x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Iliescu ameninta PSD cu despartirea

Iliescu ameninta PSD cu despartirea

06 Iul 2004   •   00:00

POLITIC

Presedintele Ion Iliescu s-a intalnit ieri la Cotroceni cu liderii PSD, prilej pentru a-l soma pe premierul Nastase sa se hotarasca in privinta candidaturii la Presedintie si de a avertiza ca, in lipsa unei reforme reale a partidului, viitorul sau politic "se desparte" de cel al formatiunii de guvernamant. Intalnirea de ieri a presedintelui Ion Iliescu cu conducerea PSD a fost extrem de tensionata. Seful statului i-a amenintat pe liderii PSD, ca in lipsa unei reforme reale a partidului, viitorul sau politic "se desparte" de cel al formatiunii de guvernamant.
SILVIU SERGIU

Conducerea PSD, in frunte cu Adrian Nastase, s-a dus ieri in pelerinaj la Palatul Cotroceni, pentru a-i prezenta presedintelui Ion Iliescu recentele masuri privind restructurarea partidului de guvernamant, aprobate saptamana trecuta de catre Delegatia Permanenta. Surse participante la intalnire sustin ca Iliescu a fost extrem de dur cu membrii conducerii PSD, inclusiv cu presedintele partidului, Adrian Nastase. Potrivit surselor citate, seful statului i-a reprosat lui Nastase ca este indecis in privinta candidaturii la Presedintie, solicitandu-i sa se hotarasca in legatura cu acest lucru cat mai curand posibil, pentru ca PSD sa isi poata nominaliza candidatul la cea mai inalta functie in stat. Presedintele i-a mai cerut liderului PSD sa mearga prin tara si sa verifice calitatea liderilor din teritoriu, astfel incat sa nu existe riscul ca acestia sa aduca prejudicii de imagine partidului inainte de alegeri. Seful statului l-a sfatuit pe Nastase sa foloseasca aceasta ocazie pentru a intra in contact cu cetatenii, pentru a evita experienta prin care a trecut fostul candidat al PSD la Primaria Capitalei, Mircea Geoana, care a pierdut alegerile pentru ca a evitat intalnirile cu alegatorii.

TERMEN. Pe un ton ferm, seful statului le-a cerut liderilor PSD sa definitiveze reforma partidului pana la data de 16 iulie a.c., cand urmeaza sa aiba loc o noua intalnire. Seful statului i-a somat pe unii dintre vicepresedintii partidului sa-si dea demisia. In context, proaspetii demisionari din fruntea filialelor PSD din Bucuresti si Bacau, Dan Ioan Popescu si Viorel Hrebenciuc, nu au scapat criticilor presedintelui Iliescu. Seful statului le-a reprosat celor doi ca nu au renuntat si la functiile de vicepresedinti la nivel central, asa cum a procedat Doru Ioan Taracila. Ion Iliescu a mai apreciat ca, in perspectiva reducerii numarului de vicepresedinti ai PSD, o serie de lideri cu o imagine negativa in ochii electoratului trebuie sa paraseasca conducerea partidului. Pana la 16 iulie a.c., conducerea PSD va trebui sa caute solutii de imbunatatire a continutului si metodelor de comunicare a mesajului catre electorat, sa stabileasca liniile directoare ale strategiei pentru alegerile parlamentare si prezidentiale, precum si un set de masuri guvernamentale minimale pentru perioada preelectorala. Seful statului a considerat ca mesajul PSD pentru alegatori trebuie imbunatatit, deoarece valul de demisii din ultimele zile nu a schimbat semnificativ situatia partidului. In final, sursele citate spun ca Iliescu ar fi fost extrem de dur cu liderii PSD. "In lipsa acestor masuri, viitorul nostru politic se desparte", le-ar fi spus Iliescu liderilor PSD.

DECLARATII OFICIALE

Dupa intalnire, purtatorul de cuvant al presedintelui, Corina Cretu, a dat citire unui comunicat sec, negand ca Iliescu a facut vreo apreciere in legatura cu situatia din PSD sau cu demisiile unor lideri ai filialelor partidului. "Presedintele a apreciat modul in care au fost organizate alegerile locale, ca si seriozitatea cu care PSD a inceput procesul de analiza a semnalelor pe care electoratul le-a dat clasei politice, cat si faptul ca partidul de guvernamant si-a propus sa se aplece cu mai mare atentie asupra nevoilor si asteptarilor cetatenilor. Seful statului a apreciat ca se impune o mai mare apropiere a PSD de oameni si de nevoile lor. (…) Este necesar ca acest partid sa dea un exemplu de fermitate in lupta impotriva coruptiei si birocratiei", a spus Cretu.

EDITIA a II-a

PARERI PERSONALE

"Daca nu depistati din ce cauza populatia a adresat acest vot negativ, atunci lucrurile pot sa stea si mai rau in toamna. Acesta este citat din presedintele Iliescu si cred ca are dreptate, cu totii credem ca are dreptate", a spus vicepresedintele Sorin Oprescu.El a participat la intalnirea presedintelui executiv al PSD, Octav Cozmanca, cu liderii filialelor partidului unde s-a discutat despre rezultatul nemultumitor din alegerile locale. Presedintele Ion Iliescu a declarat ieri ca la intalnirea pe care a avut-o cu liderii PSD a exprimat pareri personale pe marginea analizei facute de partid, dar a precizat ca nu-si permite sa se amestece in treburile interne ale PSD. Pe de alta parte, Iliescu a precizat ca desemnarea candidatului PSD la Presedintie este problema partidului.
×
Subiecte în articol: politic psd statului şeful partidului iliescu