x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Firea: Plătirea urgentă a datoriei istorice a RADET a fost un ordin politic

Firea: Plătirea urgentă a datoriei istorice a RADET a fost un ordin politic

12 Sep 2016   •   10:25
Firea: Plătirea urgentă a datoriei istorice a RADET a fost un ordin politic

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a apreciat, duminică seara, că solicitarea referitoare la achitarea urgentă de către RADET a datoriei istorice față de ELCEN a fost luată în urma unui ordin politic din partea PNL București.

"Partidele, așa cum vedeți și dumneavoastră, prin acțiunile lor și ale reprezentanților, se pregătesc pentru alegerile din 11 decembrie. Altfel, nu îmi explic cum e posibil ca luni, așa cum afirmam, să se dea ordin politic, de la PNL București împotriva Primăriei Generale, împotriva mea și să se afirme cu subiect și predicat că această datorie istorică este certă, să o plătesc urgent. Adică, să nu mai avem bani pentru absolut nimic", a spus primarul general, la România Tv.

Ea și-a exprimat nedumerirea legată de faptul că ELCEN a hotărât să mențină poprire inclusiv pe sumele destinate salariaților RADET, în contextul în care Primăria Capitalei achitase la zi subvențiile restante.

"Surpriza a fost luni seara când, după conferința de presă de la PNL București, când s-a dat ordinul politic și s-a spus că bucureștenii vor rămâne fără apă caldă și în toamnă, în iarnă — fără căldură, pentru că bucureștenii nu au ales ce trebuia și anume: PNL sau USB. Mă uitam la televizor și nu îmi venea a crede pentru că eu știam că suntem cu plata subvenției la zi, nu avem nicio datorie, am plătit și restanța moștenită de la primarul PNL interimar Sava, care nu mai plătise subvenția legală din aprilie. Avem un dispecerat comun de avarii și revizii ELCEN-RADET. Lucrurile erau într-o desfășurarea pozitivă, normală. Dar luni s-a dat un ordin politic. Luni seara și marți dimineața s-au executat și tehnic, în sensul că ELCEN, compania Guvernului, a anunțat că deoarece se micșorează presiunea la gaze de la Distrigaz, unde statul are 40% și o responsabilitate față de români, vor opri apa caldă. Este o faptă penală. Energia termică face parte din infrastructura critică. Nu pot fi lăsați românii fără apă caldă, fără căldură pentru că niște companii din domeniul energetic nu s-au restructurat, nu au ajustat salariile conducerii la nivelul economic, la situația acelor companii", a mai precizat Firea.

Pe de altă parte, ea a apreciat că nici măcar consilierii generali din partea PNL nu ar fi de acord să voteze achitarea integrală a datoriei de 285 de milioane de lei a RADET.

"Această datorie vehiculată, istorică, de zece ani de zile, de 285 de milioane de lei, nu este prinsă în contabilitatea Primăriei Generale. Nu este prinsă în bugetul pe acest an. Eu ar trebui să vin practic în Consiliul General, să supun dezbaterii un proiect de hotărâre. Și eu vă spun că nici măcar cei opt consilieri PNL nu ar vota așa ceva, pentru că e o aberație. Nici măcar acel consilier PNL, domnul Deaconescu, care a fost prefect, subprefect, reprezentant în CA RADET din partea PNL și acum e în Consiliul General și mă somează să plătesc. De ce? Știe ceva dumnealui? Să spună populației", a declarat Firea.

De asemenea, ea a precizat că deține informații conform cărora premierul Dacian Cioloș ar fi transmis ministerelor de resort o adresă prin care le solicită să se implice în rezolvarea situației ELCE-RADET. Pe de altă parte, a apreciat că vicepremierul Costin Borc ar fi trebuit să se implice mai mult în rezolvarea acestei probleme.

În contextul în care consilierul general PNL Ciprian Ciucu i-a reproșat președintelui social democrat, Liviu Dragnea, faptul că nu a fost de acord în 2013 cu memorandumul de fuziune între ELCEN și RADET, Firea a precizat că memorandumul respectiv nu a primit avizul Ministerului Justiției.

AGERPRES

×