x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Cum au degenerat în timp relaţiile româno-maghiare

Cum au degenerat în timp relaţiile româno-maghiare

de Marius Gîrlașiu    |    27 Iul 2015   •   09:44
Cum au degenerat în timp relaţiile româno-maghiare

Premierul ungar a postat pe Facebook poze cu insigne şi steaguri ale Ungariei Mari şi ale aşa-zisului Ţinut Secuiesc. Prezent la Băile Tuşnad, Viktor Orban declarase că statul maghiar nu a fost „vreodată în istorie” mai jignit de către politicienii români, dar că „bunul- simţ” cere o relaţie normală între cele două ţări.

„Bunul-simţ indică faptul că trebuie să revenim la o relaţie eficientă între România şi Ungaria”, a fost mesajul premierului maghiar, aflat în vizită la Băile Tuşnad. Bunul-simţ nu l-a împiedicat să publice pe Facebook, la doar câteva ore, poze cu simboluri revizioniste ale extremiştilor maghiari. Viktor Orban a postat mai multe fotografii de la Universitatea de Vară, în multe dintre ele fiind vizibile insigne cu harta Ungariei Mari cu Ardealul alipit, steagul aşa-zisului Ţinut Secuiesc şi cel al organizaţiei extremiste Garda Maghiară, care militează pentru alipirea Ardealului la teritoriul actual al Ungariei şi nu recu¬noaşte Tratatul de la Trianon semnat la 4 iunie 1920. Pozele lui Orban au încins spiritele printre fanii maghiari, care au cerut autonomia Ţinutului Secuiesc în comentariile postate. „Eu nu îmi aduc aminte ca politicienii să fi jignit Ungaria de atâtea ori vreo-dată în istorie. Noi nu ne-am revanşat şi nici nu ne revanşăm”, spusese Orban în discursul de la Băile Tuşnad.

Încordarea relaţiilor dintre Ungaria şi România a apărut în mai 2012, când un grup de naţionalişti maghiari, în frunte cu preşedintele Parlamentului, Kover Laszlo, au încercat să-l reînhumeze în România pe scriitorul Nyiro Jozsef, militant activ în cadrul Crucilor cu Săgeţi, organizaţie fascistă ce a contribuit activ la Holocaustul evreimii maghiare. Autorităţile române s-au opus. Orban şi-a luat revanşa câteva luni mai târziu, când, în timpul celei de-a doua suspendări a lui Traian Băsescu, i-a îndemnat voalat pe ungurii ardeleni să boicoteze referendumul, lucru pe care aceştia l-au făcut. „Le urez românilor şi maghiarilor să ia decizii bune, adică să nu ia nicio decizie!”, spunea Orban tot la Băile Tuşnad, lucru pe care liderii USL de atunci, Crin Antonescu şi Victor Ponta, nu l-au uitat.

Critici de la MAE

Ministerul de Externe a criticat dur gestul lui Viktor Orban de a promova of icial simboluri extremiste. „Promovarea, personal de către premierul ungar, a acestor simboluri revizioniste, complet inaccepta¬bile, nu contribuie nicidecum la eficientizarea relației româno-ungare sau la restabilirea unui climat de încredere, așa cum își propunea, cu numai o zi în urmă, premierul ungar”, se arată într-un comunicat al MAE.

 

×