x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Cum a arătat Educația la vreme de pandemie, din perspectiva bugetului de stat. Școala on-line, o megaafacere cu măști și tablete

Cum a arătat Educația la vreme de pandemie, din perspectiva bugetului de stat. Școala on-line, o megaafacere cu măști și tablete

de Ion Alexandru    |    08 Feb 2021   •   07:39
Cum a arătat Educația la vreme de pandemie, din perspectiva bugetului de stat. Școala on-line, o megaafacere cu măști și tablete

Una dintre afacerile cele mai interesante ale anului școlar pandemic 2020, care se va prelungi, în mod evident, și în anul pandemic 2021, din punctul de vedere al asigurării actului educațional pentru elevii care urmează sau, teoretic, ar trebui să urmeze cursurile învățământului general obligatoriu, îl reprezintă celebra tabletă. Prezența fizică în școli a elevilor a fost sistată, în primăvara anului trecut, a fost reluată pentru o scurtă perioadă, în toamnă, chiar în campania electorală aferentă alegerilor locale, după care s-a intrat din nou în scenariul cursurilor educaționale on-line. Iar, dacă în cazul părinților, al elevilor și profesorilor, acest mod de învățământ la distanță, mai ales pentru clasele primare, a reprezentat o adevărată corvoadă, atât din punct de vedere al logisticii, al conexiunilor la internet, al posibilității multor familii de a le asigura minorilor atât spațiul, cât și mijloacele tehnice necesare, pentru corporații s-a dovedit a fi una dintre cele mai facile businessuri de pandemie.

 

Oficiul Național pentru Achiziții Centralizate a contractat, în numele și pentru Ministerul Educației și Cercetării, dispozitive necesare desfășurării procesului didactic la distanță, cu conexiune la internet, în valoare totală de peste 240 de milioane de lei cu tot cu TVA, numai în cursul anului trecut. Marii jucători de pe piața de telecomunicații și-au împărțit acest business. Este vorba despre Orange și Vodafone. Însă statul a făcut mult prea târziu aceste achiziții, știind, probabil, că, în fapt, școlile vor sta mai mult închise decât deschise, sub pretextul epidemiei, și că spațiile destinate procesului educațional urmau să servească, anu trecut, în proporție covârșitoare celor trei scrutine electorale aferente alegerilor locale și alegerilor parlamentare. Autoritățile administrației publice locale, pe de altă parte, nefiind la curent cu strategia guvernamentală, au achiziționat, din bugetele proprii, tabletele pentru elevi, însă, în anumite cazuri, acest lucru s-a dovedit de rău augur pentru unii edili, întrucât aceste lucruri au ajuns să fie anchetate de DNA.

 

Achizițiile, făcute de ONAC

 

Deși s-a învățat on-line în ultimul trimestrul al anului școlar precedent și au promis redeschiderea școlilor în toamnă, autoritățile guvernamentale le-au reînchis. Însă asigurarea tabletelor pentru învățământul la distanță a devenit o prioritate pentru executiv abia în septembrie 2020. Atunci, a fost încheiat un acord-cadru cu Orange România, pentru contractarea unor astfel de dispozitive în valoare de 41.313.608 lei fără TVA. Ulterior, pe 8 octombrie, au fost contractate 17.827 de dispozitive electronice cu conectare la internet necesare facilitării activităților didactice la distanță, urmând a fi folosite în programul aprobat de Guvernul României denumit “Școala de acasă”, proiect ce viza elevii din mediile defavorizate, înmatriculați în unitățile de învățământ preuniversitar de stat, însă care se referea la anul 2020. De data aceasta, Vodafone România a primit contractul, în valoare de 9 milioane de lei fără TVA. Toate aceste acorduri cadru au fost, așa cum am arătat mai sus, încheiate de ONAC.

Ulterior, între 20 octombrie și 17 noiembrie 2020, au fost încheiate cu Vodafone și cu Orange 26 de contracte subsecvente sau contracte pentru atribuirea unor loturi ale acestui acord-cadru, în valoare totală de 84.209.242,8 lei fără TVA, la care se mai adaugă încă 16.037.244,6 fără TVA aferente unor contracte subsecvente parafate în 6 octombrie. Prima sumă vizează achiziția unei cantități totale de 168.381 de bucăți de tablete conectate la internet, care trebuiau să fie livrate Inspectoratelor Școlare Județene Bistrița-Năsăud, Neamț, Satu Mare, Botoșani, Bihor, Sălaj, Cluj, Bacău, Maramureș, Suceava, Buzău, GalațI, Brăila, Tulcea, Vaslui, Timiș Vrancea, Constanța, Iași,  Vâlcea, Olt, Gorj, Regiunea Sud-Vest Oltenia și Caraș-Severin.

Orange România a mai încheiat cu ONAC, în 9 noiembrie 2020, patru contracte subsecvente în valoare de 59.235.468,4 lei fără TVA, pentru furnizarea altor 117.697 de tablete.

 

Măști de 6,5 milioane de euro, contractate de Ministerul Educației, pentru școli închise

 

Afacerea tabletelor, necesare pentru elevi și profesori, nu este, însă, singura care a devenit “mană cerească” pentru unele companii în plin an pandemic, raportat la actul educațional. Cealaltă afacere importantă se referă la măștile faciale de protecție. De această dată, achizițiile au fost făcute direct de către Ministerul Educației și Cercetării, condus, anul trecut, de Monica Anisie, și au scos din bugetul instituției nu mai puțin de 29.444.616,9 lei fără TVA.

Încă din 28 mai 2020, Ministerul a încheiat cu compania General Medicals Active SRL, un contract în valoare de 651.000 de lei fără TVA, pentru furnizarea de măști faciale de uz medical tip II. În aceeași zi, au fost achiziționate măști în valoare de 3.531.510 lei fără TVA de la Compania Națională Unifarm SA, alte măști de 1.420.000 de lei fără TVA de la Sanrotex Trading SRL, un alt lot de măști în valoare de 9.264.444,5 lei fără TVA de la Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie SA, dar și alte măști, de 1.785.420 de lei fără TVA de la Unifarm. În 2 iunie, Dupex SA a încheiat cu Ministerul Educației un contact în valoare de 8.091.000 de lei fără TVA pentru livrarea de măști chirurgicale de tip medical.

Astfel, în anul în care școala s-a făcut preponderent on-line, ministerul condus de Monica Anisie a cheltuit pe măști pentru școli peste 6,5 milioane de euro.

×