Mircea Geoană consideră că PSD nu îşi permite să nu aibă un candidat propriu la alegerile prezidenţiale din acest an. Senatorul a precizat, într-o postare pe Facebook, că o decizie în acest sens va fi luată, lunile viitoare, în congresul partidului.
"Alegerile prezidenţiale sunt cele mai importante din punctul de vedere al participării politice şi implicării civice a românilor. Într-un asemenea moment, care implică peste zece milioane de alegători, PSD, cel mai mare partid din România, nu îşi permite să nu aibă un candidat propriu. Şi sunt convins că acelaşi lucru va fi decis şi în viitorul congres al PSD, ce va fi organizat în lunile următoare, aşa cum a menţionat preşedintele PSD", scrie Geoană.
Potrivit lui Mircea Geoană, în situaţia în care PSD nu ar avea un candidat propriu, ar fugi de fapt de 'răspunderea de a propune României un altfel de preşedinte' şi ar rata şansa de a schimba regimul Băsescu.
"După zece ani de regim prezidenţial de dreapta care mai mult a distrus, care a întreţinut scandaluri şi crize politice permanente, România are nevoie de un preşedinte de centru-stânga echilibrat. De un preşedinte cu viziune economică, un om capabil de construcţie, cu abilităţi demonstrate de negociator. Un preşedinte care poate combina soluţiile cele mai bune ale stângii şi ale dreptei pentru reconstrucţia din temelii a ţării. Nu putem rata şansa de a schimba până la capăt regimul Băsescu, printr-o decizie care va duce la pierderea voturilor PSD. Electoratul PSD nu va vota în bloc un candidat susţinut de partid, dar care vine din altă parte. Iar fără votul masiv al electoratului PSD, orice candidat 'susţinut' nu ajunge în turul doi. (...) Absenţa PSD din cursa prezidenţială ar însemna şi pierderea conexiunii dintre simpatizanţii noştri şi partid. Nu poţi să laşi un electorat de peste 35% din populaţie fără un candidat, într-un moment de maximă participare electorală", afirmă Geoană în postarea sa de pe reţeaua de socializare.
Mircea Geoană face referire şi la 'experienţa cu Antonescu', afirmând că după acest episod nu îşi poate imagina cum un congres al PSD ar mai putea decide susţinerea unui alt candidat care să nu fie membru PSD.
"Trebuie păstrat ce a fost bun în proiectul USL. USL a fost votat în 2012 şi el ar fi trebuit să guverneze până în 2016, însă liberalii au decis altceva. Aşa cum ne arată istoria ultimilor 20 de ani, atunci când un candidat accede la funcţia supremă în stat, el îşi formează propria majoritate, cu atât mai mult cu cât avem aceeaşi Constituţie (din păcate, singurul mare proiect al domnului Antonescu s-a finalizat printr-o ratare totală)", continuă Mircea Geoană, care conturează şi profilul viitorului preşedinte al României.
"Viitorul preşedinte trebuie să fie capabil să realizeze coaliţii în societate pentru binele general, să se ridice deasupra intereselor înguste de partid şi să restabilească dialogul şi armonia în societate, să devină garantul securităţii şi dezvoltării României, dincolo de viaţa unui guvern. Un preşedinte care să spună că aşa nu se mai poate. Că sistemul este bolnav până în măduvă şi trebuie vindecat", spune Geoană, care precizează că este "o mare oportunitate' pentru România ca PSD să asigure atât guvernarea, cât şi preşedintele ţării, astfel fiind asigurată, în opinia sa, o perioadă 'de pace, de dialog între Guvern şi Preşedinţie".