x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Liviu Dragnea: Există o voinţă politică fermă a Guvernului pentru implementarea Strategiei naţionale anticorupţie

Liviu Dragnea: Există o voinţă politică fermă a Guvernului pentru implementarea Strategiei naţionale anticorupţie

28 Mar 2013   •   11:47
Liviu Dragnea: Există o voinţă politică fermă a Guvernului pentru implementarea Strategiei naţionale anticorupţie
Sursa foto: Cornel Putan/Intact Images

Vicepremierul Liviu Dragnea a declarat joi în cadrul unei conferinţe privind Strategia naţională anticorupţie că există o voinţă politică fermă din partea Guvernului pentru a implementa măsuri anticorupţie eficiente, cu efecte concrete, în tot sistemul administraţie publice centrale şi locale, informează agerpres.ro.

În opinia ministrului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, o strategie anticorupţie bine gândită, atent monitorizată, bine implementată, cu efecte concrete aduce beneficii întregii ţări atât în plan internaţional, cât şi pe plan intern.

"Măsuri anticorupţie care să aibă efecte concrete creează în primul rând pentru investitorii români şi străini garanţia că în România competiţia este corectă şi transparentă între agenţii economici iar pe de altă parte cetăţenii României pot avea satisfacţia că primesc servicii publice de calitate în condiţii corecte. Punerea în mişcare cât mai rapidă a acestor mecanisme anticorupţie în primul rând la nivelul administraţiei publice reprezintă una din măsurile importante pentru a depăşi criza economică în care ne aflăm", a afirmat Dragnea.

El a precizat că ministerul pe care îl conduce acordă o atenţie deosebită acestei strategii, înfiinţând chiar în cadrul MDRAP un serviciu anticorupţie care va implementa acest plan de măsuri la nivelul administraţiei publice centrale şi locale.

"Am început o colaborare cu foarte bună cu mediul de afaceri pentru a prelua solicitările, precum şi propunerile întreprinzătorilor serioşi din ţară şi care doresc să se implice în acest domeniu anticorupţie şi în acest sens am realizat un parteneriat cu o structură importantă a mediului de afaceri, Romanian Business Leader, am stabilit deja un grup de lucru", a spus Dragnea.

În ceea ce priveşte recomandările din ultimele rapoarte MCV ale CE, vicepremierul a subliniat că MDRAP sprijină Ministerul Justiţiei în continuarea activităţilor care au fost apreciate pozitiv în ultimul raport MCV cu privire la creşterea participării autorităţilor locale la strategie.

"În luna octombrie erau câteva zeci de primării care aderaseră la această strategie. În ultimul raport MCV s-a constatat că numărul deja crescuse la peste 1.000 de primării şi câteva consilii judeţene iar astăzi putem spune că la această strategie naţională numărul de primării a depăşit 2.300 dintr-un total de aproape 3.300 iar numărul de consilii judeţene este peste 20", a precizat Dragnea.

El a mai arătat că MDRAP se implică direct şi contribuie la întărirea secretariatului tehnic al strategiei naţionale din cadrul MJ.

"Ministerul Justiţiei va oferi sprijin MDRAP în realizarea de activităţi de instruire şi formare profesională care vizează lupta anticorupţie. Împreună cu doamna ministru Pivniceru am gândit un acord de colaborare pe care îl vom semna astăzi în cadrul reuniunii Platformei de cooperare pentru administraţie publică locală, un acord care constituie baza instituţională în care cele două ministere colaborează pentru a implementa strategia anticorupţie la nivelul administraţiei publice locale", a spus vicepremierul.

Potrivit acestuia, este necesară elaborarea unui ghid de etică, ghid care să fie furnizat tuturor autorităţile locale. 

×