x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Guvernul contestă

Guvernul contestă

de Diana Rucinschi    |    05 Oct 2008   •   00:00
Guvernul contestă

Executivul va ataca la Curtea Constituţională (CC) legea de majorare cu 50% a salariilor profesorilor adoptată săptămâna aceasta de Parlament.



Executivul va ataca la Curtea Constituţională (CC) legea de majorare cu 50% a salariilor profesorilor adoptată săptămâna aceasta de Parlament.


Premierul Călin Popescu Tăriceanu a declarat ieri, în urma unei reuniuni restrânse a cabinetului, că Executivul va contesta la Curtea Constituţională legea adoptată de Parlament şi că i-a trimis o scrisoare preşedintelui Băsescu prin care îl informează că actul normativ încalcă prevederile constituţionale. "Decizia Parlamentului poate fi contestată la Curtea Constituţională pe motiv de conflict de interese între Guvern şi Parlament, mai exact pentru nerespectarea prevederilor constituţionale care impun ca, de fiecare dată când se ia o decizie cu impact financiar, să fie indicate şi sursele de finanţare, care evident nu există", a precizat premierul.
AcŢiuni. Tăriceanu a atras atenţia că o astfel de iniţiativă nu poate să vizeze o singură categorie profesională şi că "măsurile populiste" de acest gen riscă să arunce şi România în criză. "Trebuie să ţinem seama că sistemul financiar global se confruntă cu cea mai mare criză de la război încoace. România nu este afectată în mod direct, însă se vor manifesta şi la noi efecte colaterale. Au apărut semnale ce nu pot fi ignorate: leul a trecut de 3,9 (lei/euro)", a afirmat Tăriceanu. Primul-ministru a mai adăugat că va avea mâine o întâlnire cu guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, pentru a analiza situaţia şi efectele deciziei Parlamentului şi că i-a mandatat pe miniştrii cabinetului său să discute cu sindicatele din diferite domenii "pentru a conduce dialogul într-o fază de raţional, responsabilitate şi solidaritate".


Contraatacul

Sindicatele au reacţionat rapid la declaraţiile premierului. Astfel, Federaţia "Spiru Haret" a declarat că îi va da în judecată pe ministrul Finanţelor, Varujan Vosganian, şi pe premierul Călin Popescu Tăriceanu. "Învăţământul este o prioritate naţională, iar când Guvernul are posibilitatea să respecte Constituţia vrea să sesizeze Curtea Constituţională", a declarat Gheorghe Isvoranu, preşedintele federaţiei. De asemenea, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Aurel Cornea, a declarat ieri că Guvernul Tăriceanu ar trebui să îşi dea demisia pentru incompetenţă, susţinând că PNL este "un partid de demagogi şi  oportunişti", pentru că în  Parlament au votat în unanimitate legea de majorare a salariilor profesorilor, iar apoi s-au dezis de ea.

×
Subiecte în articol: politic