x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Traseiştii, disperați după un loc în Parlament

Traseiştii, disperați după un loc în Parlament

de Marius Gîrlașiu    |    14 Oct 2016   •   10:36
Traseiştii, disperați după un loc în Parlament
Sursa foto: MIHAI POZIUMSCHI / AGERPRES FOTO

Apropierea alegerilor parlamentare îi prinde pe mulţi dintre actualii aleşi în căutarea unui loc călduţ pe listele partidelor. Cei care n-au noroc să mai prindă poziţii eligibile şi vor încă un mandat în Parlament dau bir cu fugiţii care pe unde apucă. Aşa se face că în ultima perioadă traseismul politic a devenit la ordinea zilei printre senatori şi deputaţi, fiecare dorind să-şi asigure încă patru ani în Casa Poporului.

Fostul liberal Marius Paşcan a demisionat recent din PNL după ce şi-a dat seama că numele său nu va mai figura pe listele partidului. Senator de Mureş, Paşcan a acuzat jocurile murdare din interiorul filialei judeţene. “Deciziile încep să se ia pe fracţiuni, grupuri mici şi nereprezentative pentru ceea ce înseamnă filiala PNL Mureş, prin discuţii de culise, făcute în tenebrele nopţii, prin maşini, la marginea drumului”, s-a plâns senatorul. Paşcan şi-a găsit rapid un refugiu după demisie. Partidul lui Traian Băsescu l-a racolat imediat şi i-a oferit primul loc pe listele pentru Camera Deputaţilor. Luna trecută, un alt fost liberal, senatorul Andrei Volosevici, a dezertat din partid după ce a realizat că dosarul la DNA va cântări decisiv în prezenţa sa pe listele PNL. Volosevici şi-a găsit şi el un loc călduţ după mâna întinsă de partidul lui Tăriceanu. Fostul primar al Ploieştiului va candida al doilea pe listele ALDE Prahova pentru Camera Deputaţilor. Tot sub sigla ALDE va candida şi fostul liberal Octavian Popa. Deputatul va încerca să-şi înnoiască mandatul după ce acum câteva luni liberalii l-au “concediat” de la şefia organizaţiei PNL Tulcea. Nemulţumită de faptul că nu s-a mai regăsit pe listele PNL Bihor, deputatul Lucia Varga a demisionat şi ea din partid, acuzând “dictatura” impusă de secretarul general Ilie Bolojan, liderul liberalilor bihoreni. După demisie, fosta şefă a femeilor liberale îşi caută şi ea un contract cu normă întreagă pentru viitorii patru ani.

Liberalii mai şi câştigă

Dincolo de ultimele dezertări, liberalii au mai şi câştigat parlamentari. Exclus din ALDE după ce i-a cerut demisia preşedintelui Călin Popescu Tăriceanu şi adoptarea unor criterii de integritate care să-i ţină la distanţă pe aleşii penali, deputatul Cătălin Drăguşanu a fost primit în PNL şi va candida pe listele liberalilor la alegerile din iarnă. În căutarea unui loc pe liste se află încă doi “eretici” excomunicaţi rapid de Tăriceanu: senatorul Vasile Nistor şi deputatul Aurelian Ionescu. Liberalilor li s-a alăturat recent și deputatul Viorel Blăjuț, fost membru al PP-DD, PND și, ulterior, afiliat PSD. Pe listele PNL vor candida anul acesta şi deputaţii Daniel Fenechiu, Mihai Deaconu şi Gabriela Anghel. Foşti membri ai PP-DD şi ulterior ai PND, cei trei şi-au găsit locul pe listele liberalilor în urma unui protocol de colaborare semnat între cele două partide. Disperarea pentru un loc în Parlament a dus şi la situaţii jenante pentru unii dintre aleşi. După doar câteva luni în PSD, deputatul Liliana Mincă a trecut în barca ALDE şi va candida pentru un nou mandat în judeţul Botoşani. Pentru fosta şefă a Loteriei Române, partidul lui C.P. Tăriceanu este cea de-a şasea formaţiune politică din carieră în numai patru ani. Cum alegerile din 11 decembrie bat la uşă, este de aşteptat ca traseismul aleşilor să continue în forţă până la finalul lunii, când partidele au termenul limită pentru depunerea listelor.

Alina Gorghiu, preşedinte PNL: Nu vor putea toţi parlamentarii care acum sunt în funcţie să se regăsească pe listele viitorului Parlament pe locuri eligibile. Nici nu ar mai putea fi vorba despre o împrospătare a resursei de parlamentari dacă vom defila cu aceeaşi parlamentari

Renegaţii din PSD au dat buzna în PRU

Luna trecută, Partidul România Unită a fost în centrul atenţiei după campania de racolare declanşată pe nepusă masă în prag de alegeri. Naţionaliştii conduşi de Bogdan Diaconu au transferat în bloc aleşi din mai multe partide, care nu s-ar fi regăsit în decembrie pe listele parlamentare. Astfel au ajuns în patrula lui Vlad Ţepeş foştii pesedişti Marius Manolache (finul lui Victor Ponta), Mihai Sturzu, Camelia Khraibani şi Daniel Savu, dar şi câţiva oameni din PMP-ul lui Traian Băsescu: Mario Caloianu, Constantin Popa şi Dorin Petrea. În schimb, în organizaţia PSD Iaşi, liderul Mihai Chirică, deplânge dezinteresul unor politicieni de calitate. “Ăsta este nivelul politic al României de astăzi. Mă aşteptam să fie coadă la înscrieri pe listele de candidaţi, de personalităţi care să zguduie România, Europa şi lumea. Mă aşteptam să văd persoane care nu ţintesc o carieră politică, ci oameni care vor să facă ceva pentru ţara asta”, s-a plâns primarul Iaşiului.

×