x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică CNSAS va mai pierde un membru

CNSAS va mai pierde un membru

18 Ian 2005   •   00:00

Horia Roman Patapievici a anuntat ca va demisiona din CNSAS in urmatoarele doua saptamani, ca urmare a numirii sale la conducerea Institutului Cultural Roman.

INNOIRE. Patapievici considera ca actualul Colegiu si-a aratat limitele
Dupa demisia lui Patapievici, in Colegiul CNSAS vor mai ramane doar opt membri din cei 11 desemnati initial. In vara anului trecut a demisionat Mihai Gheorghe, iar in toamna a demisionat Andrei Plesu. Potrivit legii, Parlamentul trebuie sa numeasca alte persoane in locul celor care au demisionat. Pana acum, nu a fost desemnat nimeni pe pozitiile parasite de Gheorghe si de Plesu. Patapievici, care este membru al Consiliului din 2002, si-a exprimat speranta ca, in urmatoarea perioada, CNSAS "se va schimba integral". "Daca nici presedintele Romaniei nu poate schimba acel cuib de la SRI, inseamna ca trebuie luate masuri radicale", a mentionat Patapievici.

LEGEA TICU. El considera ca o astfel de masura ar fi "votarea legii privind fosta Securitate intr-o forma mult mai ferma, precum si schimbarea componentei Colegiului". "Actualul Colegiu si-a aratat limitele. Trebuie oameni noi", a afirmat reprezentantul CNSAS.

Patapievici sustine ca legea ar putea fi schimbata in Parlament si ca ar trebui sa se revina la forma initiala a actului normativ, supranumita "Legea Ticu". El a subliniat ca o modificare a legii ar putea duce, implicit, la alegerea unei noi componente a Colegiului, inainte de expirarea mandatului acestuia, in 2006. "Cel mai important aspect este ca arhiva fostei Securitati trebuie sa fie la CNSAS, iar acest punct de vedere il voi sustine pana in ultima zi de lucru la aceasta institutie", a conchis Patapievici.

APRECIERI
Intr-un interviu acordat Radio France International, Horia Roman Patapievici a afirmat ca "Basescu este primul presedinte al Romaniei care are punctul de vedere in privinta fostei Securitati, pe care de 15 ani il are si societatea civila: acela ca trebuie sa se termine cu controlul serviciilor secrete asupra arhivei fostei Securitati. Al doilea lucru este ca directorul serviciului secret - numit SRI sau SIE sau acel departament din Ministerul Apararii Nationale - sa execute ordinul presedintelui. Pana acum s-a indeplinit prima conditie, a doua nu este indeplinita". Intrebat ce urmeaza, Patapievici a raspuns: "Este taierea nodului gordian si domnul director Timofte va invata foarte repede lectia taierii nodului gordian".

×
Subiecte în articol: politic patapievici