x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Dîncu: Să avem încredere în forţele noastre, să rămânem uniți și să privim cu speranţă către viitor

Dîncu: Să avem încredere în forţele noastre, să rămânem uniți și să privim cu speranţă către viitor

30 Noi 2021   •   14:15
Dîncu: Să avem încredere în forţele noastre, să rămânem uniți și să privim cu speranţă către viitor

Să avem încredere în forţele noastre, să rămânem uniți și să privim cu speranţă către viitor, este mesajul noului ministru al Apărării, Vasile Dîncu, trasmis cu prilejul sărbătoririi Zilei Naționale a României.

„1 Decembrie - Ziua Naţională a României reprezintă sărbătoarea de suflet a noastră, a românilor, oriunde ne-am afla. La 1 decembrie 1918, după unirea Basarabiei și a Bucovinei, venea rândul Transilvaniei să se alăture României-mamă, împlinindu-se, astfel, în mod atât de strălucit, idealul de libertate şi de unitate a poporului nostru. Eforturile unor generații întregi de patrioți din toate provinciile istorice, dublate de jertfele de sânge ale ostașilor români pe câmpurile de bătălie ale Primului Război Mondial aveau să dea roade și să facă posibilă reunirea între granițele naturale, istorice a tuturor teritoriilor locuite de români”, este mesajul lui Vasile Dîncu.

El arată că Marea Unire nu ar fi fost posibilă fără participarea României la Marele Război, fără uriașele sacrificii de peste 330.000 de militari morți în luptă şi în prizonierat.

„Armata a sprijinit cu credinţă cauza Marii Uniri, contribuind la realizarea profundelor transformări economice şi sociale care au urmat. Ostașii români au demonstrat atunci, și continuă să o facă și acum, că au tăria şi determinarea de a răspunde provocărilor complexe şi de a înfrunta cu fruntea sus şi cu demnitate provocările dure ale timpurilor pe care le-au trăit. La temelia acestor eforturi a stat întotdeauna devotamentul exemplar, curajul şi puterea de muncă a bravului militar român. Aceste calități au fost transmise din generație în generație și sunt demonstrate, în fiecare zi, de militarii noștri care își îndeplinesc misiunile pe teritoriul național și străinătate. Participarea militarilor noştri, după anul 1990, la misiuni în afara graniţelor, în zonele de conflict de pe trei continente, sub egida ONU, NATO sau a UE, precum şi în cadrul coaliţiilor multinaţionale, a sporit considerabil prestigiul internaţional al țării noastre. Armata României a plătit, pe parcursul acestei perioade de profunde transformări, tributul său de sânge şi lacrimi. De Ziua Naţională a României, aducem un pios omagiu şi dăm onorul eroilor căzuţi la datorie departe de ţară, în teatrele de operaţii, precum și celor care și-au pierdut viața în misiuni de instruire pe teritoriul naţional. Ei vor rămâne veşnic în inimile noastre”, adaugă ministrul Apărării.

El apreciază că Armata Română este „cea mai avansată componentă de modernitate din societatea noastră”.

„În foarte mare măsură, putem spune că faptul că suntem membri ai NATO a ajutat Armata să meargă înaintea societăţii. În acceași mare măsură, putem afirma, fără teama de a exagera, că România datorează integrarea sa euro-atlantică și armatei, care a găsit cadența necesară unei transformări profunde și relevante, asigurând atuuri importante țării noastre în eforturile depuse pe parcursul demersurilor de aderare la NATO și Uniunea Europeană. De aceea, privim, astăzi, de Ziua Națională, cu mare încredere spre viitor. România, ca stat membru NATO și UE, are un potențial extraordinar de a arăta lumii întregi că își face temele și este pregătită pentru decizii curajoase, mai ales într-un mediu absolut volatil de securitate. Am deschis, cu doar câteva zile în urmă, o nouă pagină a guvernării României”, punctează Dîncu.

Noul ministru al Apărării precizează că mandatul său va fi unul de continuitate și consolidare a importantelor proiecte aflate în derulare, în paralel cu implementarea unei politici de management focalizate pe cea mai redutabilă resursă a armatei - oamenii.

„Programele majore de înzestrare vor continua cu aceeași forță, pentru că ele sunt menite să crească substanțial capacitatea de apărare a țării noastre. Prin măsurile de reorganizare și modernizare instituțională, prin programele de creștere continuă a nivelului profesional al personalului, prin capacitatea de a sprijini celelalte instituții ale sistemului național de apărare, Armata României va continua să se afle în avangarda eforturilor de reclădire a prestigiului național. Dumneavoastră, cei care vă dăruiți atât de frumos profesiei de a fi în serviciul țării, sunteți principalul motor al acestei proiectate evoluții și consider că a venit vremea ca și demnitatea dumneavoastră, la nivelul statutului pe care îl aveți, al condițiilor de muncă și instruire și al celor de viață, să devină o prioritate pentru noi, cei care ne-am asumat conducerea acestei țări”, transmite Vasile Dîncu.

În ceea ce privește contextul pandemic, Vasile Dîncu îi asigură pe români că militarii vor rămâne concentrați pe sprijinirea, cu toate mijloacele posibile, a eforturilor naționale pentru combaterea efectelor pandemiei COVID-19. El menționează că sistemul medical militar, aviația militară, dar și toate celelalte structuri acționale ale armatei vor fi la datorie alături de populație și de autoritățile centrale și locale care acționează pentru depășirea acestei pandemii.

„Mesajul pe care Armata României îl transmite astăzi prin puterea exemplului celor care îi poartă uniforma, este acela desprins din lecţia Marii Uniri: să avem încredere în forţele noastre, să rămânem uniți și să privim cu speranţă către viitor. Românii cred în Armată, și pentru asta le mulțumim și îi asigurăm că vom fi, întotdeauna, la datorie”, conchide Dîncu.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: vasile dincu