x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Dragnea acuză: ”Cioloş s-a înţeles cu liberalii”

Dragnea acuză: ”Cioloş s-a înţeles cu liberalii”

de Marius Gîrlașiu    |    17 Feb 2016   •   21:44
Dragnea acuză: ”Cioloş s-a înţeles cu liberalii”

Liderul PSD l-a somat pe Dacian Cioloş să revoce hotărârea de Guvern prin care s-a stabilit data alegerilor locale pe 5 iunie, pentru a arăta că nu s-a înţeles cu liberalii. În caz contrar, Dragnea ameninţă că va acuza cabinetul de iniţierea unui grup infracţional organizat. PNL a anunţat că va ataca hotărârea Guvernului în instanţă pentru a obţine alegerea primarilor în două tururi de scrutin.

Liviu Dragnea a lansat acuzaţii fără precedent la adresa premierului. Liderul social-democrat i-a cerut acestuia să revoce azi, în şedinţa de Guvern, hotărârea prin care Executivul a stabilit data alegerilor locale pentru 5 iunie. În acest fel, crede Dragnea, cabinetul Cioloş ar demonstra că nu s-a înţeles în prealabil cu liberalii pentru a le da posibilitatea să atace în instanţă hotărârea de Guvern cu scopul de a ajunge la două tururi de scrutin în alegerea primarilor.

În mod natural, toate partidele vor să-şi maximizeze scorul electoral, iar unul dintre mijloacele ce le stau la dispoziţie este cel al alianţelor. Însă acestea au şi costuri, nu doar beneficii, iar fiecare formaţiune politică trebuie să-şi facă diverse calcule din acest punct de vedere. În plus, trebuie să găsească parteneri dispuşi la o înţelegere. În plus, tipul înţelegerilor poate varia foarte mult, de la un simplu acord de nonagresiune până la prezentarea de liste comune. În 2012, cea mai de succes alianţă politică românească, Uniunea Social-Liberală, ce grupa PSD, PNL, UNPR şi PC, a câştigat zdrobitor alegerile locale şi parlamentare, prezentând candidaţi susţinuţi de toate cele patru nului pentru a-şi îndeplini obiectivul alegerii edililor în două tururi.

„Dacă domnul prim-ministru vrea să elimine toate zvonurile potrivit cărora a adoptat în mare grabă o hotărâre de Guvern cu un singur articol, pentru a da posibilitatea celor de la PNL să atace hotărârea în contencios, pentru a ridica acolo excepţia de neconstituţionalitate, poate să abroge acea hotărâre de Guvern chiar în şedinţa de mâine”, a declarat, ieri, Liviu Dragnea.

În caz contrar, liderul PSD a ameninţat cabinetul cu legea penală şi susţine că Dacian Cioloş poate fi acuzat, conform Codului Penal, de constituirea unui grup infracţional organizat. Liberalii au anunţat săptămâna trecută că au depus o plângere prealabilă la Secretariatul General al Guvernului pentru organizarea alegerilor locale în două tururi de scrutin.

S-a terminat răbdarea

Liviu Dragnea i-a transmis premierului că răbdarea social-democraţilor e pe cale să se termine. „Am încredere din ce în ce mai puţină în acest Guvern. Avem deja mari semne de întrebare legate de membrii din Guvern”. PSD evită totuşi să depună moţiune de cenzură la adresa cabinetului Cioloş. „Oamenii aşteptau ca miniştrii tehnocraţi să fie specialişti în domeniile lor. Deocamdată nu ne gândim la o moţiune de cenzură”, a anunţat Dragnea.
 

×
Subiecte în articol: liviu dragnea