x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Iohannis a început bine: Dă ordine Parlamentului, Guvernului şi indicaţii lui Băsescu

Iohannis a început bine: Dă ordine Parlamentului, Guvernului şi indicaţii lui Băsescu

de Dan Constantin    |    17 Noi 2014   •   11:27
Iohannis a început bine: Dă ordine Parlamentului, Guvernului şi indicaţii lui Băsescu

Primul discurs după anunţarea rezultatelor cvasidefinitive al preşedintelui ales a arătat un mic Băsescu. A cerut răspicat Parlementului ce să dezbată şi cum să voteze în zilele următoare. În aceeaşi notă, a dat ordin Parlamentului să-i demită pe vinovaţii pentru derularea votului în străinătate şi a solicitat dezbaterea bugetului.

Băsescu are sarcina, dată de Iohannis, să retragă ambasadorii şi consulii unde s-au produs incidente la vot.

Răspunsurile la cele câteva întrebări acceptate de Iohannis nu au adus clarificări în ceea ce priveşte o nouă majoritate parlamentară.

Prima impresie a comentatorului: Klaus Iohannis a apărut ca un Băsescu mic. Aşteptăm urmarea.

Discursul lui Klaus Iohannis:

"Dragi români, cu peste 6,2 mil de voturi m-aţi ales preşedinte al României. Va mulţumesc. Mulţumesc tuturor celor care au ieşit ieri la vot. O prezenţă fenomenla. Este cea mai plăcuta surpriză din aceste alegeri. Ce a fost de ales, s-a ales. Acum trebuie să ne apucam de treabă. Sunt dispus să mă apuc foarte serios şi foarte hotărât de treabă.

Pe 16 noiembrie, cetăţenii români au dat semnalul schimbării profunde în România. Acest semnal este unul extrem de puternic, un semnal atât pentru mine, cât şi pentru clasa politică. Eu am înţeles acest semnal dat de români. Îi îndemn pe politicieni să ia în considerare acest semnal dat printr-un vot covaâşitor, să judece bine ce au de făcut în zilele următoare. Solicit Parlamentului să se ţină de cuvânt şi mâine să pună pe ordinea de zi legea amnistiei şi graţierii şi s-o pice. Tot mâine Parlamentul să ia în vedere toate solicitările venite din partea justiţiei şi să le încuviinţeze pe toate.

Rog partidele să înceapă discuţiile pe tema votului electronic şi votului prin corespondenţă. Mii de români nu au putut sa voteze. Aşa ceva nu trebuie să se mai întâmple.

Românii din diaspora au avut nevoie de multe ore ca să voteze. Le multumesc.

Cineva trebuie să suporte consecinţele votului catastrofal organizat din diaspora. Guvernul va trebui să analizeze această chestiune şi să-i demită pe cei responsabili.

Îl rog pe preşedintele încă în funcţie să analizeze această situaţie. Consider necesar să fie retraşi ambasadorii şi consulii de acolo de unde românii au fost umliţi.

Un gând bun pentru partenerii noştri externi. Voi continua parteneriatele care sunt pilonii politicii extrene a României. Voi dovedi că România este un partener serios, credibil şi de cursă lungă.

Legat de semnalul dat de români, invit Guvernul să pofteasca în Parlament cu bugetul pe 2015. Cu cât mai repede, cu atât mai bine.

Dragi români, vreau să ştiţi că voi fi preşedintele românilor, un preşedinte liber, vă voi reprezenta pe voi. Vă mulţumesc"
, a declarat Klaus Iohannis.

Candidatul ACL, Klaus Iohannis, a obţinut 54,50% din voturi în al doilea tur al alegerilor prezidenţiale de duminică, iar reprezentantul Alianţei PSD-UNPR-PC, Victor Ponta, 45,49%, potrivit datelor comunicate luni de Biroul Electoral Central (BEC), după centralizarea proceselor verbale din 18.673 secţii de votare, reprezentând 99,07%.


×