x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Klaus Iohannis: România are nevoie de un mediu de afaceri performant

Klaus Iohannis: România are nevoie de un mediu de afaceri performant

19 Sep 2015   •   11:31
Klaus Iohannis:  România are nevoie de un mediu de afaceri performant
Sursa foto: Dragos Asaftei

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, vineri, un mesaj cu ocazia Galei Camerei de Comerţ, Industrie şi Agricultură Franceză din România (CCIFER) în care a subliniat că România are nevoie de un mediu de afaceri performant, evidenţiind că astfel întreprinzătorii vor dobândi încrederea necesară.

În mesajul prezentat de consilierul prezidenţial Cosmin Marinescu, şeful statului a felicitat comunitatea de afaceri franceză din România arătând că aceasta a creat mii de locuri de muncă şi a contribuit la performanţele economice ale ţării noastre.

"Investiţiile străine constituie, fără îndoială, o veritabilă sursă de modernizare economică a României, prin facilitarea tehnologiilor performante şi a ideilor inovative. În egală măsură, o prioritate esenţială este susţinerea capitalului autohton atât de important pentru dezvoltarea sănătoasă a economiei româneşti", a arătat Iohannis.

El a susţinut că în actualul context economic atenţia trebuie să se orienteze asupra mediului de afaceri.

"Avem nevoie de un mediu de afaceri performant, care să fie bazat pe instituţii economice şi juridice de calitate şi predictibile, căci numai aşa întreprinzătorii vor dobândi încrederea necesară. În acest sens, îmbunătăţirea calităţii instituţionale a mediului de afaceri şi eliminarea barierelor din calea liberei iniţiative trebuie să fie priorităţi clare", a precizat Iohannis.

Şeful statului a menţionat aprecierea pentru contribuţia Camerei de Comerţ, Industrie şi Agricultură Franceză din România la îmbunătăţirea mediului de afaceri, prin propunerea de soluţii şi recomandări axate pe creşterea competitivităţii economiei româneşti.

"Aşa cum sugeraţi în Cartea Albă a Competitivităţii, pe care aţi publicat-o de curând, trebuie să acordăm atenţie oportunităţilor existente în diverse domenii, precum energia, industria constructoare de automobile, agricultura sau turismul, dar şi necesităţii de a reforma unele sectoare şi sisteme publice, care frânează în prezent potenţialul real al dezvoltării noastre. Totodată, competitivitatea înseamnă şi un sistem fiscal atractiv pentru întreprinzători, care să ofere motoarelor economiei stimulentele necesare. Însă nu este suficient, motiv pentru care, în contextul dezbaterilor recente asupra Codului Fiscal, am subliniat nevoia ca măsurile de relaxare fiscală să treacă testul timpului, să fie integrate într-o viziune pe termen lung, astfel încât să respecte cele trei condiţii esenţiale: prudenţă, responsabilitate şi sustenabilitate. Adică reguli bune - pe termen lung, căci aceasta trebuie să fie lecţia elementară a prosperităţii economice", a arătat Iohannis.

El a indicat că pentru România investiţiile franceze joacă un rol foarte important, în contextul în care reprezintă peste 6% din totalul investiţiilor străine directe. Astfel, Franţa este al cincilea investitor străin din economia României.

Şeful statului a susţinut că Parteneriatul Strategic dintre România şi Franţa reprezintă dovada şi garanţia unei bune cooperări bilaterale, inclusiv în plan investiţional. El s-a arătat convins că nivelul investiţiilor franceze din ţara noastră va fi şi mai ridicat în anii ce urmează. De asemenea, Iohannis a arătat că şi în planul schimburilor comerciale există semne clare de performanţă, comerţul bilateral ridicându-se la aproape 7 miliarde euro anul trecut, cu o creştere cu aproape 5% faţă de anul anterior.

"Sunt convins că, prin avantajele competitive de care dispunem, sursele prosperităţii noastre comune se vor multiplica, cu precădere în contextul principiilor liberului schimb, dar şi al avantajelor prin care integrarea monetară consolidează economia Uniunii Europene. Sper ca şi România să beneficieze, în curând, de aceste avantaje, care sunt indispensabile pentru succesul integrării economice europene", a spus Iohannis în mesaj, arătând că pot fi identificate multe alte oportunităţi de extindere a cooperării economice cu Franţa.

×