x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Imunitatea nu te salvează de la moarte în Afganistan

Imunitatea nu te salvează de la moarte în Afganistan

de Marius Gîrlașiu    |    26 Sep 2016   •   10:09
Imunitatea nu te salvează de la moarte în Afganistan

Senatorul ALDE Daniel Barbu a comis-o în weekend cu o declaraţie prin care a sfidat militarii din teatrele de operaţii şi a stârnit furia românilor pe reţelele de socializare. Fostul ministru al Culturii consideră că meseria de politician este mai riscantă chiar şi decât misiunea unui soldat în Afganistan. Ieri, patru militari români au fost răniţi în urma detonării unui dispozitiv exploziv improvizat, în timp ce executau o misiune de patrulare în provincia Kandahar, Afganistan.

”V-aţi ales o meserie grea. E cea mai grea dintre meserii. Foarte puţină lume ştie de fapt ce faceţi cu adevărat în fiecare zi a săptămânii, adesea şi sâmbetele şi duminicile. E o meserie grea, în zilele noastre, pentru că este o meserie riscantă. E mai riscantă decât misiunea unui soldat în Afganistan”, a declarat senatorul Daniel Barbu, în weekend, la Liga Aleşilor Locali ALDE. Gafa parlamentarului a stârnit replici dintre cele mai acide din partea celor care s-au simţit jigniţi de comparaţie. „Îi ofer lui Daniel Barbu o excursie all inclusive în Afganistan. Unde preotul ne citeşte de fiecare dată când ieşim din bază. Acolo Dumnezeu ştie dacă te mai întorci sau nu. Mi se pare incredibilă comparaţia”, a reacţionat Marius Apostol, un militar român care a rămas cu dizabilităţi după explozia unui dispozitiv improvizat în Afganistan în mai 2011. ”Soldaţii români din Afganistan chiar au plătit un preţ greu de sânge, pierzându-şi viaţa sau fiind răniţi sub drapel. Senatorul Barbu ar trebui să-şi ceară scuze urgent faţă de Armata Română şi faţă de familiile militarilor care şi-au dat viaţa în Afganistan”, a reacţionat liberalul Ovidiu Raeţchi, deputat al românilor din Orientul Mijlociu.

A comis-o şi ca ministru

Un veteran cu trei misiuni în Afganistan, fostul militar Florin Valea, i-a transmis şi el  un mesaj senatorului ALDE. "Am participant la trei misiuni în Afganistan, domnule Daniel Barbu. Ştiţi ce se află în acele cufere metalice care s-au întors din Afganistan? Nu sunt şpăgi sau comisioane care circulă în cercurile dumneavoastră, sunt trupuri de militari care au plecat în Afganistan pe o diurna egală cu 40% din diurna unui politician”, a sunat postarea soldatului român pe pagina sa de facebook.  Senatorul Daniel Barbu nu se află însă la prima declaraţie controversată. În decembrie 2013, pe vremea când era ministru al Culturii, politicianul a şocat cu o altă comparaţie deplasată. "Credeţi-mă, nu vreau să par cinic în faţa dumneavoastră, cu tot respectul pentru respectiva categorie de concetăţeni ai noştri. Bugetul, programul naţional pentru prevenirea şi tratarea HIV/SIDA este jumătate ca buget din toate programele Ministerului Culturii”, a frapat ministrul Barbu. După câteva zile acesta a şi demisionat din funcţie.

Teodor Baconschi, fost ministru de Externe: Nu cred că domnul Barbu va înțelege să facă pasul înapoi. Probabil că va candida și n-ar fi exclus să intre din nou în Parlament. Dar lecția acestui caz rămâne evidentă: nu mai avem contextul sociocultural care să permită constituirea unei elite politice de înalt nivel academic

×