x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Curtea Constituţionala cere Guvernului listele electorale permanente reactualizate - fără românii din străinătate

Curtea Constituţionala cere Guvernului listele electorale permanente reactualizate - fără românii din străinătate

de Agerpres    |    14 Aug 2012   •   16:09
Curtea Constituţionala cere Guvernului listele electorale permanente reactualizate - fără românii din străinătate
Comunicat al Curtii Constitutionale a Romaniei, dupa sedinta extraordinara de marti, 14 august 2012:

Plenul Curtii Constitutionale, intrunit in temeiul art. 50-51 din Legea nr. 47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, pentru a examina interpretarile diferite date de autoritati unor acte emise anterior de Curtea Constitutionala, a constatat urmatoarele:

"In Hotararea Curtii Constitutionale nr. 3 din 2 august 2012 s-a omis a se preciza temeiul legal in baza caruia urma sa fie stabilit numarul total al alegatorilor care trebuiau sa-si exprime optiunea la referendumul din 29 iulie 2012 pentru demiterea Presedintelui Romaniei.

Judecatorul-raportor, sub indrumarea caruia s-a redactat hotararea, a procedat cu acordul majoritatii judecatorilor Curtii la completarea considerentelor acesteia, precizand ca, pentru stabilirea numarului total de cetateni romani care trebuiau sa isi exprime optiunea, «sunt aplicabile dispozitiile legale ale art. 2 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 370/2004 pentru alegerea Presedintelui Romaniei si ale art. 17 din Legea nr. 3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului»".

Prin urmare, cu majoritate de voturi, Plenul Curtii Constitutionale a decis:
"1. Hotararea nr. 3 din 2 august 2012 a fost data in materia solutionarii contestatiilor introduse in legatura cu procedura referendumului si nu in materia valabilitatii referendumului, asupra caruia Curtea urmeaza a se pronunta in baza art. 47 alin. (1) din Legea nr. 47/1992.
2. Completarea operata de judecatorul-raportor nu influenteaza si nu poate influenta hotararea pe care Curtea Constitutionala urmeaza sa o adopte conform art. 47 alin. (1) din Legea nr. 47/1992".

II. Plenul Curtii Constitutionale a luat in discutie cererea de preschimbare a termenului de judecata stabilit pentru examinarea respectarii procedurii pentru organizarea si desfasurarea referendumului national din data de 29 iulie 2012 pentru demiterea Presedintelui Romaniei si confirmarea rezultatelor acestuia, cerere formulata de presedintele suspendat al Romaniei, domnul Traian Basescu,
in vederea asigurarii solutionarii, cu celeritate, a cauzei cu care a fost investita Curtea Constitutionala, pentru a evita prelungirea situatiei de instabilitate politica care se rasfrange direct asupra economiei nationale, in temeiul art. 3, art. 14 si art. 50 alin. (1) din Legea nr. 47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, precum si al art. 153 din Codul de procedura civila,
Plenul Curtii Constitutionale a dispus preschimbarea termenului de dezbateri acordat in cauza, de la data de 31 august 2012, la data de 21 august 2012.

III. In continuare, Plenul Curtii Constitutionale intrunit, in temeiul art. 50-51 din Legea nr. 47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, pentru a examina Scrisoarea Primului-ministru al Guvernului Romaniei, a hotarat, cu majoritate de voturi:
"Prin Adresa nr. 5305 din 3 august 2012, Plenul Curtii Constitutionale a solicitat Guvernului sa comunice numarul persoanelor inscrise in listele electorale permanente, actualizate (pana la data de 10 iulie 2012) conform dispozitiilor art. 17 alin. (2) din Legea nr. 3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului. Listele electorale permanente sunt, potrivit art. 2 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 370/2004, «listele cuprinzand cetatenii romani cu drept de vot care au implinit 18 ani pana la ziua alegerilor inclusive».
Acolo unde aceasta operatiune nu s-a executat urmeaza a se realiza in termenul acordat de Curte".
Dezbaterile au avut loc la data de 14 august 2012 si la acestea au participat: Augustin Zegrean, presedinte, Aspazia Cojocaru, Acsinte Gaspar, Petre Lazaroiu, Mircea Stefan Minea, Iulia Antoanella Motoc, Ion Predescu, Puskás Valentin Zoltán, Tudorel Toader, judecatori.

×