x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică DECIZIE ÎN SENAT - Şeful DNA va fi numit de CSM

DECIZIE ÎN SENAT - Şeful DNA va fi numit de CSM

17 Sep 2008   •   00:00

Senatul a aprobat ieri modificarea Legii 303/2004 privind Statutul magistraţilor, prin care procurorii-şefi ai DNA, DIICOT şi PICCJ, precum şi adjuncţii lor, nu mai sînt numiţi de preşedintele ţării, ci de plenul CSM.



Senatul a aprobat ieri modificarea Legii 303/2004 privind Statutul magistraţilor, prin care procurorii-şefi ai DNA, DIICOT şi PICCJ, precum şi adjuncţii lor, nu mai sînt numiţi de preşedintele ţării, ci de plenul CSM.

Proiectul de modificare, iniţiat de senatorul PC Rodica Stănoiu şi deputatul PSD Florin Iordache, şi completat în Comisia juridică a Senatului, a fost adoptat cu 78 de voturi "pentru" şi 46 de voturi "împotrivă".

Potrivit noului proiect de lege, "procurorul general al Parchetului de pe lîngă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, prim-adjunctul şi adjuncţii acestuia, procurorul-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, adjuncţii acestuia, procurorii-şefi de secţie ai acestor parchete, precum şi procurorul-şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism şi adjuncţii acestora sînt numiţi de către plenul Consiliului Superior al Magistraturii, la propunerea Ministerului Justiţiei, cu avizul secţiei de procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii". Anterior, Legea 303/2004 prevedea că numirile acestor procurori se dispuneau de către preşedintele României, la propunerea Ministerului Justiţiei, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii.

Actul normativ prevede că revocarea din funcţiile deţinute de către aceşti procurori se face de către plenul CSM, la propunerea Ministerului Justiţiei, cu avizul Secţiei de procurori a CSM.

Persoanele propuse pentru aceste funcţii trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele două condiţii: să facă parte dintre procurorii care au o vechime de minimum zece ani în funcţia de procuror sau judecător şi să deţină gradul profesional funcţiei de procuror în cadrul Parchetului de pe lîngă ICCJ, ori parchetelor de pe lîngă curţile de apel sau funcţiei de judecător în cadrul ICCJ ori curţilor de apel. Numirea procurorilor se face pe o perioadă de trei ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată.

×
Subiecte în articol: politic