Premierul Călin Popescu Tăriceanu a declarat, vineri, că liberalii au reuşit în ultimii patru ani să anuleze sistemul indulgenţelor către clientela politică, menţionând că statul de drept de azi este legat de ruperea legăturii dintre economic şi politic,
Premierul Călin Popescu Tăriceanu a declarat, vineri, că liberalii au reuşit în ultimii patru ani să anuleze sistemul indulgenţelor către clientela politică, menţionând că statul de drept de azi este legat de ruperea legăturii dintre economic şi politic, dar şi de independenţa presei. "În domeniul economiei de piaţă am anulat tot sistemul indulgenţelor binecunoscut pentru clientela politică. Vă aduc aminte că era chiar legiferat sistemul de amânare sau anulare a datoriilor şi penalităţilor la plata către diferitele bugete ale statului. Ruperea legăturilor dintre economic şi politic dă într-adevăr dimensiunea adevăratei competiţii care este caracteristică pentru economia de piaţă", a susţinut Călin Popescu Tăriceanu, la dezbaterea publică a viitorului program de guvernare.
Preşedintele PNL a subliniat că România este astăzi un adevărat stat de drept, în care legăturile dintre economic şi politic sunt rupte.
"Azi, România poate să fie considerată prin aparteneţa la NATO şi UE, un adevărat stat de drept. Are o adevărată economie de piaţă. Afirmarea statului de drept nu a fost uşoară pentru că au fost importante elemente legate de realizarea independenţei justiţiei. Până în 2004, influenţa politică în justiţie era una foarte importantă şi frecventă. Al doilea element care defineşte statul de drept aşa cum este astăzi e legat de ruperea legăturilor dintre economic şi politic şi de independenţa totală a presei. În 2004 cea mai mare parte a presei scria la comandă", a spus Tăriceanu.
El a ţinut să amintească reprezentanţilor societăţii civile şi ai mass-media, prezenţi la dezbatere, că obiectivul viitorului program de guvernare al PNL este acela de a transforma România în a şaptea putere economică din Europa.
"România trebuie să devină a şaptea putere economică a Europei. Am văzut foarte multe comentarii în legătură cu acest subiect. E un obiectiv amibiţios, dar rezonabil. România e a şaptea ţară ca potenţial demografic şi ca teritoriu din Europa şi cred că e îndreptăţită să-şi ocupe locul pe care îl merită, astfel va fi o ţară care va rămâne sub potenţialul ei natural. Suportul economic e cel care îţi dă o voce mai puternică", a afirmat Tăriceanu, menţionând că pentru atingerea acestei ţinte liberalii vor merge pe două direcţii: accentul pe binomul educaţie-cercetare şi dezvoltarea infrastructurii.
În plus, premierul a menţioant că PNL are trei priorităţi pentru perioada următoare avem trei priorităţi: sănătate, agricultură şi dezvoltarea rurală şi stimularea de investiţii.
Liderul PNL a ţinut să spună că, în legătură cu reformele propuse de PNL în diversele domenii, "clasa politică a fost extrem de reticentă în a adopta mai rapid reformele necesare", dar a adăugat că a sosit momentul ca România să arate că este pe piciorele ei şi îşi asumă un obiectiv.
"Pe lângă această evoluţie poticnită, România a fost tot timpul într-o poziţie umilitoare în care a trebuit să fim impinşi de la spate ca să facem reformele şi progresele pe care ar fi trebuit să le facem noi. În acest moment, putem să ne asumăm un obiectiv (transformarea României în a şaptea putere economică -n.r.). Cred că am depăşit această condiţie umilă, în care tot timpul trebuia să primim lecţii. Cred că a sosit momentul să arătăm că suntem o ţară capabilă să stea pe picioarele ei şi să-şi asume obiective vizionare, de amibiţie", a mai spus premierul.
Citește pe Antena3.ro