x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Legea lui Dragnea a trecut ca prin brânză prin Parlament

Legea lui Dragnea a trecut ca prin brânză prin Parlament

de Marius Gîrlașiu    |    26 Oct 2016   •   14:03
Legea lui Dragnea a trecut ca prin brânză prin Parlament

Proiectul prin care liderul PSD a propus eliminarea a 102 taxe nefiscale, printre care şi taxa Radio-TV, a fost adoptat ieri de Parlament, la doar două săptămâni de la depunere. Iniţiativa lui Dragnea va ajunge pe masa preşedintelui Klaus Iohannis pentru promulgare, asta dacă liberalii nu vor contesta legea la Curtea Constituţională, aşa cum au ameninţat în plenul Camerei. Guvernul ar putea contesta şi el proiectul la CCR.

Camera Deputaţilor a adoptat, ieri, în unanimitate, în calitate de for decizional, proiectul de lege al şefului PSD privind eliminarea unor taxe nefiscale, printre care şi cea Radio-TV, reintrodusă în plen la cererea lui Liviu Dragnea, asta după ce Comisia pentru buget a decis luni scoaterea ei din proiect. Din acest motiv, liberalii ameninţă că vor contesta legea la Curtea Constituţională. Proiectul a trecut de Camera Deputaţilor cu 225 de voturi, fiind votat inclusiv de liberali, care consideră că legea este una bună “în ansamblu”, dar nu sunt de acord cu eliminarea taxei Radio-TV şi a celei pentru paşapoartele temporare. PNL susţine că deputaţii liberali au votat legea lui Dragnea ţinând cont de un proiect depus luni de parlamentarii partidului, care se referă la impozitarea profitului companiilor străine din România şi care ar face posibilă aplicarea legii lui Dragnea. "Nu există artist mai mare decât PSD în a-i păcăli pe români. Eliminarea taxei radio-tv va îngenunchea cele două instituţii, este o escrocherie electorală marca PSD", a acuzat deputatul Andreea Paul de la tribuna Parlamentului, moment în care preşedintele Camerei Deputaţilor, Florin Iordache (PSD), i-a tăiat microfonul.

“Nu-i convine libertatea presei”

Liberalii cred că scopul ascuns al legii lui Dragnea este să pună botniţă TVR-ului şi radioului public. “În acest moment, radioul public si TVR-ul sunt în prag de faliment. Dragnea a propus eliminarea taxei Radio-TV, nu pentru a veni în sprijinul cetăţenilor sau al presei, ci pentru a avea mai multe pârghii în impunerea cenzurii în cele doua institutii media”, a acuzat vicele PNL Raluca Turcan într-o postare pe Facebook. “Mi-e foarte greu să comentez nişte minciuni atât de gogonate. Controlul politic nu se exercită prin asta, ci prin procedura prin care sunt desemnaţi cei care conduc cele două instituţii. Procedură pe care eu spun încă de anul trecut să o modificăm”, s-a apărat Liviu Dragnea. Liderul PSD susţine că începând de anul viitor, TVR şi SRR vor pirmi bani de la bugetul de stat, şi nu din taxele românilor. Ministrul Finanţelor, Anca Dragu, a anunţat ieri că şi Guvernul ia în calcul să atace legea la CCR pentru că sursa de finanţare lipseşte din proiectul adoptat de Parlament.

Ameninţări de la şeful SRR?

Liviu Dragnea l-a acuzat ieri pe directorul Radioului public, Ovidiu Miculescu, că l-a ameninţat pe liderului deputaţilor PSD, Florin Pâslaru, în timpul votului din plen privind eliminarea taxei Radio-TV. “Este inadmisibil ca domnul Miculescu să-l sune în timpul votului pe liderul de grup al PSD şi să-l ameninţe că o să vedeţi voi ce păţiţi dacă nu votaţi această lege. Îl rog pe acest domn să spună dacă a fost numit politic şi cine l-a numit. “Asistăm la o incredibilă ambuscadă cu scopul de a acapara politic Radio România”, a replicat şeful SRR


Liviu Dragnea i-a acuzat pe liberali de ipocrizie, după ce deputaţii PNL i-au votat legea, dar au anunţat că o vor contesta la CCR. “Dincolo de faptul că le va fi greu să explice că atacă un proiect pe care l-au votat deja, au un instrument care nu mai are nici un fel de personalitate şi anume Guvernul condus de Cioloş care atacă la CCR. Lăsaţi-i să atace şi această lege a taxelor ca să nu mai fie nici un dubiu în ceea ce priveşte această ipocrizie”, a tunat Dragnea de la tribuna Parlamentului.

×