x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică În Sfântu Gheorghe se cântă imnul Ungariei, prefectul amendează, UDMR cere Guvernului sancționarea prefectului

În Sfântu Gheorghe se cântă imnul Ungariei, prefectul amendează, UDMR cere Guvernului sancționarea prefectului

13 Dec 2014   •   15:44
În Sfântu Gheorghe se cântă imnul Ungariei, prefectul amendează, UDMR cere Guvernului sancționarea prefectului

Vicepreşedintele politic al Uniunii Democrate Maghiare din România (UDMR), Borbely Laszlo, a solicitat sâmbătă Guvernului să ia măsuri împotriva prefectului judeţului Covasna, Marius Popica, care a amendat conducerea Partidului Civic Maghiar (PCM) cu suma de 5.000 de lei pentru intonarea imnului Ungariei la o manifestare publică.

"Cerem Guvernului să ia măsuri legale, pentru că e inadmisibil - aş spune şi caraghios dacă nu ar fi tragic - dacă se întâlnesc 100 de oameni şi într-un cadru organizat cântă acest imn pe care îl cântăm de 25 de ani, se trezește prefectul să ia această măsură. Da, vom cere Guvernului să ceară prefectului să retragă această decizie. Aceste reacţii evident înseamnă o contrareacţie, înseamnă o mai mare solidaritate, înseamnă că totuşi simţim că sunt în pericol utilizarea acestor simboluri naţionale", a arătat Borbely.

Acesta a spus că nu e bine să fie luate decizii împotriva unei comunităţi şi că 'este inadmisibil ca un prefect să interzică oricui, când există şi prevederi legislative în acest sens, ca la o manifestare în cadru organizat să cânte unul din simbolurile maghiarimii, imnul tuturor maghiarilor'.

Conducerea PCM Covasna a fost amendată de Prefectură cu suma de 5.000 de lei pentru intonarea imnului Ungariei la o manifestare publică organizată pe 4 iunie în municipiul Sfântu Gheorghe, cu prilejul Zilei solidarităţii naţionale a maghiarilor şi comemorării Tratatului de la Trianon.

Sancţiunea a fost aplicată în temeiul HG 1157/2001 privind Normele de arborare a drapelului României, intonarea imnului naţional şi folosirea sigiliilor cu stema României, care prevede, la capitolul II, articolul 16 că 'imnul naţional al altor state se intonează numai cu prilejul vizitelor, festivităţilor şi ceremoniilor oficiale cu caracter internaţional, împreună cu imnul naţional al României, înaintea acestuia'.

×