x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică La șase luni de la ieșirea de la Guvernare, USR a ajuns sub scorul de la parlamentarele din 2016

La șase luni de la ieșirea de la Guvernare, USR a ajuns sub scorul de la parlamentarele din 2016

de Ion Alexandru    |    14 Mar 2022   •   07:30
La șase luni de la ieșirea de la Guvernare, USR a ajuns sub scorul de la parlamentarele din 2016

Evoluție spectaculoasă a scorurilor partidelor politice, în contextul ridicării restricțiilor impuse în perioada pandemiei și în plin conflict militar la granița României. Coaliția de guvernare, formată din PSD, PNL și UDMR, ar primi, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, nu mai puțin de 61 la sută din voturi.

În timp ce actuala Opoziție, formată din AUR și USR, ar lua doar 22 de procente. Partidulețul lui Ludovic Orban, Forța Dreptei, nici măcar nu apare ca fiind măsurat, însă cel mai probabil se înscrie în categoria „alții”, cu 3 la sută.

Cea mai consistentă pierdere, față de luna ianuarie, în sondajele de opinie o înregistrează Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) și Uniunea Salvați România (USR). Dacă, potrivit Avangarde, AUR avea, la începutul acestui an, o intenție de vot de 18 la sută, un sondaj CURS, realizat în perioada 2 – 11 martie 2022, arată că formațiunea condusă de George Simion a ajuns la un scor de 14 procente.

USR ar primi, conform CURS, doar 8 la sută din voturi. În scădere cu 4 procente față de cercetarea Avangarde din luna ianuarie. Acest scor este chiar mai mic decât rezultatul cu care USR a acces în Parlament, la alegerile generale din anul 2016, când a obținut o medie de 8,96% din voturi. În 6 decembrie 2020, la ultimele alegeri parlamentare, USR obținea 15,61 la sută. Astfel, se poate spune că, de la ultimele alegeri, USR s-a prăbușit cu 7,61 de procente (aproape jumătate din scor).

Actuala Coaliție – 61% în intenția de vot

Dacă Opoziția a pierdut opt procente, Puterea a câștigat doar 6 la sută față de ultima cercetare din ianuarie. PSD era măsurat de Avangarde cu 35 la sută, iar în martie, conform CURS, social-democrații au ajuns la 36 de procente.

Spectaculoasă este creșterea PNL, de la 15 la sută în ianuarie, la 20 la sută în martie. Este o creștere de cinci procente, în condițiile în care este principalul partid aflat la guvernare, având funcția de prim-ministru.

UDMR, cel de-al treilea partid al Coaliției, își menține, conform CURS, scorul de 5 la sută.

Alte partide măsurate sunt PMP, cu 4 procente, PPUSL, cu 4 procente, Pro România și APP (formațiunea lui Liviu Dragnea), cu câte două procente, PER, cu două procente, iar alte formațiuni, însumate, au 3 procente.

Partidul lui Simion, cu 4% mai puțin, după ridicarea restricțiilor de pandemie

Prăbușirea USR în sondaje și creșterea PNL reprezintă, practic, cea mai dură palmă politică pe care progresiștii o primesc, la șase luni după ce au ieșit de la guvernare. Opoziția pare să nu fi priit deloc formațiunii conduse, interimar, de Cătălin Drulă.

Nici AUR nu se lasă mai prejos, căzând cu patru procente față de luna ianuarie, însă formațiunea se menține mult peste scorul electoral obținut la alegerile din 2020. O posibilă explicație a scăderii AUR este aceea că, din 9 martie, Guvernul a ridicat toate restricțiile de pandemie, lăsând, practic, partidul lui George Simion fără „obiectul muncii”. AUR a militat, atât prin inițiative parlamentare, cât și prin mișcări de protest, împotriva restricțiilor și a măsurilor adoptate în ultimii doi ani. De asemenea, scăderea AUR are loc și pe fondul scandalurilor din Parlament, în special a episodului în care George Simion a intrat în conflict cu ministrul Energiei, Virgil Popescu, episod care s-a soldat cu un dosar instrumentat de Parchetul General.

×