x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Elena Udrea îşi pregăteşte eşecul politic. Analiştii prevăd o înfrângere a PDL la Primăria Capitalei, cu Becali cu tot

Elena Udrea îşi pregăteşte eşecul politic. Analiştii prevăd o înfrângere a PDL la Primăria Capitalei, cu Becali cu tot

27 Feb 2012   •   21:00
Elena Udrea îşi pregăteşte eşecul politic. Analiştii prevăd o înfrângere a PDL la Primăria Capitalei, cu Becali cu tot

Analistii si comentatorii politici contactati de Jurnalul National nu dau nici o sansa solutiei disperate la care Elena Udrea, ca sefa a PDL Bucuresti, a recurs pentru a castiga Primaria Capitalei: alianta cu Gigi Becali.

Dupa ce l-a lasat pe Gigi Becali sa anunte marea alianta, Elena Udrea a recunoscut ieri planul pe care l-a copt sambata in Modrogan cu "razboi­nicul lumii". Ea a precizat ca nivelul organizatiei PDL Bucuresti a avut o discutie cu liderul PNG despre o eventuala intelegere in vederea alegerilor locale pentru sustinerea candidatilor de primari ai PDL. "La Bucuresti a fost o discutie nu despre Miscarea Populara, ci despre o eventuala intelegere pentru alegerile locale, pentru sustinerea candidatilor de primari ai PDL", a spus liderul PDL Bucuresti. Elena Udrea a precizat ca de patru ani PDL are cu PNG o majoritate in Consiliul General al Municipiului Bucuresti, si ca in acest timp PNG a sustinut PDL in CGMB. Ea a mai spus ca Miscarea Populara este "un proiect la care partidul gandeste in acest moment" si ca nu exista o discutie privind includerea Partidului Noua Generatie, condus de Gigi Becali, in aceasta miscare.

"Sorin Oprescu e la mare distanta"
Ca este vorba despre o intelegere clara, batuta in cuie, sau de o "eventuala intelegere", cum spune Elena Udrea, cert e ca analistii politici nu prevad "surpriza frumoasa" a PDL la Bucuresti pe care aceeasi Elena Udrea o anunta deunazi.

Analistul politic Bogdan Teodorescu spune ca datele sunt foarte simple: o alianta PDL-PNG nu aduce nimic nou in ecuatia problemei. "Sorin Oprescu este la mare distanta in estimari, scorul fiind de 60 la 20. La acest moment, alianta PDL-PNG are anumite avantaje si dezavantaje. PNG se bucura de un anumit tip de simpatie, are niste procente. Dar PDL este votat de dreapta intelectuala, care nu stiu daca va fi foarte fericita sa se apropie de Gigi Becali, Dan Diaconescu si pe care, banuiesc, ca nu-i considera foarte normal, foarte coe­rent din punct de vedere doctrinar. Nu stiu daca aceasta alianta le va face bine sau rau. Este o alianta locala care functioneaza si in acest moment in Consiliul General al Capitalei si pe care probabil vor sa o perpetueze", ne-a declarat Bogdan Teodorescu. Cat priveste cooptarea lui Gigi Becali si PNG in anuntata Miscare Populara, Bogdan Teodorescu spune ca aceasta miscare este o mare nebuloasa, mai mult un subiect media, decat un proiect electoral. El spune ca exista o tentativa de rebranduire a PDL, dar nu stie daca se va face asa.

Pentru Sorin Rosca Stanescu, Gigi Becali a avut succes cat a avut in politica, pentru ca, dupa ce a fost ares­tat, a avut mesaje foarte dure impotriva regimului Traian Basescu, catalogandu-l drept o calamitate na­turala. "Asa a reusit el sa stranga voturi si a intrat in Parlamentul European. Daca Gigi Becali se aliaza cu Elena Udrea, care este un exponent important al PDL, are o problema cu propriii votanti. Nu face decat sa-i insele, iar acestia se trezesc in bratele regimului Traian Basescu. La Dan Diaconescu este exact aceeasi situatie, avand un discurs anti-Basescu. Ceea ce inseamna ca, in cazul unei aliante cu Traian Basescu, electoratul se simte tradat si se duce in alta parte. Cei doi au dosare penale si, din informatiile existente, sunt santajati", ne-a declarat Sorin Rosca Stanescu. In opinia sa este vorba despre o alianta contra naturii, deoarece Gigi Becali si Dan Diaconescu sunt mult mai morali decat Elena Udrea, mesajele lor sunt mult mai morale. Sorin Rosca Stanescu considera ca, din perspectiva PDL care vorbeste despre Alba ca Zapada, este jenant ceea ce se intampla: in loc sa adune oameni necontroversati, imaculati, aduna cu farasul tot ce este refuzat de USL. "Oricat s-ar stradui PDL nu va reusi sa stranga, inclusiv cu UDMR, cu furturi cu tot, mai mult de 40%-45%", a conchis Sorin Rosca Stanescu.

