x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Codul Educaţiei, armă electorală

Codul Educaţiei, armă electorală

de Eugenia Mihalcea    |    Gabriela Antoniu    |    28 Aug 2009   •   00:00
Codul Educaţiei, armă electorală
Sursa foto: Liviu Chirică/Mediafax

Preşedintele PSD, Mircea Geoană, acuză că "în spatele grabei suspecte" de a aproba Codul Educaţiei "se află un interes electoral al actualului preşedinte, care vrea să arate că a făcut ceva în cinci ani de mandat".



Mircea Geoană a declarat ieri în localitatea maramureşeană Lăpuşel că adoptarea Codului Educaţiei este cea mai importantă decizie a Parlamentului din ultimii 20 de ani, iar acest act normativ este chiar mai important decât Legea bugetului de stat. Liderul PSD a susţinut că "această precipitare, această grabă pentru adoptarea la ter-mene fixe a Codului Educaţiei este un gest periculos de la Bucureşti". De asemenea, el a spus că "în spatele grabei suspecte de a aproba legea" se află un interes electoral al şefului statului.

"Sunt convins că va exista suficientă înţelegere pentru a nu folosi o temă atât de importantă cum e Codul Educaţiei ca un pumnal politic, dar e clar că în spatele acestei grabe suspecte de a aproba legea se află un interes electoral al actualului preşedinte, care vrea să arate că a făcut ceva în cinci ani de mandat", a afirmat Geoană, citat de corespondentul Mediafax. El consideră că există "extrem de mult politicianism" în tratarea temei. "Nici o ţară serioasă nu ia decizii pe picior când e vorba de destinul unor generaţii", a spus el. Liderul PSD a menţionat că legile Educaţiei au fost modificate de 140 de ori în ultimii 14 ani.

Reacţia liderului PSD vine în contextul în care vicepreşedintele PD-L, Gheorghe Flutur, a declarat marţi că Guvernul îşi va asuma răspunderea pe proiecte de legi ce se referă la reforma statului român, inclusiv legile Educaţiei, arătând că acestea fac parte din "Parteneriatul pentru România".

PACHETUL MICLEA VERSUS CODUL ANDRONESCU
De altfel, legile Educaţiei au stârnit o adevărată furtună în Coaliţie, care ţine de câteva luni. În timp ce PD-L susţine proiectul propus de fostul ministru al Educaţiei, Mircea Miclea, preşedintele Comisiei prezidenţiale pentru Educaţie PSD, pledează pentru Codul de legi propus de actualul ministru, Ecaterina Andronescu. Premierul Emil Boc este însă în asentimentul preşedintelui Băsescu, un susţinător al proiectului Miclea, în defavoarea pachetului de legi conceput de ministrul care face parte din Guvernul condus de el.

Boc a criticat la 19 august pachetul Andronescu, pe motiv că nu corespunde criteriilor stabilite în Parteneriatul pentru România şi în Pactul Naţional pentru Educaţie.

Premierul a propus crearea unei comisii care să dezbată, împreună cu experţi în domeniu, cele două proiecte. Comisia, condusă de Mircea Miclea şi Ecaterina Andronescu, s-a întâlnit timp de două zile la Ministerul Educaţiei, unde s-a prezentat chiar prim-ministrul pentru a verifica mersul lucrurilor. În acest moment, conducerea ministerului lucrează la includerea ideilor din pachetul Miclea în Codul Educaţiei.

×
Subiecte în articol: politic codul educaţiei