x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Danemarca ar primi România în Schengen, dar nu poate din cauza Olandei

Danemarca ar primi România în Schengen, dar nu poate din cauza Olandei

de Mediafax    |    10 Ian 2012   •   13:15
Danemarca ar primi România în Schengen, dar nu poate din cauza Olandei

Danemarca nu isi face iluzii ca gasirea unei solutii privind aderarea Romaniei si Bulgariei la Schengen va fi usoara, "intrucat se pare ca Guvernul olandez are putin spatiu de manevra din cauza unor motive politice interne", a declarat ambasadorul danez, Michael Sternberg.

"Danemarca recunoaste eforturile majore facute de Romania si Bulgaria pentru indeplinirea criteriilor Schengen si suntem pregatiti sa uram bun venit Romaniei si Bulgariei ca membre cu drepturi depline in zona Schengen. Credem ca toate statele, actuale si viitoare membre ale Schengen, trebuie sa fie masurate cu aceleasi standarde. Este important sa nu cream standarde duble astfel incat unelor tari sa li se ceara mai mult decat conditiile din acquis-ul Schengen", a declarat ambasadorul Danemarcei la Bucuresti, Michael Sternberg, la conferinta care a marcat preluarea de catre tara sa a mandatului de presedintie semestriala a UE.

El a adaugat ca Danemarca nu isi face iluzii, deoarece stie ca Guvernul olandez are putin spatiu de manevra din cauza situatiei politice interne.

"In orice caz, nu ne facem iluzii ca va fi usor, intrucat se pare ca Guvernul olandez are putin spatiu de manevra din cauza unor motive politice interne. In timpul Presedintiei daneze vom depune eforturi pentru a facilita gasirea unei solutii", a spus el.

Sternberg a adaugat ca este important ca Romania sa continue eforturile si in ceea ce priveste Mecanismul de Cooperare si Verificare (MCV). "Chiar daca nu acceptam legatura cu MCV, este foarte important ca Romania sa continue eforturile actuale, pentru a nu mai exista indoieli ca se afla in mod clar pe drumul cel bun", a spus el.

Ambasadorul a mai apreciat ca Romania a facut progrese semnificative care au fost reflectate in cel mai recent raport pe tema Justitiei.

"Ceea ce am vrut sa spun este ca dorim sa vedem acelasi progres reflectat si in raportul din februarie si in opinia mea va fi un raport pozitiv. Iar apoi raportul final din iulie va reflecta progresul real inregistrat de Romania. Deci cred ca va aflati pe calea cea buna si continuati pe acest drum", a adaugat el.

La randul sau, ministrul Teodor Baconschi, prezent la eveniment, a declarat ca spera in adoptarea unei decizii in acest semestru.

"Obiectivul de aderare la Schengen este de cea mai mare importanta atat pentru noi cat si pentru intreaga UE . Contam pe sprijinul presedintiei daneze pentru a ajunge la o decizie politica privind aderarea la Romania si Bulgariei la Schengen in acest semestru", a spus el.

×