x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică FERMA PREŞEDINTELUI. Adrian Rădulescu nu are nimic de ascuns, dar nu vrea să fie audiat de Comisia Nana

FERMA PREŞEDINTELUI. Adrian Rădulescu nu are nimic de ascuns, dar nu vrea să fie audiat de Comisia Nana

06 Feb 2014   •   18:02
FERMA PREŞEDINTELUI. Adrian Rădulescu nu are nimic de ascuns, dar nu vrea să fie audiat de Comisia Nana
dcnews.ro publică o scrisoare deschisă adresată de fostul consilier prezidenţial Adrian Rădulescu comisiei parlamentare care investighează modul în care Ioana Băsescu, fiica preşedintelui Traian Băsescu, a achiziţionat teren agricol în comuna Nana din judeţul Călăraşi.

Adrian Rădulescu nu s-a prezentat la Comisia Nana deşi i-au fost trimise două invitaţii prin poştă la Cotroceni, mailuri şi SMS-uri. Audierea lui Rădulescu este extrem de importantă, rolul său în înfiinţarea “Fermei Preşedintelui” fiind mai important decât se credea iniţial, pe lângă negocierea tranzacţiei el ocupându-se chiar de înscrierea terenurilor în registrul agricol de la Primărie.

La încercarea jurnaliştilor de la dcnews.ro de a obţine informaţii despre cauzele care au stat la baza deciziei sale de a nu se prezenta la invitaţia comisiei, Rădulescu a răspuns: ”Am aşteptat să văd care este, concret, solicitarea de la Cameră şi să mă informez asupra cadrului legal".

Potrivit precizărilor pe care le face în scrisoarea adresată comisiei, Adrian Rădulescu consideră că în calitate de simplu cetăţean nu poate fi invitat la audieri de către Parlament şi că obligativitatea prezentării sale în faţa unui organism care nu aparţine autorităţii judecătoreşti contravine dispoziţiilor constituţionale referitoare la justiţie şi la drepturile şi libertăţile cetăţeneşti.

Vă prezentăm scrisoarea deschisă pe care a transmis-o Adrian Rădulescu redacţiei dcnews.ro:

”Domnului deputat Eugen Nicolicea

Preşedinte al Comisiei parlamentare de anchetă pentru verificarea legalităţii achiziţiei terenurilor din zona comunei Nana, judeţul Călăraşi
Ca răspuns la dezbaterile stârnite în spaţiul public de comentariile unor membri ai Comisiei pe care o conduceţi, vă remit următoarea luare de poziţie:
 Aşa cum se cunoaşte, am fost invitat să mă prezint pentru a fi audiat, în calitate de cetăţean, în legătură cu problemele ce formează obiectul Comisiei de anchetă, respectiv:
a) verificarea trasabilităţii terenurilor înstrăinate în perioada 1990-2013 pe raza comunei Nana, judeţul Călăraşi;
b) verificarea situaţiei subvenţiilor încasate de la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură în perioada verificată în zona supusă anchetei;
c) verificarea statutului juridic şi al raporturilor de proprietate asupra terenurilor din zona comunei Nana în perioada 1990-2013;
d) verificarea structurii de culturi a exploataţiilor agricole din zona supusă anchetei;
e) verificarea legalităţii tranzacţiilor cu terenuri din zona supusă anchetei în perioada 1990-2013.”

Totodată prin aceeaşi adresă mi se pune în vedere faptul că am „obligaţia de a pune la dispoziţia comisiei întreaga documentaţie necesară îndeplinirii eficiente a mandatului încredinţat comisiei de către Parlamentul României”.

Faţă de aceste aspecte, ţin să subliniez că instituirea unei obligaţii în sarcina  unui cetăţean de a se prezenta pentru a fi audiat în faţa unui organism care nu aparţine autorităţii judecătoreşti contravine dispoziţiilor constituţionale referitoare la justiţie şi la drepturile şi libertăţile cetăţeneşti.

O comisie parlamentară de anchetă reprezintă doar o formă de exercitare a controlului parlamentar, deci nu poate avea atribuţii jurisdicţionale. Astfel, potrivit dispoziţiilor art. 111 din Constituţiei, controlul parlamentar nu poate funcţiona decât în raporturile constituţionale dintre Parlament, pe de o parte, şi Guvern şi celelalte organe ale administraţiei publice, pe de altă parte, astfel cum sunt reglementate în Titlul III, Capitolul IV din Legea fundamentală.

 De asemenea, vă învederez faptul că invitarea subsemnatului în faţa Comisiei pe care o conduceţi nu este justificată prin raportarea la obiectivele acesteia, respectiv „transabilitatea terenurilor înstrăinate”, „verificarea situaţiei subvenţiilor”, „verificarea statutului juridic şi al raporturilor de proprietate”, verificarea structurii de cultură a exploataţiilor agricole”, „verificarea legalităţii tranzacţiilor cu terenuri”.

Aceste aspecte trebuie analizate în raport responsabilităţile şi atribuţiile legale specifice instituţiilor statului implicate în aceste activităţi, subsemnatul neavând nici o competenţă legală pentru „a pune la dispoziţia comisiei întreaga documentaţie necesară îndeplinirii eficiente a mandatului încredinţat comisiei de către Parlamentul României”.

Având în vedere cele expuse anterior (cadrul constituţional şi lipsa totală a unor informaţii relevante pentru obiectivele pe care vi le-aţi propus), vă informez, cu tot respectul, că nu voi da curs invitaţiei  de a mă prezenta pentru audiere la Comisia parlamentară de anchetă pe care o conduceţi”.

×