fie tratate şi judecate astfel de situaţii, pentru a da un mesaj clar că se poate acţiona la nivel multilateral şi folosind instrumente mai puternice decât declaraţiile politice, instrumente juridice", a spus premierul Cioloş, într-o declaraţie acordată Radio România şi publicată sâmbătă pe site-ul Guvernului.

Prim-ministrul a adăugat că s-a convenit ca pe acest subiect să existe o coordonare în perioada următoare la nivel internaţional.

"Am primit mai multe semnale de susţinere. Am văzut o idee similară de a acţiona la nivel juridic internaţional venită şi din partea Indiei. Am avut o discuţie (...) informală cu vicepreşedintele Indiei, care a reprezentat India la acest Summit, şi am convenit să ne coordonăm în perioada următoare la nivel internţional pe acest subiect, sigur împreună cu Spania, cu care am fost de altfel iniţiatorii acestei idei", a precizat Cioloş.

Premierul Dacian Cioloş a participat vineri şi sâmbătă, la Ulan Bator, la cel de-al XI-lea Summit ASEM. Summitul ASEM a marcat în acest an 20 de ani de la lansarea dialogului politic între Europa şi Asia, prin organizarea unei reuniuni la nivel înalt, "eveniment important în relaţiile economice şi politice dintre ţările europene şi asiatice", potrivit unui comunicat al Guvernului.

Ministerul român al Afacerilor Externe a lansat, la începutul anului 2015, ideea unei curţi penale internaţionale împotriva terorismului, pe fondul intensificării acestui fenomen. Iniţiativa a fost lansată de fostul ministru Bogdan Aurescu, la Consiliul Afacerilor Externe al UE din 9 februarie 2015.

O astfel de structură ar avea, în optica MAE român, inclusiv rolul de suplini autorităţile naţionale, acolo unde este cazul, în a cerceta şi judeca asemenea fapte, dacă statele respective nu au capacitatea sau voinţa să o facă sau de a le determina să realizeze acest demers. România consideră că o asemenea construcţie ar însemna recunoaşterea naturii transnaţionale a terorismului şi a efectelor sale grave asupra comunităţii internaţionale.

Totodată, potrivit evaluărilor Ministerului Afacerilor Externe, o astfel de instituţie ar întări eforturile comunităţii internaţionale în lupta împotriva terorismului şi ar oferi credibilitate şi legitimitate, având în vedere independenţa şi neutralitatea pe care o are un tribunal internaţional.

În viziunea României, o instanţă penală internaţională pentru crima de terorism ar trebui să judece şi să sancţioneze fapte teroriste grave, care reprezintă o ameninţare la adresa păcii şi securităţii. Propunerea diplomaţiei române pleacă de la ideea că reacţia comunităţii internaţionale faţă de fapte precum cele menţionate trebuie să fie fermă şi fără echivoc, bazată inclusiv pe dreptul internaţional. AGERPRES

×
Subiecte în articol: dacian ciolos terorism tribunal