UPDATE 12:50 - Premierul Victor Ponta a declarat, astăzi, la Ruse, că în Ucraina este nevoie de stabilitate, de respectarea democraţiei şi a dreptului internaţional. ''Trei ţări din această regiune pot da dovadă de prietenie, colaborare, de parteneriat şi de stabilitate, exact ceea ce zona de Est a Europei are atât de mare nevoie în acest moment. Şi fac referire evident la ceea ce se întâmplă în Ucraina, acolo unde este nevoie de stabilitate, este nevoie de democraţie, este nevoie de respectarea dreptului internaţional. Cu atât mai mult, trei ţări prietene, trei ţări care colaborează, care se consultă în toate domeniile, aşa cum sunt Serbia, Bulgaria şi România, dau un mesaj extrem de pozitiv pentru întreaga regiune'', a spus Ponta, după întâlnirea cu premierii bulgar şi sârb, Plamen Oresharski şi Iva Dacic.
Totodată, premierul Ponta a felicitat Guvernul Serbiei pentru începerea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană şi a reafirmat sprijinul României şi Bulgariei.
''Felicităm Guvernul Serbiei pentru paşii uriaşi pe care i-a făcut în ceea ce priveşte începerea negocierile de aderare la UE. (...) Asigurăm Serbia că este în interesul Bulgariei şi al României ca Serbia să devină cât mai curând membru cu drepturi depline al UE. Noi vom da tot sprijinul necesar, vom împărtăşi din experienţa noastră. (...) Avem foarte mare nevoie de proiecte comune - economice, de infrastructură, în energie, transporturi. Avem nevoie ca aceste proiecte să fie făcute mai repede şi mai bine. Avem nevoie de mai multe legături între noi şi acest lucru se poate face prin colaborarea celor trei ţări'', a mai spus şeful Guvernului de la Bucureşti.
................................
La Ruse are loc vineri şedinţa comună de guvern româno-bulgară, condusă de prim-ministrul României, Victor Ponta, şi prim-ministrul Republicii Bulgaria, Plamen Oresharski, la care participă membrii celor două cabinete. Reuniunea este precedată de o întrevedere a prim-miniștrilor României și Bulgariei cu omologul sărb Ivica Dacic.
Potrivit unui comunicat de presă, agenda reuniunii guvernelor român şi bulgar va cuprinde evaluarea stadiului proiectelor de cooperare şi propuneri concrete de intensificare a acesteia, în plan sectorial, cu accent pe domeniul economic, proiectele de interconectare energetică şi de transport, afaceri interne, justiţie, dezvoltare regională, cultură, educaţie, sănătate, finanţe, apărare, tehnologia informaţiei şi comunicaţii, agricultură, tineret şi sport.
Totodată, convorbirile vor include şi un schimb de vederi menit să asigure coordonarea poziţiilor celor două ţări pe teme de actualitate de pe agenda europeană şi internaţională: aspectele instituţionale în contextul alegerilor euro-parlamentare, migraţie, Schengen, Strategia Dunării, procesul de extindere al UE.
O atenţie specială va fi acordată evoluţiilor din Parteneriatul Estic, cu accent pe perspectiva europeană a Republicii Moldova şi situaţia din Ucraina.
'La finalul Şedinţei Comune de Guvern va fi adoptată o Declaraţia Politică comună care cuprinde domeniile şi liniile cooperării bilaterale, precum şi principale axe de coordonare la nivel european. Cu acelaşi prilej vor fi semnate mai multe acorduri şi protocoale între ministerele de resort din România şi Bulgaria, în domeniile dezvoltării regionale şi administraţiei publice, afacerilor externe, apărării, tehnologiilor informaţionale şi comunicaţiilor, tineretului şi sportului, agriculturii şi alimentaţiei', se mai arată în comunicat.
Cât priveşte întrevederea primilor miniştri ai României, Bulgariei şi Serbiei, aceasta va fi axată pe proiectele menite să susţină parcursul european al Serbiei şi negocierile de aderare la UE. Vor fi discutate, de asemenea, proiecte de interconectare energetică şi de transport, cele acoperite de Strategia Dunării şi afaceri interne.
Citește pe Antena3.ro