x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Încurcaţi de dosarul Mitrea

Încurcaţi de dosarul Mitrea

de Monica Iordache Apostol    |    Lavinia Dimancea    |    23 Apr 2008   •   00:00
Încurcaţi de dosarul Mitrea
Sursa foto: Constantin Cioboata/

O decizie a conducerii Camerei Deputaţilor în legătură cu solicitarea DNA de a aproba urmărirea penală a lui Miron Mitrea a fost amînată pînă la 5 mai. Majoritatea membrilor Biroului Permanent au chiulit de la şedinţa de ieri, asfel încît nu s-a putut întruni cvorumul de lucru.

O decizie a conducerii Camerei Deputaţilor în legătură cu solicitarea DNA de a aproba urmărirea penală a lui Miron Mitrea a fost amînată pînă la 5 mai. Majoritatea membrilor Biroului Permanent au chiulit de la şedinţa de ieri, asfel încît nu s-a putut întruni cvorumul de lucru. În plus, puţinii deputaţi care au venit ieri la lucru nu au ştiut ce să facă cu dosarul lui Mitrea, presupus a fi secret.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Bogdan Olteanu, a de­clarat ieri că luat ho­tă­rî­rea de a solicita CSM un punct de vedere privind accesul par­la­mentarilor la dosarul lui Mi­trea care are 2.500 de pagini. “Am pri­mit ceea ce ni s-a prezentat a fi dosarul întreg al cauzei în cazul deputatului Miron Mitrea. Urmează să stabilim în ce măsură acest dosar poate fi transmis parlamentarilor din Comisia Juridică sau parlamenta­rilor membri ai Camerei De­pu­ta­ţi­lor, pentru a se pronunţa”, a de­cla­rat Olteanu. Discuţia din Birou a fost mai mult consultativă, a precizat Olteanu, din cauza lipsei de cvo­rum, iar propunerea de a sesiza CSM a venit de la reprezentanţii PD-L.

“S-a invocat riscul ca o eventuală facere publică a dosarului dom­nu­lui Mitrea să compromită an­chetarea şi judecarea cauzei. S-a ri­dicat întrebarea de ce, în decembrie, preşedintele Băsescu nu a pri­mit dosarul cauzelor, aşa cum a anun­ţat public, iar Camerei i-a fost tri­mis acest dosar. S-a pus problema în ce măsură deţinerea sau dis­tri­buirea acestui dosar poate sau nu să afecteze cauza. Sîntem în faţa unei situaţii fără precedent”, a mai spus Olteanu. La şedinţa de ieri a Biroului Permanent au fost prezenţi şase din cei 13 membri, fiind absenţi Miron Mitrea (PSD), Ioan Munteanu (PSD), Cornel Popa (PNL), Ioan Oltean (PDL), Lucian Bolcaş (PRM), Gelil Eserghep (PRM) şi Valer Dorneanu (PSD), ultimul plecînd înainte de a apuca să se adune şi ceilalţi colegi.

 

“CĂRUCIORU’ CU DO­SA­RUL” .La şedinţa Biroului Permanent, potrivit stenogramei, mai-marii Camerei Deputaţilor s-au arătat total depăşiţi de cazul Mitrea, fiecare dîndu-şi cu părerea ce trebuie făcut, dacă dosarul e secretizat sau nu şi cine ar trebui să aibă acces la acesta. “Bogdan Olteanu: «Eu ştiu că dosarele în această fază sînt confidenţiale. (...) Le distribuim colegilor din Comisia Juridică? Le distribuim tuturor parlamentarilor? Ce facem cu ele?» Ioan Timiş: «Nu cred că putem să le dăm tuturor membrilor Parlamentului, pentru că este vorba de o anchetă în curs în care trebuie să se păstreze confidenţialitatea.» Dan Radu Ruşanu: «Propunerea pe care o fac acum este: materialul să fie înaintat Comisiei Juridice, multiplicat pentru membrii Comisiei Juridice, iar ceilalţi colegi din Came­ra Deputaţilor, care vor să studieze, să aibe acces la aceste documente.» Titu Gheorghiof: «Eu, ca secretar general, le-am primit. Le-am închis în seif. Nu puteţi dispune să mă obligaţi să vă scot aceste dosare. Constituţia spune altceva.» Bogdan Olteanu: «Eu l-am primit fără nici un fel de secretizare. Mie mi s-a trimis într-o ladă, pe un cărucior. Nu scria pe el – am documentele aici – nu scrie «Vă trimitem un document cu caracter secret, cu caracter confidenţial, secret de serviciu»“.

 


Citiţi stenograma integrală a şedinţei Biroului permanent al Camerei Deputaţilor format doc

×
Subiecte în articol: politic dosarul mitrea