x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică De ce nu poate fi suspendat Iohannis

De ce nu poate fi suspendat Iohannis

de Gabriela Antoniu    |    07 Ian 2019   •   08:06
De ce nu poate fi suspendat Iohannis

După refuzul preşedintelui Iohannis  de revocare a procurorului general şi de numire a miniştrilor propuşi la Transporturi şi Dezvoltare, liderii PSD ameninţă că vor folosi toate mijloacele constituţionale împotriva şefului statului, inclusiv depunerea unei plângeri penale. Suspendarea din funcţie a lui Iohannis este însă ultima opţiune.

 

Secretarul general al PSD, Codrin Ştefănescu, îl acuză pe Klaus Iohannis de „trafic de influenţă la vedere” pentru refuzul revocării lui Augustin Lazăr.

„Pentru ce a făcut, cu siguranţă ne gândim la nişte plângeri penale (…) Noi ca PSD avem obligaţia să facem uz de toate mijloacele legale şi constituţionale pe care le avem la dispoziţie pentru asigurarea ordinii constituţionale şi a statului de drept, adevărat de drept, nu de drepţi pe care îl reprezintă el, şi în acelaşi timp să asigurăm stabilitatea politică necesară în perioada în care România deţine Preşedinţia Consiliului UE”, a declarat Ştefănescu. Colegul său de partid, deputatul Florin Iordache, a pus şi el pe primul loc preşedinţia UE. “Vreau să precizez că demersul cu suspendarea este ultimul luat în calcul în acest moment, când România deţine Preşedinţia Consiliului UE", a declarat deputatul PSD.

Surse politice au explicat pentru Jurnalul că preşedinţia UE deţinută de România se va încheia la 1 iulie, iar lui Iohannis îi rămân mai puţin de 6 luni de mandat.În acest context, este puţin probabil ca PSD să demareze procedurile de suspendare din funcţie a şefului statului. La prima suspendare a lui Traian Băsescu, în 2007, toate procedurile, inclusiv organizarea referendumului de demitere, au doar aproape 5 luni. Sursele citate mai spun că un referendum organizat cu puţin timp înainte de alegerile prezidenţiale ar putea fi considerat costisitor şi fără miză şi, ca urmare, invalidat din cauza absenteismului. În plus, referendumul l-ar transforma pe Iohannis în victimă, netezindu-i drumul spre al doilea mandat la Cotroceni.

 

Klaus Iohannis e destul de sigur pe el că îşi va încheia la termen actualul mandat la Cotroceni şi că îl va câştiga şi pe al doilea

×
Subiecte în articol: Klaus Iohannis