x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Cum a devenit Băsescu vioara întâi în lupta penalilor cu DNA-ul Codruţei

Cum a devenit Băsescu vioara întâi în lupta penalilor cu DNA-ul Codruţei

de Marius Gîrlașiu    |    04 Oct 2016   •   19:30
Cum a devenit Băsescu vioara întâi în lupta penalilor cu DNA-ul Codruţei
Sursa foto: Adrian Manolache

După ce a pozat ani la rândul în protectorul luptei anticorupţie şi a jucat rolul mare de apărător al Justiţiei, Traian Băsescu a devenit peste noapte portavocea penalilor aflaţi în război cu procurorii DNA. La nici doi ani după ce a părăsit Cotroceniul, fostul preşedinte a trecut de partea cealaltă a baricadei şi se lansează aproape zilnic în acuzaţii fără precedent la adresa procurorilor DNA şi a Laurei Codruţa Kovesi.

“Între consolidarea Justiţiei şi apărarea fratelui meu aleg Justiţia. Nu voi face nicio intervenţie, dacă e vinovat va răspunde. Aşa funcţionează un stat de drept”. Era luna iunie 2014, iar declaraţia lui Traian Băsescu, rostită cu sânge rece, venea cu doar câteva luni înainte de finalul celui de-al doilea mandat la Cotroceni, unul în care actualul lider PMP îşi construise public imaginea de protector al cruciadei anticorupţie. Vendetele personale cu gruparea Ponta-Ghiţă şi “televiziunile mogulilor” erau la ordinea zilei, iar Băsescu poza zilnic în principalul aliat al Codruţei Kovesi în lupta cu penalii din politică. Nimic nu prevestea schimbarea care avea să vină.

Famiglia încolţită

La nici doi ani de când a părăsit Palatul Cotroceni, discursul lui Traian Băsescu s-a schimbat însă radical, fostul preşedinte ajungând astăzi vioara întâi în coaliţia transpartinică împotriva procurorilor DNA. Cu fratele Mircea condamnat definitiv la închisoare, cu una dintre fiice pusă sub control judiciar, cu ginerele şi nepotul anchetaţi, cu Elena Udrea îngropată în dosare şi cu el însuşi încolţit pentru spălare de bani în dosarul lui Costel Căşuneanu, Băsescu s-a dezlănţuit împotriva Codruţei. “M-ar surprinde dacă Codruța nu ar dispune măsuri de supraveghere și pentru nepoței pentru că au început toți trei să meargă și să vorbească la telefon. Un filaj ceva, niște provocatori, ceva interceptări ar mai putea aduce ceva aplauze. Ce dacă sunt mici, și ei pot fi scoși pe scările DNA cu cătușe la mânuţe, spre gloria Codruţei”, a scris Băsescu pe facebook.

Argumentul emoţional cu “nepoţeii” a fost folosit de liderul PMP şi în ziua în care DNA a pus-o sub control judiciar pe fiica sa cea mare. “Ioana nu a avut niciodată bonă la copil. Dacă Radu nu o vede pe mama, plânge. Era umflat de plâns după patru ore cel mic. Poate lui Kovesi îi face plăcere. Ioana nu e speriată, e un om rece. A venit că plânge copilul acasă. Kovesi a batjocorit copilul. Ioana e mare şi tare. Pentru copilaş nu uit”, s-a văitat Băsescu.

“M-au lins fără să le-o cer”

Pentru a decredibiliza acţiunile DNA-ului, Băsescu s-a poziţionat alături de Sebastian Ghiţă în scandalul tezei de doctorat a Codruţei Kovesi. “Eu am aflat încă din 2014 că raportul cu privire la neplagiatul doamnei Kovesi a fost falsificat”, a declarat liderul PMP în ziua în care a izbucnit scandalul privind posibilul plagiat al şefei DNA. Mai mult, fostul preşedinte s-a dezis recent şi de “ziariştii” care l-au ridicat în slăvi în timpul celor zece ani de mandat, cântându-i ode în editoriale. “Sunt aceiaşi care mă proslăveau pe mine, nu am avut niciun angajament cu ei sau mai ştiu eu ce alţi lingăi voluntari, oameni de proastă calitate. Această hoardă de propagandişti care m-au lins fără să le-o cer, voluntar a fost, acum şi-au schimbat obiectul lingerilor”, a acuzat şeful PMP.

 Victor Ponta, deputat PSD: Traian Basescu este exact Victor Frankenstein din romanul faimos scris acum 200 de ani. Dacă nu l-a citit la timpul potrivit sau dacă a crezut în mod naiv că el va avea altă soartă e doar problema lui, acum se jeluieşte degeba

Se plânge că Ioana pierde banii la notariat

La doi ani de la momentul în care alegea Justiţia în locul sângelui de frate, Băsescu susţine acum că Mircea “a fost condamnat în urma unei înscenări odioase, pentru care nu i-am acuzat pe judecători pentru că ei au judecat pe documentele şi probele aflate în dosar și nu pe toate faptele”. Despre fiica sa, Ioana, liderul PMP acuză că este “supusă unui regim extrem de dur de supraveghere a comunicațiilor, ambiental, filaj și provocatori echipați și instruiți de DNA”, iar din această cauză a pierdut numeroase solicitări pentru lucrări notariale. “Eu nu am nimic cu instituţiile care s-au consolidat în mandatele mele, dar am cu procurorii care au vrut să-şi asigure propria glorie şi pe seama sacrificării familiei mele. Și toată această supraveghere sălbatică a familiei mele dispusă de Codruța Koveși, care pe fondul sucesului de casă al spectacolelor cu încătușări din fața DNA spre propria-i glorie, avea nevoie şi de familia fostului preşedinte”, a acuzat Băsescu.

Pe lângă adversarii tradiţionali, Codruţa Kovesi s-a mai ales cu un rival de temut, în persoana lui Traian Băsescu.

×