x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Hrebenciuc, Sechelariu si D.I. Popescu au demisionat

Hrebenciuc, Sechelariu si D.I. Popescu au demisionat

03 Iul 2004   •   00:00

POLITIC

Demisiile unor lideri locali ai PSD din functiile detinute, in urma rezultatelor slabe la alegerile locale, au culminat ieri cu cea a lui Viorel Hrebenciuc din fruntea Organizatiei judetene Bacau, a lui Dan Ioan Popescu de la PSD Bucuresti si a lui Dumitru Sechelariu din partid.

Ziua demisiilor la PSD

Doi vicepresedinti ai PSD, Viorel Hrebenciuc si Dan Ioan Popescu, si-au dat ieri demisia de la sefia organizatiilor Bacau, respectiv, Bucuresti, ale partidului de guvernamant. Cele doua demisii survin rezultatelor slabe obtinute de filialele lor la alegerile locale.
SILVIU SERGIU

Decizia conducerii PSD, prin care liderii fililalelor care au obtinut la alegerile locale rezultate mai slabe ca in 2000 sunt obligati sa-si dea demisia de onoare, a facut ieri doua victime: Viorel Hrebenciuc si Dan Ioan Popescu.

"N-am probleme"

Primul a renuntat la functia de presedinte al organizatiei judetene Bacau a PSD, anuntandu-si demisia printr-un comunicat ce purta antetul filialei sale. Vestea demisiei sale a luat prin surprindere organizatia judeteana, care nu stia nimic despre aceasta decizie.

Potrivit unor surse din partid, demisia lui Hrebenciuc nu a fost un gest unilateral, el fiind presat de conducerea centrala a PSD sa renunte la sefia filialei Bacau. Cea mai buna dovada este declaratia pe care acesta ne-a acordat-o cu doar o zi inainte, in care aprecia ca "sta foarte bine la capitolul criterii de performanta". El a sustinut ca organizatia sa a obtinut un scor mai bun ca in 2000 la alegerile pentru Consiliul Judetean, adica 43%, fata de 42%. Infrangerea suferita de Dumitru Sechelariu in cursa pentru fotoliul de primar al municipiului Bacau a cantarit insa foarte mult. "Analiza rezultatelor la alegeri in judetul Bacau arata ca am obtinut rezultate bune la judet, insa avem un esec la municipiul Bacau si imi asum responsabilitatea acestui esec alaturi de ceilalti colegi", a spus Hrebenciuc. La scurt timp, Dumitru Sechelariu a demisionat si el, insa din partid, renuntand la functiile de presedinte al organizatiei municipale Bacau a PSD, precum si la cea de vicepresedinte al organizatiei judetene.

Rezerve

Dan Ioan Popescu si-a prezentat demisia din functia de presedinte al PSD Bucuresti in sedinta Conferintei extraordinare a organizatiei. El a declarat ca are rezerve fata de criteriile de performanta stabilite miercuri de Delegatia Permanenta a partidului. In opinia sa, aceste criterii nu sunt definitorii pentru realitatea din PSD. "Ca lider politic trebuie insa sa respect decizia Delegatiei Permanente a PSD", a spus Popescu. Printre cauzele esecului din Bucuresti, amintite de acesta, se numara "deficientele organizatorice, prestatia in timpul dezbaterilor, votul negativ fata de PSD". O parte din vina a fost aruncata si pe umerii lui Mircea Geoana care, in opinia lui Popescu, desi a fost un "candidat de certa valoare, nu s-a dovedit insa pregatit pentru lupta electorala dura din Bucuresti". "Mircea Geoana nu a reusit sa riposteze suficient la atacurile indreptate impotriva lui si ale partidului, nu a reusit sa fie convingator in programul sau si in propunerile prezentate", a adaugat Popescu.

In locul lui Popescu, presedinte al PSD Bucuresti a fost ales Neculai Ontanu, singurul primar PSD de sector care a castigat un nou mandat, iar functia de presedinte executiv a revenit deputatului Aura Vasile. Atat Viorel Hrebenciuc, cat si Dan Ioan Popescu raman vicepresedinti ai PSD la nivel central, cel putin pana la Congresul extraordinar al partidului din luna august.

In plus, Dan Darabont si-a dat demisia din functia de presedinte al organizatiei PSD Sector 6, dupa ce a fost infrant in alegerile pentru postul de primar al sectorului. Rotaru pleaca de la sefia Neamtului Joi seara, fostul primar al municipiului Piatra-Neamt, Ion Rotaru, a renuntat la functiile de presedinte al organizatiei municipale a PSD si la cea de presedinte interimar al filialei judetene a PSD Neamt. Rotaru a declarat ca este "o demisie de onoare" si ca se simte vinovat pentru pierderea alegerilor, mai ales ca nu a reusit sa transmita mesajul "exact acolo unde a trebuit". In alegerile pentru fotoliul de primar, Rotaru a fost invins de candidatul PNL, Gheorghe Stefan. Proaspatul demisionar va pastra totusi functia de vicepresedinte al organizatiei judetene. Potrivit lui Viorel Hrebenciuc, vicepresedintele PSD care raspunde de filiala Neamt, Rotaru va fi numit subprefect al judetului, post lasat vacant de Valentin Danaila. In functiile parasite de Rotaru a fost ales in unanimitate Ioan Munteanu, prefectul judetului Neamt.

Rus: "Nu tin cu dintii de functie"

Presedintele PSD Cluj, Ioan Rus, a declarat ieri, intr-un interviu acordat Mediafax, ca "nu tine cu dintii de functie". "Am obtinut aproape cu 23% mai mult decat partidul in Cluj-Napoca. Cifrele vorbesc de la sine. Nu tin cu dintii de functia mea. Daca as fi vrut putere, ramaneam la Bucuresti si nu imi dadeam demisia din Guvern. Este absolut firesc ca aceia care nu au avut rezultate bune, comparativ si cu cele din trecut, sa-si asume responsabilitatea si sa lase locul altora. La fel de firesc este ca aceia care au adus plus de valoare partidului si au reusit sa obtina rezultate mai bune decat in trecut sa-si continue munca", a spus Rus. Surse din partidul de guvernamant sustin ca astazi vicepresedintele PSD Doru Ioan Taracila va renunta la functia de presedinte al organizatiei judetene PSD Calarasi.

CONCLUZIE

"Analiza rezultatelor la alegeri in judetul Bacau arata ca am obtinut rezultate bune la judet, insa avem un esec la municipiul Bacau si imi asum responsabilitatea acestui esec alaturi de ceilalti colegi, si mi-am dat demisia din functia de presedinte al organizatiei" - Viorel Hrebenciuc, ex-presedinte al PSD Bacau

CRITICI

"Criteriile de performanta stabilite de conducerea partidului nu sunt definitorii pentru realitatea electorala si politica din PSD. Ca lider politic trebuie insa sa respect decizia Delegatiei Permanente a PSD" Dan Ioan Popescu, - ex-presedinte PSD Bucuresti
×