x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Elena Stolojan: "Sotul meu sufera de boala oboselii"

Elena Stolojan: "Sotul meu sufera de boala oboselii"

13 Oct 2004   •   00:00
Elena Stolojan: "Sotul meu sufera de boala oboselii"

POLITIC

Reintors in tara din Germania, unde si-a facut o serie de analize, Theodor Stolojan s-a retras la hotelul sau din Predeal pentru a se odihni. Reporterii Jurnalului National i-au facut o vizita, insa Stolojan a refuzat sa faca vreo declaratie. Sotia sa, Elena, ne-a dezvaluit insa ca liderul liberal sufera de o stare avansata de oboseala si ca orice iesire in public i-ar face rau. Reintors in tara din Germania, Stolojan s-a refugiat la hotelul sau din Predeal, unde incearca sa se odihneasca. Sotia sa, cea care il pazeste cu strasnicie de indiscretia presei, spune ca Stolojan sufera de o oboseala cronica.
MONICA IORDACHE, SILVIU SERGIU

Luni seara, masina de teren a lui Theodor Stolojan era parcata in fata hotelului sau din Predeal, semn ca liderul PNL alesese aceasta destinatie pentru a se rupe de trepidanta viata politica din Capitala. Neincrezatori in sansele noastre de a obtine de la liderul liberal vreo declaratie publica, ne postam totusi in fata hotelului, asteptandu-l. Desi incercam sa ii tragem de limba pe angajati, sunt foarte zgarciti in a da detalii. "Domnul Stolojan nu este aici", ni se spune, desi toate indiciile infirmau acest lucru. Cu chiu cu vai, ni se comunica faptul ca liderul liberal este discret, in timpul sederilor la Predeal, asa ca nici unul dintre angajati nu indrazneste sa il supere cu anuntul ca il asteptam pentru o scurta discutie. De altfel, de la reintoarcerea in tara, Stolojan nu s-a aratat deloc dispus sa-i intalneasca pe ceilalti lideri liberali pentru a discuta situatia sa politica. Aceeasi soarta au avut-o si ziaristii, care au primit la potopul de intrebari pe care i l-au pus chiar la aeroport un singur raspuns: "Am o problema de sanatate pe care trebuie sa o rezolv". Odata ajuns la Predeal, Stolojan s-a ferit si aici din rasputeri de cei cativa ziaristi curiosi care i-au stricat linistea. Abia spre seara s-a decis sa iasa la o scurta plimbare prin statiune, alaturi de sotia sa, Elena Stolojan. Pentru a nu fi tulburat de nimic, pe timpul sederii muncitorii care se ocupau de renovarea hotelului si-au intrerupt si ei lucrul.

PRUDENTA. Dupa insistentele de luni seara de a-l contacta pe Stolojan, ne-am fi asteptat ca acesta, sau sotia sa, sa ne transmita ca nu suntem bine veniti in apropierea complexului hotelier. Surpriza insa, marti dimineata, vazandu-ne zgribuliti de ninsoarea timpurie, Elena Stolojan ne iese in intampinare cu o tava pe care pregatise cateva cesti de cafea fierbinte pentru noi. Ne zambeste dezarmant si nu se fereste nici de aparatul foto. Nu isi abandoneaza insa misiunea. Ea este cea care il apara cu cea mai mare strasnicie de indiscretia presei, spunand ca orice incercare de a-l readuce pe sotul sau in atentia opiniei publice ii va complica starea sanatatii si asa precara. "Orice interviu ar provoca alte interviuri", se justifica, spunand ca nu ar dori ca vreo declaratie de-a sotului sau sa declanseze o avalansa de alte speculatii. "Am fost socata de primirea de la aeroport", marturiseste, amintindu-si de cohorta de ziaristi care roiau in jurul lor, la intoarcerea de la Frankfurt. Constienta ca retragerea sotului ei din cursa prezidentiala a lasat in urma multe semne de intrebare, Elena Stolojan incearca sa le risipeasca. "Sotul meu are o problema de sanatate. Are boala oboselii", spune ea, explicand ca medicii l-au avertizat ca daca va continua in acelasi ritm nu-si va mai putea reveni. "Din campania prezidentiala din 2000, nu-mi aduc aminte ca sotul meu sa fi avut zece duminici libere", ne lamureste, risipind speculatiile care vorbeau de alte afectiuni. "Am vazut ca unii, in presa, l-au operat, l-au amputat. Nu este adevarat", continua ea, insistand ca nu este vorba decat de extenuare. Revenirea in tara, dupa doar o saptamana, nu face parte din nici un scenariu, spune Elena Stolojan. S-au dus acolo doar pentru analize amanuntite, care s-ar fi putut face si in Romania, dar care l-ar fi expus pe liderul liberal la asaltul presei.

DUPA ALEGERI. Cat priveste perioada de recuperare, Elena Stolojan nu stie cat o sa dureze. Oricum, reintoarcerea in activitatea politica este o decizie pe care o va lua Stolojan atunci cand se va simti mai bine. Infirma insa cu tarie scenariile potrivit carora sotul sau isi pregateste un loc de parlamentar, ba chiar de sef al Senatului. Despre declaratii, lamuriri nici nu poate fi vorba acum. Oricum, un termen s-a conturat: nu inainte de alegeri. "Sa-i lasam pe romani sa voteze in liniste. Au aparut acum alte variante", spune Elena Stolojan, convinsa ca orice iesire in public a sotului sau va incurca si mai mult itele politicii. Ne asigura insa ca momentul explicatiilor va veni, spera insa ca el sa nu se produca inaintea alegerilor. Rade cand ii facem ultimele poze si ne cere sa i le trimitem si ei. "Asa o sa ma faceti si pe mine vedeta", zambeste amuzata.

EMOTIE

Elena Stolojan spune ca a inteles de ce a plans Basescu la conferinta de presa in care sotul sau isi anunta retragerea. "Cred ca a fost vorba de o stare emotionala foarte puternica", explica ea, adaugand ca, fiind nevoit sa si vorbeasca, liderul PD nu a putut sa-si stapaneasca lacrimile. "Eu nu sunt o persoana slaba de inger", raspunde ea nedumeririi provocate de faptul ca nu a avut o reactie la fel de emotiva ca Basescu. In privinta santajului anuntat de liderul PD, la cateva ore dupa plecarea lui Stolojan, ea refuza sa se pronunte. Crede insa ca termenul folosit de Basescu a fost "o exprimare nefericita". Nu spune insa mai mult, pentru ca nu l-a auzit cu urechile ei pe presedintele democrat. Neaga ca retragerea lui Stolojan ar fi vreo strategie politica, motivata de orice, chiar si de faptul ca incepuse sa piarda teren in sondaje. "Ziarele pot sa scrie ce vor. Cine il cunoaste pe sotul meu stie ca declaratiile pe care le-a dat pana acum sunt purul adevar. Are o problema de sanatate", incearca sa ne convinga pentru ultima data.

FOTO


PRIMITOARE. Gazda ne-a intampinat cu mult mai multa bunavointa decat ne-am fi asteptat


SPRIJIN. Elena Stolojan a fost in permanenta alaturi de sotul ei din momentul retragerii
×
Subiecte în articol: politic soţul stolojan elena