x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Nicolae Ciucă merge astăzi la Chișinău. Germania, îngrijorată de încercările Rusiei de „destabilizare” a Republicii Moldova

Nicolae Ciucă merge astăzi la Chișinău. Germania, îngrijorată de încercările Rusiei de „destabilizare” a Republicii Moldova

de Redacția Jurnalul    |    01 Mar 2024   •   08:10
Nicolae Ciucă merge astăzi la Chișinău. Germania, îngrijorată de încercările Rusiei de „destabilizare” a Republicii Moldova
Sursa foto: Facebook

Președintele Senatului Nicolae Ciucă merge vineri la Chișinău, unde se va întâlni cu președintele Parlamentului și cu președintele Republicii Moldova.

La ora 12.00, Nicolae Ciucă va avea o întrevedere cu președintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu, iar la ora 13.00 va avea o întâlnire cu președintele Republicii Moldova, Maia Sandu.

De asemenea, președintele Senatului României va planta, alături de președintele Parlamentului Republicii Moldova, copaci în ⁠Grădina Botanică Națională „Alexandru Ciubotaru”.

Germania este conștientă de încercările Rusiei de „destabilizare” a Republicii Moldova

Ministrul german de externe, Annalena Baerbock, a comparat evoluțiile din Republica Moldova în această săptămână cu cele care au declanșat conflictul dintre Ucraina și Rusia în urmă cu 10 ani, notează Deutsche Welle.

În 2014, Moscova a anexat Crimeea în mod ilegal după ce a organizat un referendum în care cetăţenii au întrebat dacă doresc să adere la Federaţia Rusă . Nici referendumul, nici anexarea nu au fost recunoscute la nivel internațional. Rusia a sprijinit, de asemenea, separatiștii din regiunile estrice ale Ucrainei Donețk și Lugansk și a pretins „protecția” etnicilor ruși și vorbitorilor de limbă rusă drept justificare pentru invazia sa pe scară largă a Ucrainei în urmă cu doi ani.

Săptămâna aceasta, liderii pro-ruși ai regiunii separatiste moldovenești Transnistria au cerut și „protecție” de la Moscova , adoptând o rezoluție prin care să ceară Rusiei „să pună în aplicare măsuri pentru protejarea Transnistriei în fața presiunii tot mai mari din partea Moldovei”.

Baerbock a spus că „referendumurile false și procedurile de simulare pentru a destabiliza o altă țară sunt o încălcare a dreptului internațional”, adăugând că Germania a fost conștientă de mult timp de încercările de a destabiliza Republica Moldova din exterior. Baerbock a subliniat că dorește să sprijine integritatea teritorială a Republicii Moldova.

Comentariile lui Baerbock au venit la câteva ore după ce un purtător de cuvânt al Ministerului francez de Externe a declarat că statele europene vor discuta sprijinul pentru Moldova în fața eforturilor de „destabilizare din ce în ce mai agresivă” ale Rusiei.

„Situația din Transnistria este urmărită cu mare atenție aici”, a spus Christophe Lemoine, adăugând că ideile concrete privind deminarea, apărarea cibernetică, producția de arme și apărarea țărilor amenințate de Rusia, în special de Moldova, vor fi discutate în cadrul unei reuniuni. întâlnire programată provizoriu pentru 7 martie la Paris.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: republica moldova chisinau nicolae ciuca