x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Directorul SIE: Nu putem termina investiţii de 7-8 ani. Suntem foarte afectaţi pe domeniul computere

Directorul SIE: Nu putem termina investiţii de 7-8 ani. Suntem foarte afectaţi pe domeniul computere

de Mediafax    |    22 Noi 2013   •   15:20
Directorul SIE: Nu putem termina investiţii de 7-8 ani. Suntem foarte afectaţi pe domeniul computere
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images

Directorul SIE, Teodor Meleşcanu, a declarat, vineri, după ce Comisia de resort a avizat bugetul instituţiei pe 2014, că există, la nivelul SIE, investiţii de 7-8 ani care nu pot fi terminate, cum ar fi o policlinică şi un sediu, adăugând că SIE este foarte afectat şi în domeniul calculatoarelor.

Meleşcanu a fost întrebat, după ce a fost aprobat bugetul SIE pe anul viitor de către comisia parlamentară de resort, ce priorităţi de investiţii are în vedere pentru 2014.

"Din păcate, nu avem niciun fel de priorităţi de investiţii. Numai că avem investiţii începute de 7-8 ani pe care nu reuşim deloc să le terminăm, e vorba de o policlinică, de un sediu, şi este unul din lucrurile pe care le-am solicitat. Banii care au fost alocaţi pentru capitolul active nefinanciare, deci inclusiv investiţii, vor merge cu precădere pentru o contribuţie a Serviciului nostru la noul sediu al NATO - nu suntem noi principalii contributori, dar contribuim şi noi - şi încercarea de a finaliza un dispensar pe care îl avem în lucru. Restul rămânem cu ele să încercăm să le protejăm pentru a nu le deteriora, dar, în mod evident, după 7-8 ani de lipsă de investiţii începe să se cunoască", a explicat Teodor Meleşcanu.

El a mai spus că al doilea domeniu afectat este cel al tehnologiei. "Al doilea domeniu unde suntem foarte afectaţi e domeniul de tehnologie, computere. În principiu toată partea asta care reprezintă pentru noi un suport esenţial în activitatea de informaţii trebuie schimbată la cinci ani.

Dacă nu înnoieşti cel puţin o cincime din parcul de computere, servere pe an, rişti să te trezeşti cu o situaţie în care devii foarte vulnerabil. Noi până acum am tot amânat aceste achiziţii, dar nu se vor putea amâna la nesfârşit", a mai spus Meleşcanu.

El a arătat că în ultimii patru ani nu au mai avut loc achiziţii, iar în unele cazuri acestea nu s-au mai făcut în ultimii 8-9 ani.

"Ca să vă dau un exemplu: maşinile. Nu că ar fi un lucru foarte important. Numai că îmbătrânirea parcului auto are efecte profund negative asupra cheltuielilor materiale, pentru că o maşină veche înseamnă reparaţii, întreţinere costisitoare şi deci până la urmă ce câştigi pe mere dai pe pere", a adăugat Teodor Meleşcanu.

×
Subiecte în articol: sie teodor melescanu