x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică De 1 Decembrie, Dragnea va fi şef de galerie în peluza ultraşilor pesedişti

De 1 Decembrie, Dragnea va fi şef de galerie în peluza ultraşilor pesedişti

de Diana Lazăr    |    30 Noi 2016   •   10:27
De 1 Decembrie, Dragnea va fi şef de galerie în peluza ultraşilor pesedişti
Sursa foto: DIANA OROS

Social-democraţii pregătesc o contraofensivă la decizia preşedintelui Iohannis de a nu-i invita pe liderii PSD nici la paradă, nici la recepţia de la Cotroceni. Liviu Dragnea şi Gabriela Firea vor participa la parada de 1 Decembrie de la Arcul de Triumf, dar vor sta printre spectatori, departe de tribuna oficială.

 

Ziua Naţională a devenit subiect de campanie electorală pentru principalii politicieni din România. Klaus Iohannis a refuzat să invite anul acesta la cele două evenimente oameni cu dosare penale. Vizaţi direct - Liviu Dragnea, Victor Ponta şi Călin Popescu Tăriceanu. Preşedintele a şters-o de pe lista de invitaţi şi pe Gabriela Firea cu toate că primarul Capitalei nu se încadrează în criteriile de integritate impuse de Cotroceni, ea neavând dosar penal. Asta nu-i împiedică însă pe social-democraţi să se replieze şi să întoarcă scandalul în favoarea lor. Astfel, liderii PSD, în frunte cu Dragnea şi primăriţa Capitalei, vor participa totuşi la paradă, dar din mulţime, ca simpli spectatori. ''Îi invităm pe toţi românii care vor să ni se alăture, să vină să privim împreună defilarea de la Arcul de Triumf”, a declarat Marian Neacşu, secretarul general al partidului. Social-democraţii sunt convinşi că o astfel de strategie le va aduce puncte în plus în ziua alegerilor, umbrindu-l pe şeful statului care a confiscat astfel ziua naţională.
Seara, social-democraţii iau în calcul şi organizarea unei petreceri proprii în care să serbeze Marea Unire. De altfel, nici un social-demorat dintre cei fără probleme cu justiţia nu va da curs invitaţiei şefului statului. Astfel, Florin Iordache, preşedintele Camerei Deputaţilor, preferă să participe împreună cu preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, la festivităţile de la Alba Iulia. Deşi a fost invitat de Iohannis la paradă, Iordache vrea să sublinieze importanţa locului în care s-a înfăptuit Unirea, reuşind astfel un refuz elegant pentru Cotroceni.

 

Război Iohannis-Firea
Bătălia invitaţiilor la recepţia de 1 Decembrie se dă pe două fronturi. Gabriela Firea susţine că preşedintele ar fi obligat s-o invite la Palatul Cotroceni pentru că legea îi cere acest lucru atunci când vine vorba de o persoană decorată cu Ordinul Steaua României în grad de ofiţer. Surse din Administraţia Prezidenţială susţin însă că legea nu-i dă dreptate primarului Capitalei pentru că acest ordin nu se încadrează în lista de decoraţii care îi dă dreptul să participe la recepţiile oferite de preşedinte.

 

Klaus Iohannis: Este o cutumă în toate statele democratice din Europa, politicienii care au probleme de rezolvat cu justiţia, indiferent că sunt vinovaţi sau nevinovaţi, fac un pas înapoi până când îşi rezolvă problemele, după care, dacă trece un anumit timp, pot reveni în prim-planul politicii

×