x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Ion Iliescu, atac dur la Băsescu: Afirmaţia potrivit căreia România nu e stat de drept poate fi explicată doar de psihologi

Ion Iliescu, atac dur la Băsescu: Afirmaţia potrivit căreia România nu e stat de drept poate fi explicată doar de psihologi

14 Noi 2012   •   11:14
Ion Iliescu, atac dur la Băsescu: Afirmaţia potrivit căreia România nu e stat de drept poate fi explicată doar de psihologi
Sursa foto: Dragos Stoica/Intact Images

Preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, şi-a făcut, în această dimineaţă, un control de rutină la Spitalul Elias. La ieşirea din unitatea spitalicească, Iliescu declarat că USL ar trebui să meargă cu aceeaşi echipă în continuare şi după alegeri, precizând că nominalizarea lui Victor Ponta pentru un nou mandat ar fi un fapt "firesc". Preşedintele de onoare al PSD a adăugat că o nouă suspendare din funcţie a lui Traian Băsescu se va impune în cazul în care şeful statului va încălca Constituţia.

Ion Iliescu a caracterizat drept "o demagogie" afimaţia lui Traian Băsescu potrivit căreia România nu e stat de drept şi a afirmat că invocarea frecventă a acestei deficienţe de către şeful statului poate fi explicată mai bine de psihologi.

"Adică ce am făcut noi în acești 22 de ani? Am construit statul de drept, care se reflectă în toate - și în structura instituțiilor statale, și în  Constituție, și în legislație. Asta am făcut în toată această activitate de construire a statului de drept. Nu asta ne lipsește. Ne lipsește cultura necesară și la nivelul liderilor și la nivelul societății pentru ca această democrație și acest stat de drept să fie și eficiente", a explicat Iliescu.

Un jurnalist i-a spus apoi lui Iliescu că "auzim des la președintele Băsescu invocat statul de drept" şi i-a cerut o părere despre acest lucru. "Vezi, este o reacție mai generală, psihologii pot s-o explice mai bine. Ceea ce-i lipsește cuiva, repetă...", a răspuns fostul preşedinte.

Întrebat despre o posibilă remaniere a miniştrilor vizaţi de ANI - un alt aspect semnalat de Traian Băsescu, fostul preşedinte a arătat că un astfel de aspect 'trebuie văzut', adăugând că lucrurile se vor reanaliza. 'Ne aflăm în faţa unor alegeri care oricum vor presupune o reaşezare, o nouă structură parlamentară, un nou guvern care se va constitui', a spus Iliescu.

Despre premierul Victor Ponta, preşedintele de onoare al PSD spune că această experienţă nu este uşoară, funcţia de prim-ministru fiind mai grea în ţara noastră decât cea de şef al statului.

"Cea mai solicitată funcţie în stat este cea de prim-ministru. E mai dificilă funcţia de prim-ministru decât cea de preşedinte. Două sunt funcţiile cele mai solicitate la noi, cea de premier şi cea de primar general al Capitalei. După alegeri începe un nou mandat, noul Parlament presupune şi o nouă echipă guvernamentală şi probabil că alianţa, USL-ul, o să meargă cu acelaşi candidat în continuare care îşi va compune noua echipă", a spus Iliescu, întrebat dacă crede că Victor Ponta mai rămâne premier după alegeri.

Ion Iliescu a reafirmat că suspendarea preşedintelui rămâne o posibilitate dacă acesta va încălca prevederile constituţionale, dar şi-a exprimat speranţa că Traian Băsescu va fi realist în această privinţă.

"Există nişte prevederi constituţionale - nu le va respecta preşedintele, există şi această posibilitate. Dar de ce să mergem cu 'nu' in faţă? Sunt convins ca va fi realist, are o experienţă deja, şi, în ciuda unor declaraţii care vor să marcheze o reintrare pe piaţă, cred că va avea suficientă înţelepciune ca să respecte regulile jocului. Nu există o strategie a luptei împotriva lui Băsescu. S-a aflat o situaţie de fapt de încălcare a unor reguli constituţionale care a dus la suspendare. Eu sper ca această experienţă să-i folosească", a mai spus Iliescu.

×
Subiecte în articol: ion iliesc atac la basescu stat de drept