x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Legea descentralizării, considerată neconstituţională de către CCR, cu unanimitate de voturi

Legea descentralizării, considerată neconstituţională de către CCR, cu unanimitate de voturi

10 Ian 2014   •   14:40
Legea descentralizării, considerată neconstituţională de către CCR, cu unanimitate de voturi

Curtea Constituţională a decis că Legea descentralizării, pentru care Guvernul şi-a angajat răspunderea în Parlament în luna noiembrie, este neconstituţională, admiţând sesizarea formulată de parlamentarii PDL.

"Cu unanimitate de voturi, admite obiecţia de neconstituţionalitate în ceea ce priveşte criticile de neconstituţionalitate intrinsecă şi constată că Legea privind stabilirea unor măsuri de descentralizare a unor competenţe exercitate de unele ministere şi organe de specialitate ale administraţiei publice centrale precum şi a unor măsuri de reformă privind administraţia publică, în ansamblul ei, este neconstituţională. Decizia este definitivă şi general obligatorie", se arată în minuta CCR.

Anterior, Curtea, cu majoritate de voturi, a respins criticile de neconstituţionalitate extrinsecă a legii.

Decizia CCR se comunică preşedintelui României, preşedinţilor celor două camere ale Parlamentului şi prim-ministrului.

Guvernul şi-a asumat răspunderea în Parlament pentru Legea descentralizării la data de 19 noiembrie 2013. Cu acest prilej, premierul Victor Ponta a declarat că domeniile care se descentralizează conform acestei legi ca şi competenţe, atribuţii şi resurse financiare sunt agricultura, sănătatea, mediul, cultura, tineretul şi sportul, autorizarea şi facilitarea în turism, cluburile şi bazele sportive, bazele şcolare şi atribuţiile teritoriale în ceea ce priveşte pescuitul.

Totodată, impactul bugetar va fi pentru 2014 unul neutru, spunea el, deoarece aceste instituţii trec cu tot cu buget, acest aspect fiind prevăzut în anexa la legea bugetului. Potrivit premierului, simplificarea şi reducerea sistemului administrativ este un lucru extrem de important, pentru că în 2014 toate autorităţile locale vor elabora norme de personal.

Un alt obiectiv al legii se referea la responsabilizarea în cheltuirea banului public prin alocarea fondurilor publice de către aleşii locali, consiliile locale, consiliile judeţene.

×