x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Info

Info

de Jurnalul National    |    16 Apr 2008   •   00:00
Info

16 aprilie 2008:Senatorii au adoptat ieri Ordo­nan­ţa de Guvern prin care se mo­difică Legea publicităţii la pro­dusele de tutun, aceasta fiind in­terzisă în presa scrisă, în săli de spectacole, în cinematografe, pe panouri publicitare, coperti­ne

SCHIMBARE: Rompres revine la vechea denumire

Plenul Senatului a adoptat ieri propunerea legislativă potrivit căreia Agenţia Naţională de presă Rompres revine la denumirea Agerpres. Potrivit iniţiatorilor proiectului, revenirea la denumirea iniţială a Rompres are ca motivaţie “îndelungata tradiţie de mai bine de 50 de ani” a denumirii de Agerpres. În raportul întocmit de Comisia de cultură din Senat se precizează că reprezentanţii conducerii Rompres şi-au manifestat acordul şi susţinerea pentru schimbarea denumirii acestei instituţii media. (Dana Piciu)


 

CONCESIE: Preoţii nu vor mai fi verificaţi de CNSAS

Deputaţii jurişti au exclus ieri preoţii din categoria celor care pot fi verificaţi de CNSAS. Reprezentanţii comisiei au adoptat în acest sens un amendament la legea de adoptare a OUG 24/2008 formulat de pesedistul Eugen Nicolicea, ca­re prevede că ierarhii şi şefii culte­lor religioase recunoscute, pînă la nivel de preot, inclusiv, să nu mai fie verificaţi de CNSAS. Nicolicea a precizat că a susţinut acest amen­­da­ment pentru că preoţii re­pre­zintă o categorie care a fost opri­mată sistematic de comunişti. (C.V.)


 

ORDONANŢĂ: Alocaţie de la stat şi după 18 ani

Plenul Senatului a adoptat ieri ordonanţa Guvernului potrivit că­reia tinerii care au împlinit 18 ani şi încă mai urmează cursurile în­vă­ţămîntului liceal sau profesio­nal beneficiază în continuare de alo­ca­ţia de stat. Proiectul prevede că pri­mesc alocaţie doar tinerii care repetă anul şcolar din motive de sănătate. Conform proiectului ini­ţial de lege, alocaţia de stat pentru copii se suspenda pe perioada va­can­ţei şcolare de vară, dar senato­rii din comisia de muncă au eli­mi­nat această prevedere. (Dana Piciu)

 

SENAT: Publicitatea la tutun, interzisă

Senatorii au adoptat ieri cu 45 de voturi “pentru”, două “îm­po­trivă” şi şase abţineri, Ordo­nan­ţa de Guvern prin care se mo­difică Legea publicităţii la pro­dusele de tutun, aceasta fiind in­terzisă în presa scrisă, în săli de spectacole, în cinematografe, pe panouri publicitare, coperti­ne. De asemenea, este interzisă pu­blicitatea la produsele de tu­tun prin crearea, comercia­li­za­rea sau oferirea gratuită de jo­curi sau jucării care promovează fumatul, precum şi prin folosirea mărcilor produselor de tutun sau a unor mesaje care promovează fumatul, inscripţionate pe partea interioară şi exterioară a oricărui mijloc de transport.

 

DEPUTAŢI: Manuale în format electronic

Elevii vor primi, la fiecare în­ce­put de an, un memory-stick pentru a putea accesa manualele al­ternative, extrem de scumpe, au decis ieri deputaţii, care au adop­tat un proiect de lege în acest sens. Tot ieri, deputaţii au apro­bat un proiect care prevede că vînzarea, cumpărarea, transportul de steroizi anabolici sintetici, testosteron şi derivaţi ai săi, eritropo­ietină, hormoni de creş­tere se pedepsesc cu în­chi­soa­re de la unu la trei ani sau cu amendă de la 5.000 lei la 25.000 lei. Pentru stoparea traficului ilicit de astfel de substanţe vor fi efectuate controale în sălile de fitness. (C.V.)

×
Subiecte în articol: politic