x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Cum se caţără politicienii pe gloria sportivilor

Cum se caţără politicienii pe gloria sportivilor

de Marius Gîrlașiu    |    11 Mai 2016   •   10:18
Cum se caţără politicienii pe gloria sportivilor
Sursa foto: Aniko Kovacs/EPA

Marile performanţe sportive au atras dintotdeauna oamenii politici. În căutare de capital electoral sau pur şi simplu de legitimitate prin charismă, politicienii şi-au asociat de multe ori imaginea cu gloria sportivilor români. La fel se întâmplă şi acum, când fetele de la CSM Bucureşti au câştigat cel mai râvnit trofeu din handbalul feminin în Europa. De la performanţele Simonei Halep în turneele de tenis, până la faima Stelei în cupele europene, oamenii politici s-au înghesuit mereu cu poze, laude şi mesaje de felicitare.

Mesajele politicienilor au început să curgă în mediul online imediat după ce handbalistele de la CSM Bucureşti au devenit campioanele Europei după finala istorică cu formaţia maghiară Gyor. Candidatul USB la Primăria Capitalei, Nicuşor Dan, a fost printre primii care le-au felicitat pe deţinătoarele EHF Champions League. Doar că în urmă cu puţin timp, Nicuşor Dan critica dur Primăria Capitalei pentru salariile de sute de mii de euro ale handbalistelor de la CSM, clubul primăriei fiind finanţat cu banii de la bugetul local. “Consider neoportun să nu existe terenuri de sport în care copiii să poată face gratuit sport, să nu existe suficiente creşe şi grădiniţe de stat, dar aceeaşi primărie să plătească salarii de sute de mii de euro unor handbaliste”, scria Nicuşor Dan în luna ianuarie. La doar patru luni distanţă, după performanţa uriaşă a handbalistelor, candidatul USB promite că “voi susţine în continuare echipa de handbal, dar cheltuielile vor fi total transparente”, în cazul în care va ajunge primarul general al Capitalei.

Ponta şi like-urile furate

În urmă cu doi ani, performanţele Simonei Halep în marile turnee de grand-slam s-au suprapus cu perioada de campanie pentru alegerile prezidenţiale. Candidat în cursa pentru Cotroceni, fostul premier Victor Ponta a profitat din plin de contextul creat. Rezultatele Simonei au fost lăudate la acea vreme aproape instant pe pagina de socializare a premierului, ceea ce a generat un val de critici în mediul online pe motiv că Ponta se “căţăra” electoral pe succesul Simonei. În august 2014, fostul lider al PSD a ajuns în toată presa străină după ce a apelat la o strategie necurată pe facebook. În goana după like-uri şi popularitate pe reţelele de socializare, Ponta a postat pe pagina sa o fotografie a Simonei Halep însoţită de mesajul “Simona tocmai şi-a lansat pagina oficială de Facebook! Eu i-am dat Like, voi?”. Mulţi dintre români au căzut imediat în capcană şi au apăsat butonul “Like”, crezând că astfel o apreciază pe celebra tenismenă. Numai că, de fapt, toate like-urile pentru Simona Halep s-au dus automat către pagina oficială a premierului, care şi-a adăugat prin acest truc peste 3000 de fani pe profilul de facebook. “Premierul României s-a dat drept Simona Halep ca să strângă like-uri pe facebook”, a scris atunci presa engleză. Odată cu eşecul în “tie-break” la alegerile din noiembrie 2014, Ponta şi-a pierdut subit şi pasiunea pentru tenis, postările despre meciurile Simonei dispărând complet de pe pagina sa de facebook. “Şpriţul de la Golden Blitz” a fost alt moment în care politica a profitat de pe urma sportului. În aprilie 2006, fostul preşedinte Traian Băsescu sărbătorea la masă cu Gigi Becali şi toată conducerea Stelei calificarea roş-albaştrilor în semifinalele Cupei UEFA după sfertul istoric cu Rapid. Băsescu a cântat maneaua “Steaua e numai una” în timp ce fotbaliştii dansau pe ritmurile lăutarilor, iar maginile de la sărbătoarea Stelei i-au crescut cota printre alegătorii cu simpatii steliste.

Stan, primarul Champions League

În 2011, Oţelul Galaţi devenea pentru prima oară în istorie campioana României la fotbal. Succesul fotbaliştilor antrenaţi la acea vreme de Dorinel Munteanu a reprezentat o trambulină electorală perfectă pentru preşedintele clubului de la malul Dunării, actualul edil Marius Stan. Cu imaginea unui manager de succes, care a dus Galaţiul în Champions League, la masă cu Manchester United şi bogaţii Europei, Stan a câştigat în 2012 primăria oraşului şi va candida din nou la alegerile din iunie pentru al doilea mandat. Strategia lui Stan a fost urmată după cinci ani şi de liberali, care l-au propus la primăria Craiovei pe fostul fotbalist şi actual preşedinte al celor de la CSU Craiova, Pavel Badea. Contracandidat al Olguţei Vasilescu, Badea poate intra în alegeri cu avantajul pe care l-a avut şi Marius Stan, în condiţiile în care echipa de fotbal a Craiovei are mari şanse să prindă un loc de Europa League la finalul campionatului.

Handbalistele de la CSM Bucureşti au dus Cupa Campionilor la recepţia de Ziua Europei organizată de preşedintele Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni

Săptămana trecută, premierul Dacian Cioloş a participat alături de marea echipă a Stelei din 1986 la aniversarea a 30 de ani de la câştigarea Cupei Campionilor Europeni. La ceremonie a fost prezent şi ministrul Apărării, Mihnea Motoc. Eroul de la Sevilla, Helmuth Duckadam, le-a cerut celor doi să rezolve conflictul dintre echipa patronată de Gigi Becali şi Clubul Sportiv al Armatei. Fostul premier Victor Ponta şi-a exprimat şi el simpatia pentru Steaua.

×