x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică CONTESTAŢIE LA CURTEA CONSTITUŢIONALĂ - Alianţa PNL-PD-L apără mafia imobiliară

CONTESTAŢIE LA CURTEA CONSTITUŢIONALĂ - Alianţa PNL-PD-L apără mafia imobiliară

de Monica Iordache Apostol    |    14 Oct 2008   •   00:00
CONTESTAŢIE LA CURTEA CONSTITUŢIONALĂ - Alianţa PNL-PD-L apără mafia imobiliară

PNL şi PD-L vor să ducă Legea caselor naţio­nalizate la Curtea Constituţională, pe motiv că modificările iniţiate de parlamentarii PC fac "o nouă renaţionalizare". Dan Voiculescu acuză însă cele două partide că vor să protejeze "proprietăţile afaceriştilor care contribuie la campania electorală".



PNL şi PD-L vor să ducă Legea caselor naţio­nalizate la Curtea Constituţională, pe motiv că modificările iniţiate de parlamentarii PC fac "o nouă renaţionalizare". Dan Voiculescu acuză însă cele două partide că vor să protejeze "proprietăţile afaceriştilor care contribuie la campania electorală".

PD-L a contestat ieri la Curtea Constituţională modificările aduse de Parlament la Legea caselor naţionali­zate, pentru că ar încălca articolul 44 din Constituţie, care prevede că proprietatea este garantată, iar naţionalizarea este interzisă. Contestaţia PD-L vine la o zi după ce liberalii anunţaseră o intenţie similară, PD-L şi PNL refăcând astfel Alianţa D.A. Boc susţine însă că nu ştia că şi PNL doreşte să facă acelaşi demers. "Nu ştiu despre iniţiativa PNL, nu ştiu care sunt argumentele lor. Dacă vor sesiza şi ei, foarte bine. Curtea va avea de analizat mai multe argumente. Nu ne-am consultat cu li­beralii pe marginea acestui subiect", a sus­ţi­nut Boc.

Liberalii au lăsat în seama grupului parlamentar al PNL sarcina de a redacta contestaţia la Curtea Constituţională, urmând ca ea să fie depusă cel mai probabil mâine. Semnalul l-a dat duminică preşedintele Camerei Deputaţilor, Bogdan Olteanu, care a acuzat şi el "renaţionalizarea" şi a pofeţit că "vom avea mii de procese pe care România le va pierde la CEDO şi Guvernul şi bugetul României vor trebui să plătească aceşti bani din banii contribuabililor". Deputatul PNL Gheorghe Gabor, cel care se va ocupa de redactarea contestaţiei, a susţinut că modificările votate în Parlament "interzic accesul în justiţie al proprietarilor de case naţionalizate şi împiedică judecătorii să mai facă o comparaţie între titluri: cel al persoanei care a deţinut imobilul înainte de naţionalizare şi cel al persoanei care a cumpărat casa respectivă".  

În replică, Dan Voiculescu, preşedintele fon­dator al PC, a acuzat PNL şi PD-L că fac "un joc grosolan de manipulare", legea oferind un tratament just proprietarilor, în condiţiile în care aceştia sunt la fel ca şi chiriaşii, titularii unui drept la despăgubirea pentru paguba suferită.

PROTECŢIE PENTRU AFACERIŞTII CARE COTIZEAZĂ LA CAMPANIE
"Proiectul de modificare al Legii 10/2001 nu se aplică tuturor cauzelor generate de naţionalizare, pentru că situaţia simplilor chiriaşi nu este avută în vedere de lege. La fel însă trebuie spus că naţionalizarea regimului comunist nu trebuie să ducă la anularea unui principiu esenţial al dreptului: posesia de bună-credinţă echivalează titlul", afirmă Dan Voiculescu, într-un comunicat de presă.

Lide­rul PC spune că "liberalul Bogdan Olteanu minte prin omisiune când vorbeşte despre cazurile de la CEDO, pentru că evită să se re­fere şi la cazul "Raicu contra România", când un chiriaş cumpărător pe Legea 112/1995 a dat în judecată statul român pentru a-i respecta dreptul de proprietate şi a câştigat". "În cauza Raicu contra România, Curtea a decis că un caz de încălcare a dreptului de proprietate poa­te fi şi deposedarea achizitorilor de bună-credinţă", argumentează Dan Voiculescu. "În definitiv, acţiunile PNL şi PD-L nu surprind pe nimeni, ţinând cont că modificările aduse Legii 10/2001 pun punct tranzacţiilor cu tiluri litigioase. Se opresc astfel afacerile donatorilor la campania electorală, care scot mili­oa­ne de euro din tranzacţionarea drepturilor de proprietate. Atacând la Curtea Cons­ti­tu­ţională modificările la Legea 10/2001, PNL şi PD-L apără de fapt proprietatea unui grup de afacerişti care contribuie la campania electorală a celor două partide. Alianţa D.A. a spus DA pentru interesele mafiei titlurilor imobi­liare", a conchis liderul PC.

×
Subiecte în articol: politic pnl curtea pd-l