x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Congres PNL, vineri şi sâmbătă, pentru aprobarea statutului şi alegerea noii conduceri

Congres PNL, vineri şi sâmbătă, pentru aprobarea statutului şi alegerea noii conduceri

26 Iun 2014   •   15:11
Congres PNL, vineri şi sâmbătă, pentru aprobarea statutului şi alegerea noii conduceri

Liberalii se reunesc vineri, la Palatul Parlamentului, în Congres extraordinar pentru aprobarea modificărilor la statutul partidului, iar sâmbătă în Congres ordinar pentru alegerea noii conducerii, pentru funcţia de preşedinte fiind susţinut de cea mai mare parte a organizaţiilor Klaus Iohannis.

Potrivit senatorului liberal Cătălin Boboc, noul statut al liberalilor prevede că cei 31 de vicepreşedinţi ai PNL vor fi aleşi uninominal în congresul partidului, urmând ca atribuţiile acestora să fie propuse ulterior în Biroul Politic Naţional şi aprobate de Delegaţia Permanentă.

De asemenea, el a spus că noul statut stipulează că secretarul general al partidului va fi propus de preşedintele PNL şi validat de Biroul Politic Naţional, în care membri de drept vor fi liderii de filiale ai partidului, liderii şi viceliderii grupurilor parlamentare, primarii de municipii reşedinţă de judeţ şi preşedinţii de consilii judeţene şi liderul delegaţiei de europarlamentari PNL.

Senatorul liberal a precizat că noul statut prevede ca şi până acum faptul că PNL îşi asumă istoria şi tradiţia sa.

Vineri, Comisia de statut a liberalilor se va reuni pentru a da un vot final asupra statutului PNL.

Congresul extraordinar al PNL va convoca pentru sâmbătă Congresul ordinar în care va fi aleasă noua conducere a liberalilor.

Potrivit unor surse liberale, citate de Agerpres, sunt 57 de candidaturi pentru funcţiile de vicepreşedinţi ai PNL, iar pentru şefia partidului candidează Klaus Iohannis şi Ioan Ghişe. Cea mai mare parte a organizaţiilor judeţene ale PNL au anunţat în ultimele zile că delegaţii pe care îi vor trimite la congresul formaţiunii vor adopta preponderent poziţii de susţinere pentru alegerea lui Klaus Iohannis la şefia partidului, precum şi pentru candidatura acestuia la Preşedinţia României. De asemenea, mulţi dintre liderii organizaţiilor judeţene s-au exprimat favorabil şi în privinţa aprobării trecerii PNL de la ALDE la Partidul Popular European (PPE), fiind de aşteptat ca acest pas să fie validat de majoritatea delegaţilor la congresul liberalilor.

În structurile de decizie ale organizaţiile judeţene PNL s-a votat, în general, şi favorabil pentru fuziunea prin absorbţie cu PDL, dar unele dintre vocile importante din teritoriu ale formaţiunii au arătat că vor lua poziţie în congres cu privire la necesitatea păstrării identităţii PNL şi a denumirii istorice a partidului.

Vineri, înainte de Congresul extraordinar, liberalii se vor reuni în Biroul Politic Naţional şi în Delegaţia Permanentă.
 

×