x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Dragnea a îmblânzit UNPR. PSD pregăteşte fuziunea cu rămăşiţele Armatei lui Oprea

Dragnea a îmblânzit UNPR. PSD pregăteşte fuziunea cu rămăşiţele Armatei lui Oprea

de Diana Lazăr    |    08 Apr 2016   •   17:14
Dragnea a îmblânzit UNPR. PSD pregăteşte fuziunea cu rămăşiţele Armatei lui Oprea

UNPR renunţă la orgolii şi se lasă pe mâna PSD la alegerile locale din Bucureşti. Dupa ce au scris şi rescris protocolul de colaborare, cele două formaţiuni au ajuns în sfârşit la o înţelegere în două etape. La locale progresiştii primesc doar locuri eligibile pentru consilieri, iar pentru parlamentare se pregateste o fuziune prin absorbtie.

Telenovela PSD-UNPR se apropie de final. Cu nici o lună înainte de campania electorală, progresiştii crescuţi de Gabriel Oprea şi Neculai Onţanu au înţeles în sfârşit că nu au nici o şansă doar cu Valeriu Steriu în alegeri, aşa că cedeaza în fata social-democraţilor lui Liviu Dragnea. În primă instanţă, cele două formaţiuni vor face un anunţ la începutul săptămânii viitoare legat de înţelegerea pe Bucureşti. UNPR nu-şi va pune niciun candidat la niciuna dintre primării şi o va sustine pe Gabriela Firea pentru Primăria Generală. În schimb, vor primi locuri eligibile pe listele de consilieri locali şi generali.

UNPR nu există

Fără această înţelegere, UNPR riscă să nu intre în niciun Consiliu potrivit ultimelor sondaje în care formaţiunea este cotată cu 1,5% intenţie de vot. Practic, fără Neculai Onţanu în fruntea organizaţiei de Bucureşti, UNPR nu există. Singurul compromis făcut de PSD a fost propunerea de candidatură pentru Primăria Sectorului 2 în persoana lui Mihai Toader, actual viceprimar social-democrat, dar în relaţii foarte bune cu progresiştii. Mihai Toader este fratele unui important lider PSD, respectiv Rodica Nassar, şefa Organizaţiei Sectorului 2 şi vicele Camerei Deputaţilor. Parte a înţelegerii dintre cele două partide a fost renunţarea UNPR la demersul de revocare a lui Călin Popescu Tăriceanu din fruntea Senatului. Deşi debarcarea lui Tăriceanu era printre priorităţile lui Valeriu Steriu ca răzbunare pentru atitudinea şefului senatorilor faţă de Gabriel Oprea, pesediştii i-au convins pe uneperişti să cedeze. Dragnea are nevoie de Tăriceanu şi de voturile ALDE în Senat pentru următoatele meciuri politice extrem de importante printre care noile numiri de judecători la Curtea Constituţională.

Aşteaptă sentinţa

Pacea Dragnea-Steriu şi termenii înţelegerii ar fi trebuit anunţate ieri, susţin surse politice pentru Jurnalul Naţional. Însă Liviu Dragnea a amânat orice eveniment din această perioadă până săptămâna viitoare pentru că azi se  judecă ultimul termen din Dosarul Referendumului la Curtea Supremă. "Liviu este destul de stresat în perioada asta. Aşteaptă să vadă ce zice Înalta Curte şi după aia pregăteşte paşii următori ai strategiei. Acum e cu atât mai complicat cu cât a apărut şi celălalt dosar", descriu surse din PSD atmosfera de la vârful partidului.

 

×
Subiecte în articol: liviu dragnea gabriel oprea psd unpr