x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică La șase luni de la marele Congres, susținătorii lui Cîțu îi cer debarcarea. Urmează weekendul cuțitelor lungi la PNL

La șase luni de la marele Congres, susținătorii lui Cîțu îi cer debarcarea. Urmează weekendul cuțitelor lungi la PNL

de Ion Alexandru    |    01 Apr 2022   •   07:45
La șase luni de la marele Congres, susținătorii lui Cîțu îi cer debarcarea. Urmează weekendul cuțitelor lungi la PNL

Mai multe filiale teritoriale ale PNL, dar și membrii din forurile de conducere ale partidului i-au pus gând rău liderului Florin Cîțu, pe care l-au ales, cu o largă majoritate, la Congresul din 25 septembrie 2021.

Surse politice afirmă că, în acest weekend, președintelui liberal i se va cere să-și prezinte demisia, iar, în caz contrar, va fi convocat un congres extraordinar, pe data de 10 aprilie, în cadrul căruia să fie debarcat. Noul favorit al celor din PNL pare să fie actualul premier, Nicolae Ciucă.

2021 a fost anul în  care, în România, aproape că nu s-a mai discutat, în spațiul public, despre nimic altceva decât despre congresul care urma să aibă loc la PNL, în data de 25 septembrie, iar scena politică a fost pur și simplu confiscată de luptele pentru putere dintre Florin Cîțu – premier în funcție la acel moment, și Ludovic Orban, ex-președintele PNL. 

Sprijinit pe față, de la cel mai înalt nivel, de către președintele României, Klaus Iohannis, Florin Cîțu a fost ales cu o diferență consistentă, la un vot cu peste 5.000 de aleși strânși la Romexpo, în plin val pandemic, spulberându-l pur și simplu pe Ludovic Orban. Rezultatul acestui vot a condus nu doar la înlocuirea președintelui PNL, dar și la ruperea lui Orban de Iohannis și de PNL, la demisia acestuia din funcția de președinte al Camerei Deputaților și la formarea unui nou partid – Forța Dreptei.

40 de filiale îl vor plecat

Iată, însă, că, la doar șase luni de la acele momente, Florin Cîțu riscă exact soarta lui Orban. Mandatul său de lider PNL a cunoscut ruperea coaliției de guvernare cu USR, dărâmarea guvernului pe care l-a condus, printr-o moțiune de cenzură, o criză de Palat aproape fără precedent, urmată de formarea unei noi majorități parlamentare, alături de dușmanul politic al PNL, Partidul Social Democrat. Cîțu s-a văzut obligat să renunțe la ambiția de a mai conduce Executivul, în favoarea nou intratului în partid, Nicolae Ciucă, și a primit, în schimb, funcția de președinte al Senatului.

Ei bine, poziția de lider de partid pe care o deține Cîțu se clatină serios. 40 de filiale teritoriale vor schimbarea sa din funcție, reproșându-i că tensionează atmosfera din Coaliție, periclitează relația cu cei de la PSD și nu comunică cu filialele. Astfel, liderii fac presiuni asupra lui Florin Cîțu să demisioneze, încercând să convoace, pentru duminică, 3 aprilie, Biroul Permanent Național, în care să voteze convocarea unui congres extraordinar al partidului, pentru data de 10 aprilie. Asta, evident, dacă Florin Cîțu refuză să își dea demisia.

I se trage de la încercarea de remaniere

Zilele lui Cîțu la conducerea PNL începuseră să fie numărate încă de la momentul în care a pierdut funcția de prim-ministru. Însă, situația lui s-a complicat, în interiorul partidului, spun surse politice, în ultima lună, când, fără să se consulte cu membrii Guvernului, acesta a anunțat o evaluare a miniștrilor PNL și eventual anumite remanieri care ar fi urmat să aibă loc. 

Această atitudine a cauzat un conflict între premierul Nicolae Ciucă și liderul PNL, acesta din urmă nefiind sprijinit, în acțiunea sa, de colegii de partid. Aceleași surse afirmă că Nicolae Ciucă i-ar fi transmis lui Florin Cîțu că, dacă vrea război, îl va avea, avertizându-l că, în calitatea sa de militar, se pricepe la astfel de chestiuni.

„Cadoul” vine chiar de ziua lui „Superman”. Mesaj cu „manta” dinspre Cotroceni

Surpriza pe care i-o pregătesc colegii de partid pentru zilele acestea este cu atât mai mare cu cât ea are loc într-un moment special pentru Florin Cîțu. Astăzi, este ziua de naștere a președintelui Senatului, fostul premier împlinind vârsta de 50 de ani. Iar de acțiunea „fulger” pregătită nu ar urma să se „bucure” doar Cîțu, ci și apropiatul acestuia, secretarul general al PNL, Dan Vîlceanu.

Operațiunea pare să fi primit inclusiv girul Cotrocenilor. Un semnal care conduce la această ipoteză este o postare a deputatului PNL Alexandru Muraru, lider al PNL Iași și frate al ex-consilierului prezidențial Andrei Muraru, actual ambasador al României în SUA.

Muraru susține că „un partid este o instituție, nu un club de pasionați de politică și nu un grup de interese care își dispută puterea și atât. De aceea este fundamental ca un partid politic să trăiască potrivit provocărilor timpului său. România anului 2022 este diferită de 2021. Viteza cu care țara trebuie să facă față noilor provocări interne, geopolitice și de strategie macroeconomică la toate nivelurile este și viteza cu care partidele politice trebuie să se adapteze. Am toată convingerea că făcând acum acest restart românii vor aprecia noul leadership. Românii vor profesionism, stabilitate, coerență, implicare, dedicație, onestitate, patriotism curat. Asta va oferi PNL de acum înainte”.

La rândul său, deputatul liberal Ben Oni Ardelean, scrie că „PNL are nevoie urgentă de un restart! Dezbaterile valorice, strategia și viziunea politică trebuie să cuprindă toate entitățile care contribuie la o gândire politică coerentă, pragmatică și realistă. Suntem obligați să nu ne abatem de la valorile creștin-democrate, având o responsabilitate imensă în fața țării. Bâjbâiala ne va costa pe toți. Trebuie să ne ridicăm de jos și să luptăm mai uniți ca niciodată pentru România! E singura variantă! E timpul să schimbăm macazul!”.

PSD nu crede că guvernarea va suferi dacă se schimbă șeful PNL

Președintele Biroului Politic Național al PSD, care este și ministru al Apărării Naționale în Guvernul Ciucă, Vasile Dîncu, a precizat, pe marginea tensiunilor din interiorul PNL, că Executivul nu va fi afectat dacă va avea loc „o schimbare în politica partenerilor noștri de guvernare din acest moment”.

„Cred că în această coaliţie sunt mai importante ţintele decât persoanele, aşa încât eu cred că nu vom fi afectaţi dacă va fi o schimbare în politica partenerilor noştri de guvernare din acest moment a PNL. Cred că ne-am asumat cu toţii aceste obiective şi cu siguranţă că le vom duce mai departe, indiferent cine este la conducere”, a adăugat social-democratul.

×
Subiecte în articol: Florin Cîțu