"Udrea e in dificultate. Se face frate cu dracul?"
"Doamna este in cautarea unui candidat cu sanse la Bucuresti. Un esec aici ar fi de rau augur pentru rezultatul alegerilor din iunie din toata tara. (…) Prima mutare din campania pentru Bucuresti a fost sa se alieze cu Gigi Becali. Bravos! Ditamai partidul de guvernamant, care face si desface totul in tara asta, s-a alaturat unui personaj pitoresc, guraliv si inconsistent. El poate face audienta la emisiunile de sport, prin scandalurile legate de clubul pe care il finanteaza. In fiecare seara e ore-n sir pe toate canalele si spune verzi si uscate. Dar cu politica… e mai greu. Udrea trebuie sa fie in mare dificultate daca apeleaza la aliati de asemenea calibru. Se face frate cu dracul pana trece puntea? Ma rog, in snoava asta intrebarea ar fi – cine e dra­cul? Poate Basescu, sfatuitorul dnei Udrea, care si-a bagat coada. In fine, cu ce zestre vine Becali la mutare? Zero. Alegerea lui in Parlamentul European s-a produs ca efect al arestarii sale la ordinul aliatului sau de azi, Basescu. A fost un mega-show, o arestare cu cantec, transmisa la tv, cu un Becali halucinant, la usa, inconjurat de 100 de mascati. El in halat si papuci, vorbind cu avocatii la telefonul mobil… In jur, camerele video, cu Romania in direct. Scena antologica. Trebuie vazuta de oricine vrea sa inteleaga ceva din ce se intampla in tara asta. Acum Elena Udrea se infrateste cu Gigi Becali. E o noua telenovela la inceput de campanie?, scrie analistul politic Stelian Tanase pe blogul personal (www.stelian-tanase.ro). Intrebat de Jurnalul National care crede ca va fi deznodamantul acestei povesti, Stelian Tanase este foarte transant: "Esec total!?. "Vor fi infranti. E posibil sa fie un val anti-PDL la Bucuresti si sa-i mature pe toti. Conform unor sondaje, PDL se situeaza sub media pe tara la Bucuresti. Elena Udrea este intr-o mare dificultate ca sefa a PDL Bucuresti. Ea ar da organizatia, dar nu i-o mai ia nimeni acum. Daca pierde Bucurestiul, este un semnal prost pentru tara, deoarece lupta pentru Capitala are un simbolism foarte puternic. Elena Udrea si-a luat o responsabilitate concreta si trebuie sa demonstreze ca stie politica. Si nu stie. Va fi un esec. Este intr-un blocaj, e ca un lacat inchis pentru ea", ne-a declarat Stelian Tanase. In opinia sa, importanta este si proportia esecului. Daca Oprescu castiga, esecul pedelistilor nu va fi atat de mare, dar daca protestele vor fi puternice, atunci vor fi "zdrobiti", doua treimi din voturi revenind opozitiei, considera Stelian Tanase.

Analistul politic Cristian Parvulescu spune insa ca discutiile existente vorbesc despre o disponibilitate a PDL si PNG de a se alia si nu de o alianta incheiata oficial. In opinia sa este o incercare evidenta a PDL de a-si maximiza sansele, dar se dovedeste o alianta riscanta, deoarece in Bucuresti exista un pu­blic care se plaseaza la dreapta si care va fi foarte afectat de o asemenea alianta. "Ca acest public poate insemna 2%, cum spune domnul Becali, sau poate insemna 10%, eu cred ca PDL pierde prin aceasta alianta", ne-a declarat Cristian Parvulescu.

Blaga nu crede ca Miscarea Populara e gata inainte de alegerile locale
Presedintele Senatului, Vasile Blaga, nu crede ca Miscarea Populara se va realiza pana la alegerile locale. "Nu cred ca se va realiza pana la alegerile locale Miscarea Populara. Sa vedem decizia pe care o va lua partidul pe baza analizelor comandate. Pe de alta parte, noi, la alegerile locale, si am mai spus-o, in Bucuresti doar in 2004 am candidat intr-o alianta, Alianta Dreptate si Adevar, cand domnul presedinte Basescu, primarul de atunci in functie, a candidat sub sigla Aliantei Dreptate si Adevar si domnul Boc la Cluj. In rest, noi nu am candidat niciodata si nu vad cum am candida in Bucuresti sub o alta sigla decat cea pe care o vom asuma-o", a declarat Vasile Blaga, intrebat despre un posibil parteneriat cu Gigi Becali si PNG in cadrul Miscarii Populare. Potrivit lui Blaga, dupa alegeri intotdeauna este loc de discutii. El nu a exclus totusi posibilitatea ca miscarea sa fie gata inainte de locale. Intrebat daca Miscarea Populara va fi realizata dupa alegerile locale, Blaga a raspuns: "Nu stiu. S-ar putea sa facem si inainte, dar nu pot sa ma pronunt. Aceasta decizie nu a fost luata in partid. Asteptam analizele comandate", a mai spus Blaga. Cat despre declaratiile lui Gigi Becali, care a spus ca nu ar participa la alegerile locale din Capitala alaturi de PDL in cazul unor candidati precum Cristian Preda sau Theodor Paleologu, vicepresedintele democrat-liberal Monica Macovei a afirmat ca, asa cum a spus Cristian Preda, Becali "ar face bine sa taca".

×