x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Kovesi vrea să bage a doua fisă în cazul Oprea

Kovesi vrea să bage a doua fisă în cazul Oprea

de Georgiana Ionita    |    28 Sep 2016   •   10:35
Kovesi vrea să bage a doua fisă în cazul Oprea
Sursa foto: GRIGORE POPESCU / AGERPRES FOTO

Codruța Kovesi a lămurit controversele în cazul demisiei lui Gabriel Oprea, despre care se credea că nu poate fi urmărit penal în dosarul mortii lui Bogdan Gigină, fără noi probe din partea procurorilor. Şefa DNA susţine că o nouă cerere de încuviințare a cercetării poate fi trimisă președintelui şi fără alte probe, la fel cum s-a întâmplat în trecut în cazul lui Miron Mitrea.

Codruţa Kovesi a precizat că, deși Senatul a respins solicitarea privind începerea urmăririi penale pentru ucidere din culpă în dosarul morţii lui Bogdan Gigină, iar Gabriel Oprea va rămâne fără calitatea de senator, pe numele Generalului se poate face o nouă cerere de încuviințare a urmăririi penale care să fie trimisă direct preşedintelui Klaus Iohannis, fără a mai fi nevoie de date suplimentare la dosar. "Legea nu prevede nicio condiţie în acest sens. Procurorul de caz va aprecia”, susţine şefa DNA. Deși Oprea a demisionat luni din funcția de senator, pentru a deveni efectivă, demisia trebuie anunțată și în plenul Senatului și în Monitorul Oficial, procedură care se va putea realiza abia marțea viitoare, după minivacanța aleşilor, prilejuită de deschiderea anului universitar. "Aşteptăm ca demisia să fie citită în plen, să fie publicată, aşa cum scrie în lege, aşa cum se face şi putem vorbi despre efectele ei numai în momentul publicării (în Monitorul Oficial - n.r.). În schimb, pot să vă spun că, în situaţii similare, s-a cerut aviz de la preşedinte. Şi v-aş reaminti cazul Miron Mitrea, când pentru acesta, în calitate de parlamentar, s-a cerut urmărirea penală de către procurorii DNA. Iniţial, acest lucru a fost refuzat de Parlament, ulterior domnul Mitrea a demisionat, iar procurorii DNA au cerut aviz de la preşedintele României de atunci, pe care l-au şi obţinut, acesta a fost trimis în judecată şi, ulterior, condamnat”, a spus Kovesi la TVR.

Vrea sprijinul românilor

Şefa DNA și-a arătat din nou dezaprobarea față de cazul fostului vicepremier, precizând că "un vot politic nu trebuie să blocheze justiţia, iar astfel de imunităţi nu trebuie să existe”. Demisia lui Oprea vine ca urmare a protestelor care au avut loc la sfârșitul săptămânii trecute, când mii de oameni au ieșit în stradă nemulțumiți de decizia parlamentarilor de a-l salva pe General de urmărirea penală. "Orice sprijin din partea cetăţenilor cinstiţi din România înseamnă foarte mult. Sunt convinsă că majoritatea cetăţenilor nu fac parte din coaliţia anti-DNA şi fac parte din coaliţia anticorupţie", a explicat Codruţa Kovesi.

Trei cereri de încuviinţare a urmăririi penale au trimis procurorii DNA în cazul lui Gabriel Oprea. Două dintre ele au fost aprobate în februarie, ultima - respinsă luna aceasta.

×
Subiecte în articol: laura codruta kovesi gabriel oprea